Закарпаття: Надійність протипаводкового захисту у басейні ріки Боржава поліпшить екологічну ситуацію на роки

Саме на це спрямована участь Закарпатського облводгоспу впродовж кількох років у реалізації міжнародних проектів у рамках фінансових програм Європейського Союзу. Свідченням цьому, зокрема, стала співпраця закарпатських та угорських водників і проект Програми добросусідства: Угорщина— Словаччина—Україна INTEPPER IIIA/TACIS «Розробка українсько-угорських комплексних планів протипаводкового захисту, розвитку водного господарства та оновлення заплавних територій у регіоні Берег і басейні р. Боржава».

Закарпаття. Річка Боржава
Закарпаття. Річка Боржава

У Закарпатському обласному виробничому управлінні по меліораціїта водному господарству відбувся підсумковий семінар щодо дворічної роботи із впровадження цього проекту. У його роботі, окрім партнерів цього проекту: фахівців Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ (Угорщина), ДП «Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області», Берегівського міжрайонного управління .водного господарства, Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття», екологічного центру «Тиса», взяли участь керівники й спеціалісти облводгоспу, представники ВАТ «Укрводпроект» з Києва, інституту «Львівдіпроводгосп», обласної, Іршавської та Берегівської районнихдержавних адміністрацій, голови сільських рад цільової території проекту, представники інших зацікавлених організацій.
Вступним словом семінар відкрив начальник облводгоспу, керівник цього проекту Володимир Чіпак. Начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішніх економічних зв'язків і туризму ОДА Ернест Нусер наголосив, що завдяки своєму прикордонному розташуванню Закарпаття має можливість брати участь у міжнародних проектах і програмах, та відзначив, що перші підвалини у цьому серед провідних організацій і державних органів нашого краю заклало саме обласне виробниче управління по меліорації і водному господарству, яке налагодило взаємовигідні контакти зі спорідненими організаціями сусідніх держав та, на його думку, вельми ефективно використовує ці можливості.
Із привітанням до закарпатців і побажаннями подальшого розвитку угорсько-української співпраці до учасників семінару звернувся керівник проекту від Угорщини, директор Верхнє-Тисайської дирекції охорони довкілля і водних справ Гашпар Боднар. Його колега —директор «VIZITERV Kft» Лайош Іллеш поділився досвідом втілення у життя запланованихзаходів протипаводкового захисту і відновлення заплавних територій Угорщини.
Про результати, досягнуті за період реалізації проекту йшлося, в аналітичній доповіді заступника начальника Закарпатського облводгоспу з міжнародного співробітництва, менеджера проекту Марини Скраль. Два роки тому, сказала доповідачка, нашим облводгоспом було підписано із Європейською комісією контракт на реалізацію цього проекту, заявка на який була розроблена спільно з Верхньо-Тисайською дирекцією охорони довкілля і водних справ Угорської Республіки для поліпшення протипаводкового захисту в регіоні Берег і басейні р. Боржава. В його основу покладено заходи по реалізації державних довгострокових програм розвитку водогосподарського комплексу: в Україні — Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2006—2015 роки і План Вашаргелі в Угорщині. Загальний бюджет проекту 294120 євро, з яких частка Єврокомісії становила 264 тис. євро, української сторони — 30120 євро.
Що ж виконано по основних напрямах проекту? Зокрема розроблено комплексну концепцію розвитку протипаводкового захисту, водного господарства та оновлення заплавних територій у регіоні Берег і басейні р. Боржава. Цю концепцію на замовлення облводгоспу розробив інститут «Укрводпроект» і її було передано спершу на погодження Іршавській та Берегівській РДА, потім — угорським колегам для узагальнення. Відтак уже комплексна українсько-угорська концепція була представлена на XIV нараді уповноважених урядів Угорщини та України й у березні ц.р. остаточно затверджена уповноваженими для її практичного застосування.
Наступним і дуже важливим етапом цього проекту є розробка тим же ВАТ «Укрводпроект» із Києва техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) «Протипаводкова ємність» на р. Іршавка біля сіл Загаття і Чорний потік Іршавського району, а інститутом «Львівдіпроводгосп» ТЕО «Реконструкція Берегівської меліоративної системи» та робочого проекту реконструкції дамби Вари—Бадалово на р. Тиса. Згаданим ТЕО уже враховано, що ця осушна система повинна використовуватися не лише для протипаводкового захисту, а й для обводнення сільгоспугідь у засушливі періоди року та для розвитку туризму і рекреації.
Чимало корисного і цікавого довідалися учасники завершального семінару із тематичних виступів на ньому головних інженерів ВАТ «Укрводпроект» Олександра Романишина та інституту «Львівдіпроводгосп» Андрія Приплеся, керівників груп експертів по сільському господарству — кандидата економічних наук, заслуженого працівника сільського господарства України Ореста Іваницького і по охороні навколишнього середовища — директора екологічного центру«Тиса» Олександра Геревича.
Підсумки роботи семінару підбив начальник облводгоспу, керівник проекту Володимир Чіпак.

"НЗ"
16 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини