Закарпаття успішно бореться з безробіттям та злочинністю, проте не докладає зусиль для покращення інфраструктури

Закарпаття – хоч один з найбідніших регіонів України, проте завдяки низці сильних сторін посідає високе третє місце(після Києва і Дніпропетровської області) у рейтингу конкурентоспроможності 12–ти регіонів України та 57 місце в глобальному рейтингу конкурентоспроможності країн, поступаючись Кіпру і Казахстану та випереджаючи Туреччину і Росію.

Проект з оцінки конкурентоспроможності України на національному і регіональному рівнях був реалізований Фондом «Ефективне Управління» у партнерстві з Всесвітнім економічним форумом (ВЕФ). Результатом проекту став підсумковий Звіт про конкурентоспроможність економіки України. Починаючи з 1997 року ВЕФ аналізував конкурентоспроможність України у щорічних звітах про глобальну конкурентоспроможність країн. Цього року, завдяки підтримці Фонду, окрім визначення глобального рейтингу серед 131 країни, Україна також отримала рейтинг конкурентоспроможності 12-ти окремо взятих областей: Дніпропетровської, Закарпатської, Львівської, Сумської, Хмельницької, Донецької, Полтавської, Вінницької, Херсонської, Черкаської, міста Києва та Республіки Крим. Області були обрані з урахуванням різних географічних частин країни, різної структури економіки й культурних особливостей.
За словами Наталії Ізосімової, цей всесторонній аналіз 12-ти регіонів є першим такого роду дослідженням для України, що дозволяє зрозуміти суть слабких і сильних сторін конкурентоспроможності кожного регіону. «Такий підхід здатний допомогти виробленню регіональної державної політики, а також допомогти кожному регіону визначити пріоритетні області свого розвитку, - заявляє директор Фонду «Ефективне Управління» Наталія Ізосімова. – Зрозуміти, що на рівні регіону можна робити вже сьогодні, щоб життя в ньому стало кращим».
Крім використання статистичних даних, у кожному регіоні було опитано 50 бізнес-лідерів. Ставилися такі ж запитання як і для оцінювання рівня країни в цілому, зокрема, про здоров’я і освіту, про ефективність ринку товарів і послуг, ефективність ринку праці, розвиненість фінансового ринку, оснащеність новими технологіями, конкурентоспроможність бізнесу тощо.
Закарпаття – хоч один з найбідніших регіонів України, проте впродовж 10 останніх років регіон продемонстрував інтенсивний економічний розвиток. Не зважаючи на низький рівень прибутку на душу населення, область завдяки чітко визначеним сильним сторонам посідає високе третє місце у рейтингу конкурентоспроможності регіонів.
До цих сильних сторін належить відносно ефективна і прозора робота державних установ. В інституціональних показниках цей фактор оцінений значно вище, ніж у середньому по країні – 76 місце в порівнянні з 108 місцем України в глобальному рейтингу.
Фактори, пов’язані з ефективністю влади, такі як прозорість політики, адміністративний тиск і розтрата коштів, одержали кращу оцінку ніж національні показники, також як і загальна криміногенна ситуація. Закарпаття стійко займає лідируючу позицію щодо показників безпеки.
Показники макроекономічної стабільності, охорони здоров’я й початкової освіти регіону дещо кращі, ніж у середньому по країні.
Те ж саме стосується ефективності ринку товарів області. Він найефективніший серед 12 досліджуваних регіонів і 45-й серед 131 країни в глобальному рейтингу у порівнянні з 88 позицією України. Ринок товарів регіону ефективніший ніж в Угорщині, а за окремими показниками навіть дотягується до показників більш розвинених економік. Зокрема, за рівнем інтенсивності внутрішньої конкуренції , Закарпаття на 15 місці, після Франції. Щодо ефективності фінансового ринку й ринку праці регіон оцінений відповідно 51 і 45 позицією (Україна на 68 і 63 місці відповідно). Висока оцінка ринку праці відображає позитивні тенденції в зменшенні безробіття в регіоні. Падіння безробіття тут перевищує загальнонаціональні показники.
Технологічна готовність Закарпатської області приблизно відповідає середньому національному показнику, а за рівнем розвитку бізнесу та інновацій Закарпаття дещо перевищує середні показники в державі.
Найбільшим негативом області є нерозвинена інфраструктура, навіть не зважаючи на важливу роль Закарпаття як транзитного регіону для товарів, що постачаються з країн ЄС в Україну і Кавказ. Якість доріг оцінена як дуже низька, так само як і в цілому по Україні. За цим показником область знаходиться на рівні з Демократичною Республікою Тимор, що має одні з найгірших показників за загальним звітом. Також інфраструктура телефонного зв’язку Закарпаття менш доступна, ніж в інших регіонах України.
Згідно із Звітом, Україна посідає 73-е місце серед 131 країни у Глобальному Рейтингу Конкурентоспроможності за 2007-2008 рік. Країна знаходиться на перехідній стадії розвитку економіки, тобто між стадією, у якій економічне зростання залежить від основних факторів виробництва (некваліфікованої робочої сили і природних ресурсів), і стадією, у якій економічне зростання відбувається за умови підвищення ефективності виробництва (розвиток товарних ринків і оснащеність новими технологіями).
Детальнішу інформацію про проект Фонду «Ефективне Управління» з всебічного дослідження конкурентоспроможності України Ви можете знайти на офіційному сайті фонду: www.feg.org.ua.
Довідка
Фонд «Ефективне Управління» (www.feg.org.ua) створений у 2007 році з ініціативи Ріната Ахметова для розробки і реалізації проектів і програм, спрямованих на довготерміновий розвиток української економіки. Мета діяльності організації - сприяти досягненню загальнополітичного консенсусу в основних напрямках реалізації програм економічних перетворень.
Для вирішення цих завдань Фонд залучає провідних українських і міжнародних експертів з бездоганною репутацією. Незалежність організації гарантує Опікунська рада, в яку входять відомі суспільні і політичні діячі з різних країн. Серед них - колишній прем’єр-міністр Канади Кім Кемпбелл, колишній сенатор США Лінкольн Чафі, колишній президент національного банку Угорщини Джорджі Шурані, Управляючий директор українського офісу міжнародного інвестиційного банку Morgan Stanley Ігор Мітюков. Опікунська рада Бере участь у формуванні стратегії фонду, допомагає обрати пріоритетні проекти, а також є представником організації в Україні і за кордоном.

Шановні колеги, за додатковою інформацією звертайтеся до «Агентства стратегічних рішень «Голуб і Шинкаренко».
Контактна особа – Олеся Винницька
тел.: (044) 235-9-777, 587-9-444
моб. тел.: 8 (097) 649-88-91
e-mail: press@strategi.com.ua

16 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини