Цінні документи з історії Мукачівської греко-католицької єпархії стали більш доступними для кожного з нас

На історію, культуру, життя і звичаї Закарпаття і закарпатців, що перебували в складі різних іноземних держав, цей факт не міг не накласти неоднозначний відбиток. Зокрема, переважна частина архівних документів про наш край і досі не відома через те, що зберігається в столицях тих держав, до яких він входив свого часу, — Будапешті, Відні, Празі, Москві. До того ж здебільшого вони були написані іноземними мовами — латинською, угорською, німецькою, чеською, російською та іншими. І так тривало аж до середини XX століття.

Причини цього явища відомі. З одного боку, іноземні можновладці не були зацікав¬лені в доступності цих документів місцевому населенню. З другого — незначна кількість інтелігенції, що походила із священницьких та вчительських родин, не переймалася проблемами свого народу. Та й мовами, що ними були створені документи, як правило, вони не володіли. Таким чином, цінні папери залишалися без руху із століття в століття.
Лише в умовах незалежної України до них відкрився відповідний доступ. їх стали вивчати, перекладати рідною мовою і навіть друкувати. Прикладом цього є видання п'яти томів «Історії карпатських русинів» Михайла Лучкая, перекладеної з латинської українською мовою зусиллями закарпатських істориків і лінгвістів. Та найбільше дійшло до нас документів, пов'язаних з історією церкви, а також стародавньої громадянської історії краю. До речі, на історичному факультеті УжНУ ще в радянські часи велася мова про видання хрестоматії з цього періоду Закарпаття. Та, на жаль, усе залишилося на рівні розмов.
І все ж Державний архів Закарпатської області, здається, зрушив цю справу з мертвої точки. Свідченням цього є публікація збірки архівних документів мовою оригіналів (латинською, угорською, німецькою, італійською, румунською, старослов'янською) під назвою «Мукачівська греко-католицька єпархія», у якій опубліковано 115 матеріалів, із них 110 друкуються вперше і охоплюють період з і 456 по 1730 роки. Видання стало можливим завдяки угоді пре міжнародне співробітництво між Державним архівом Закарпатської області і повітовим музеєм Сату-Маре (Румунія), укладеної 2003 року. Вступне слово написав директор обласного архіву кандидат історичних наук Михайло Делеган.
Документи збірки творилися в ареалі греко-католицької віри на значних територіях, які нині належать до чотирьох сусідніх держав: України (Закарпаття), Словаччини (Пряшівщина), Угорщини (область Саболч-Сотмар-Берег) та Румунії (Мараморощина).
Два фонди обласного архіву, зокрема, «Правління Мукачівської греко-католицької єпархії» (м.Ужгород) та «Мукачівський чернечий монастир отців Василіан, м. Мукачево», об'єднують понад 63 тисячі справ. Вони широко відображають активну економічну, соціально-культурну та релігійну історію географічного регіону, відомого як Верхня Тиса, де в минулому існували чотири адміністративно-територіальні одиниці - жупи, що входили до складу Угорщини.
Широку інформацію почерпне науковий дослідник з опису монастирів Марамороської жупи (док. 111), які діяли тут у XV1I-XVIII століттях, - Боронявського, Драгівського, Угольського, Бедевлянського, Білоцерківського, Великобичківського (територія сучасної Закарпатської області), Жулинського, Барановського, Євдянського, Моїковського і Вишнєвишавського (територія Румунії).
115-йдокумент — це величезний список актів та королівських декретів про надання привілеїв Мукачівській греко-католицькій єпархії, у якому на 294 сторінці вміщено список усіх єпископів із 1454 до 1738 років, вказано їхні прізвища і роки служіння.
Збірка потрібна як для істориків, так і філологів-лінгвістів у справі вивчення, наприклад, закарпатських прізвищ та назв населених пунктів. І дуже приємно повідомити читацький загал, що вже планується продовження опублікування документів (другий том) за період із 1730до 1740років. Однак настав час не лише опублікування архівних матеріалів, а й їхньої доступності для дослідників, тобто, треба їх перекласти українською мовою. І тоді сучасні науковці зможутьсповна використовувати їх і вивчати для поповнення історії Закарпаття новими фактами, новими оцінками, об'єктивними і правдивими узагальненнями.

Омелян Довганич, доктор історичних наук
24 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини