Ситуація на Мужіївському золоторуднику вимагає негайного вирішення

Шляхи виходу із кризової ситуації на підприємстві ТОВ "Закарпатполіметали" розглядали під час зустрічі 23 липня заступник міністра промислової політики України Володимир Севернюк та голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

Ситуація на Мужіївському золоторуднику вимагає негайного вирішення

ТОВ «Закарпатполіметали» було створено у 1999 році для розробки і експлуатації Мужіївського золотодобувного комплексу. Це єдине в Україні золотодобувне підприємство, і за час своєї роботи воно поставило в державну скарбницю України 840 кг золота. Однак із грудня 2006 р. підприємство припинило виробничу діяльність (близько 400 працівників залишилися без роботи). На сьогодні ТОВ „Закарпатполіметали” включено до переліку підприємств, щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності або визнання банкрутом.
Як підкреслив Олег Гаваші, область не може вирішувати проблему золотодобувного підприємства, оскільки у його статутному фонді державна частка становить понад 90 відсотків. Як відновлення його роботи, так і консервація потребують значних коштів. Але і залишатись стороннім спостерігачем облдержадміністрація теж не може, бо підприємство створює області великі проблеми. Із кінця 2006 р. зростала заборгованість перед бюджетами всіх рівнів, Пенсійним фондом. Так, із виплати заробітної плати працівникам на 1 грудня 2007 р. борг становив 1 млн. 46,1 тис. грн., а вже на 1 липня цього року  сягнув 1 млн. 188,6 тисячі гривень. Крім того, все більше загострюється екологічна ситуація навколо золоторудника: із відвалів руди у підземні води просочуються шкідливі метали та речовини, що забруднюють навколишнє середовище. Необхідно терміново розробити програму утилізації цих відвалів та відходів збагачення.
Облдержадміністрація неодноразово зверталась у центральні органи влади, зокрема і Мінпромполітики, у віданні якого державна акціонерна компанія "Українські поліметали", що у свою чергу є основним учасником ТОВ "Закарпатполіметали". Однак питання залишалось відкритим.
У травні цього року Мінпромполітики прийняло рішення про ліквідацію ДАК "Українські поліметали". Тим часом навколо підприємства почалася боротьба за володіння основними активами "Укрполіметалів". Теперішній приїзд на Закарпаття Володимира Севернюка пов’язаний саме з необхідністю вивчення ситуації на підприємстві та вирішенням подальшої долі ТОВ "Закарпатполіметали".
Вже зараз, повідомив заступник міністра промислової політики України, попередньою перевіркою виявлено значні порушення, допущені попереднім керівництвом компанії "Укрполіметали", що призвело до втрати компанією контролю над підприємством, неможливості здійснювати реалізацію державної програми "Золото України" тощо.
Володимир Севернюк та Олег Гаваші зійшлись на думці, що для налагодження діяльності підприємства необхідний потужний інвестор, який би взяв на себе увесь тягар боргів товариства і ризикнув вкласти у його діяльність значні інвестиції. Крім погашення заборгованостей, необхідно усунути всі встановлені міжвідомчою робочою комісією порушення, відновити екологічну ситуацію в регіоні, практично повністю оновити технологічну базу підприємства тощо. Олег Гаваші особливий наголос зробив на вирішенні проблеми екологічно безпечного видобутку руди, побудови нового так званого "хвостосховища" (де б зберігалась відпрацьована руда), оскільки теперішні несуть у собі техногенну небезпеку для водозабезпечення всього Берегівського району. Йшлося і про будівництво нової екологічно чистої збагачувальної фабрики, технології якої дозволяли б видобувати із породи не менше 85 відсотків золота (досі вихід золота становив в середньому 50%).
Облдержадміністрація очікує висновків і  конкретного рішення на рівні держави щодо подальшої долі золотодобувного підприємства.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини