На Верецькому перевалі відкрито пам’ятники оборонцям України та переходу угорських племен через Карпати (ФОТО)

У понеділок, 21 липня, на Верецькому перевалі за участі представників обласної і місцевої влади, дипломатів, громадськості голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші урочисто відкрив пам’ятник героям, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України.

На Верецькому перевалі відкрито пам’ятники оборонцям України та  переходу угорських племен через Карпати (ФОТО)

Від фонду "Спільна Європа – спільна пам’ять" квіти до пам’ятника українським героям поклали також граф Сечені та депутат Угорського парламенту Андраш Тот.

Як стверджують старожили, у 1939 році поблизу місця встановлення пам’ятного знака були розстріляні захисники Карпатської України. Що насправді відбувалось, історичних свідчень нема, тому остаточні висновки – за науковцями.

Як перший крок до увічнення пам’яті загиблих оборонців української державності, обласною владою було порушено питання про встановлення тут, на Верецькому перевалі, пам’ятного знаку. Заслужений художник України Степан Шолтес, чий проект і було визнано кращим, створив архітектурну композицію із 3-х пілонів, які об’єднані між собою і завершуються хрестом. Таким чином, пам’ятник має вигляд каплиці. Всередині розташований куб із чорного андезиту, який символізує вівтар. На кубі – напис українською та англійською мовами: „На вшанування пам’яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України”. Спорудження пам’ятника профінансувала обласна влада, виділивши з обласного бюджету 300 тисяч гривень.
Виступаючи на урочистому мітингу, присвяченому відкриттю пам’ятника, голова облдержадміністрації Олег Гаваші наголосив, що трагічні події на Верецькому перевалі залишились назавжди у народній пам’яті. Карпатська Україна далекого 1939-го року стала своєрідним прологом відродження Української соборної держави, вагомим історичним моментом для всіх українців на шляху утвердження національної ідеї, єднання українських земель.
 
У житті кожної країни є знакові події, є віхи, які визначають подальшу долю держави. Є такі події, що єднають націю, перетворюють населення на народ, – підкреслив Олег Гаваші. – Такою знаковою подією не тільки для Закарпаття, а й для всієї України, була Карпатська Україна. Зовсім недавно, відзначаючи 69-ту річницю Карпатської України на Красному полі, ми заклали і камінь під пам’ятник героям тут, на Верецькому перевалі. Минуло небагато часу, і ми маємо можливість стояти біля цього пам’ятника, аби схилити голови перед героями. Символічно, що минулої п’ятниці Президент України Віктор Ющенко піднявся разом із головами облдержадміністрацій, представниками громадськості на найвищу точку нашої держави, на Говерлу, де було відкрито скульптурну композицію "Тризуб", стелу, де було закладено капсули із землею з кожного куточку України як символ єднання і цілісності нашої держави. Із Закарпаття було закладено землю з Красного поля.
 
Керівник краю низько вклоняється тим, хто поліг за свободу і незалежність нашої держави і виконує почесну місію – відкриває пам’ятник, який було освячено.

Відтак до монументу покладають вінки, квіти.

Цього ж дня на Верецькому перевалі відбулося і відкриття пам’ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати. Участь у заході взяли голова облдержадміністрації Олег Гаваші, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці Дмитро Ткач, Надзвичайний та Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь, депутат Угорського парламенту Андраш Тот, граф Сечені, представники національно-культурних товариств, громадськості краю.

У вступному слові Андраш Баршонь наголосив, що встановленням цього пам’ятника українська сторона вкотре засвідчила позицію толерантного ставлення до потреб національних меншин.
 
– Ті, що проживають тут, – угорці, українці, словаки, румуни  – знають історію, дивляться на неї як на особисте, так і на узагальнене минуле, – каже пан Посол. –Україна і Угорська Республіка  мають спільне майбутнє, хоча і шляхи обох країн дещо різняться. Сподіваюся, що нинішнім подіям радіють як громадяни України, так і Угорщини.

Він дякує голові облдержадміністрації Олегу Гаваші, всім причетним до спорудження пам’ятного знаку.
 
– Той, хто має важку історію, матиме легке майбутнє. Сподіваюся, що народи Угорської Республіки  і України матимуть легке майбутнє, – сказав Андраш Баршонь.

У свою чергу Андраш Тот також наголосив, що цей пам’ятник має об’єднувати як всіх жителів краю, так і народів-сусідів. У народів, що населяють багатонаціональний Карпатський регіон, спільна історія, яка вчить жити у мирі і дружбі в єдиному європейському домі.

Автор пам’ятного знаку – Петро Матл – теж виступив на урочистостях.
За задумом скульптора, монумент  – це мовби ворота між Сходом та Заходом. Пам’ятник зображений у вигляді каплиці, яка складається з семи валунів. Всередині каплиці розташований олтарний камінь, який символізує чашу братського договору.

До пам’ятника, присвяченого переходу угорських племен через Карпати, було покладено вінки та квіти. 
 На вшанування пам’яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України 

Вінки – оборонцям Карпатської України

Урочистості з нагоди відкриття пам’ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати
На фото С.ергія Гудака:

1. На вшанування пам’яті героїв, які пожертвували своїм життям за незалежність, свободу та процвітання України

2. Вінки – оборонцям Карпатської України

3. Урочистості з нагоди відкриття пам’ятного знаку, присвяченого переходу угорських племен через Карпати.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
21 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

pfr 2008-07-24 / 16:42:00
Я думаю, все добре. Відкрили два пам’ятники, конфлікт залагодили. Люди, надворі вже не ті часи... Всі живуть зароблянням грошей, а не війною за якісь "високі ідеали". З іншого боку, хочеться й нам українцям, та й русинам теж, побажати, щоб вони шанували своїх героїв так само, як шанують їх мадяри, не кажучи, наприклад, за євреїв.

ember 2008-07-23 / 09:24:00
Osnovnaja massa ljudej nikogda tak plokho ne zhil, kak sejchas! Dazhe pri Staline. Moj papa – kstati posle dvukhletnej "gostiny" v lagerjakh –, prostoj chelovek, v 1951 gfodu mog sebe dom normaljnyj postraitj, dal obrazovanie vesem trjom djetjam. A teperj?! Pri rozkvitajuchyj:) Ukrajiny? A shto kasaetsja kamnej serykh: kto privyk k kommunistichesjkoj gigantomanii, kanechno ne priznaet prostotu. Ty, :), sravni vashevo Shevchenko i nashevo Petofi v Uzhgorode. Krasote i moguchestvo ne v tonnakh schitaetsja!

Istvan 2008-07-22 / 20:42:00
:)


покажи мне необходимый словарь и учебник, с которого закарпатский венгр может выучить ваш язык. Специально не издаются такие книги, чтобы венгров унизить

предок 2008-07-22 / 19:58:00
Очень хорошая фраза "...серед якого живуть..." но не в коем случае не отождествляют себя с ним и не противолпоставляют себя ему, просто живут. Я знаю этот язык, но я его не люблю. И никто, не сможет меня упрекнуть в отсутствии патриотизма по отношению к этому многострадальному клочку земли.А что касаеться "...голодне і жорстоке правління..." то сейчас и последние 63 года мы живем в сытости и благоденствии.

:) 2008-07-22 / 19:44:00
Не розумію, чому тішаться мадяри? Якимось каменюкам у горах? Що вони цим продемонстрували? Повагу до людей, які там живуть і котрі добре тямлять мадярів і їхнє голодне і жорстоке правління?



Хай не журяться: закарпатці завжди памятатимуть їхні назвиська на кшталт "вонючі русини".




А всякі Іштвани для початку хай би вивчили мову народу серед якого живуть, а далі вже би починали дискутувати.

Юрій 2008-07-22 / 16:58:00
Надіюся, що і інші проблеми будуть вирішуватися спокійно.

Istvan 2008-07-22 / 12:49:00
А конкретных лиц - политических сил, которые хотят ревизию - и Свобода назвать не может.

Istvan 2008-07-22 / 12:46:00
Венгрия официально отказалась от своих территориальных претензий на счет Украины при подписании Основного договора между Украиной и Венгрией в начале 1990-х годов.

предок 2008-07-22 / 12:29:00
Складывается впечатление, что произошло временное протрезвение. И толерантность, корректность победили тупые националистические амбиции. Вегры давно отказались от териториальных претензий на Закарпатье, много веков их истоии связано с тим краем, и что теперь? Закомплексованые представители "титульной нации" хотят все перечеркнуть. Или им больше нечем заниматься? Благосостояние Украины начинается с митингов и пикетов или с чистоты улиц и культуры поведения?

ember 2008-07-22 / 10:31:00
Otkrytia proshli ochenj rozumno i torzhestvenno. Pozdravljaju organizatorov. "Blizjko sto avtomatchykiv" – eto fakticheski 10-12 milicionerov, i to polovina DAI-shniki. Prestaviteli vengerskoj obshchiny Podkarpattja vozlozhili svoi venki kak i u odnovo, tak i u drugovo pamjatynika. Zdelali po evropejski.

SL_3000 2008-07-22 / 09:00:00
Будемо сподіватися, що пристрасті навколо пам`ятників вгамуються. Адже якісь радикальні дії ні до чого доброго не доведуть.

Istvan 2008-07-22 / 08:28:00
Со вчерашнего дня эти памятники защищены законом. Всякое надругательство оценивается преступлением соответственно наказывается. Ну, а если все-таки галицкие вандалы появляются, на памятнике сечовиков будет надпись: "Тут начинается Венгрия"...

Кусi 2008-07-21 / 22:51:00
"Свiдчать" тi старожили, якi сокирами рубали молодих вчительок в гiрських селах. Не думаю, що цей монумент подiям iз серiалу "одна бабка сказала" допоможе захистити угорський меморiал вiд галицьких вандалiв.

Svoboda 2008-07-21 / 18:31:00
Захід охороняло близько 100 автоматників, які мали застосовувати зброю проти українських патріотів, у разі намагання тими робити опір ганебній справі, яку освятив В.Ющенко.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини