15-літня Анжела із Закарпаття найшвидше одягнула бойовий одяг рятувальника МНС

Міжнародний Благодійний фонд ”Нове покоління” спільно з проектом Канадського фонду ”Дітям Чорнобиля” проводить щорічну акцію ”Літній табір”. Вже стало доброю традицією проведення таборування в мальовничих Карпатах на Івано-Франківщині. Цього року в ”Літньому таборі-2008” відпочиває 450 дітей-сиріт із усіх регіонів України.

Комендант табору «Літо» Іванка Сливинська розповідає, що цього року організація «Нове покоління» проводить вже 14-й табір для дітей-сиріт. Звичайно, і українські й канадські благодійники, котрі й організували ці двотижневі табори у польових умовах, зробили усе можливе, щоб усі почувалися тут якнайкраще.
Опікується цими дітьми і „Народна служба порятунку 01”. За словами начальника Головного управління  МНС в Івано-Франківській області Миколи Джумаджука, Головне управління всіляко сприяє і буде сприяти належному відпочинку та оздоровленню дітей-сиріт.
Діти мешкають у спеціальних військових наметах, харчуються у похідній кухні – все це надали їм рятувальники. Підлітки мають можливість відчути смак життя, далекого від цивілізації, коли повертаєшся у лоно природи і у труднощах пізнаєш справжню ціну собі і тим, хто поруч.
За цей час діти дізнаються багато нового, кожний день перебування в таборі відкриває для них щось цікаве та захоплююче. Вони ходять у походи, займаються флористикою та бойовим гопаком, відвідують майстерні з художніх виробів та здоров’я, бізнесу та психології, одним словом, стають тут однією великою родиною.
А довколишня краса чудової природи, стрімкі гірські потічки, різнобарв’я трав та багатоголосся пташиного щебету наче накладаються на дитяче внутрішнє відчуття спокою та гармонії, дарують незабутні  відчуття усвідомлення  багатих власних  можливостей.
До того ж, і персонал табору, і діти відчувають на собі цілодобову турботу зі сторони працівників МНС, які забезпечують їм безпеку. І якщо щоденно дітям особливо не випадає нагода спілкуватися з прикарпатськими рятувальниками, то саме під час недавньої зустрічі з МНСниками підлітки детальніше дізналися про непросту, але таку потрібну професію пожежника-рятувальника, а також про надзвичайні ситуації, котрі підстерігають людину та про способи боротьби з ними.
Днями прикарпатські рятувальники  влаштувати справжнє свято для дітей, котрі позбавлені найважливішого у житті – батьківського піклування. ”Подбаймо про безпеку власного життя”,- саме під таким гаслом пройшов День безпеки життєдіяльності в таборі.
Усе почалося липневого дня, коли на території таборового містечка з’явився новенький автомобіль пожежно-рятувальної служби. Діти миттю оточили його та  почали жваво щось обговорювали: візит МНСників став для них приємним сюрпризом. Настрою усім не зіпсував і дощ, що прошумів горами недавно. Під ногами була ще мокра трава, але вгорі вже сяяло сонце. Найперше, що цікавило хлопців, стосувалося, звичайно, техніки – вони хотіли знати будову та технічні характеристики автомобіля першої допомоги.
Вразили  всіх і бензоріжчик, за допомогою якого бійці МНС ліквідовують наслідки ДТП, і спеціальні ножиці, котрі як нитку розрізають металеві конструкції та застосовуються для того, щоб у випадку лиха дістатися до зачиненої квартири крізь металеві двері та віконні решітки, і пневмоподушка, котра здатна легко як пір’їну підняти автомобіль вагою близько тонни.
Діти мали змогу також ознайомитися із діяльністю рятувальників в гірській місцевості, на водних об’єктах. Рятувальники ще раз нагадали дітям правила безпеки під час перебування у гірській місцевості та відпочинку на водних об’єктах. Не менш цікаво пройшла зустріч і з піротехніками. І тут не бракувало охочих як серед вихователів, так і дітей приміряти спорядження піротехніка, яке, до речі, не є вже таким легким.
Саме 15-літньому Жені з Тернопільської області найбільше запам’яталося обладнання, за допомогою якого вилучають вибухівку з-під землі. А далі був конкурс на швидкість одягання бойового одягу та спорядження бійця МНС. Учасників було багато. Спритністю дівчата не поступалися хлопцям. Найспритнішою серед них виявилася 15-літня Анжела із Закарпаття, яка у конкурсі на швидкість одягання бойового одягу  виграла навіть від хлопців і її радості не було меж...
Потім учасники заходу мали змогу ознайомитися з тим, як правильно скористатися вогнегасником у випадку пожежі. Найкраще обізнані серед дітей мали змогу самотужки ліквідувати умовне загорання. Бійці МНС намагалися зробити це свято для дітей справді незабутнім. Подарунки переможцям вікторин вручив начальник Головного управління МНС в Івано-Франківській області Микола Джумаджук.
Головний рятувальник Івано-Франківщини запевнив усіх присутніх у тому, що МНСники й надалі всіляко сприятимуть, щоб цей відпочинок запам’ятався підліткам на все життя. Поза увагою  МНСників не залишилась жодна дитина: усім вручили «пам’ятки юному рятувальнику» та солодкі призи. За цим дійством спостерігали волонтери з далекої Канади, котрі на ці декілька літніх тижнів стали українським дітям найкращими і найближчими друзями.
За словами Ксенії Сливинської, коменданта табору «Весна» свято вдалося, дітям було дуже цікаво, адже  таке вони бачать не щодня. Та й важливим виховним моментом була і безпосередня присутність рятувальників. МНСники й надалі опікуватимуться мешканцями таборів. Щоб краще закріпити знання з правил безпеки життєдіяльності, вони запропонували дітям взяти участь у конкурсі «Безпека очима дитини», підсумки якого буде підбито наступного тижня на  ”Таборовій ватрі”. 
Як заначив начальник Головного управління МНС в області Микола Джумаджук проведення таких заходів в рамках Днів безпеки життєдіяльності є чудовою нагодою донести до підлітків інформацію про елементарні правила безпеки власного життя, адже від того, чи знають діти елементарні правила пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності загалом, чи вміють зорієнтуватися у різного роду надзвичайних ситуаціях залежить їхнє безпечне життя.

Юлія Гриняк, ЦП ГУ МНС в Івано-Франківській області
16 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини