Голова Закарпатської ОДА прокоментував ситуацію навколо Української алергологічної лікарні

Солотвинський солерудник – одне з найбільших багатств краю і одна з найбільших його проблем. Аварійні ситуації на солеруднику, затоплення нижніх горизонтів шахт і численні провали земної поверхні все більше набувають обрисів техногенної катастрофи. Під загрозою і селище, і шахта, і унікальні алергологічні лікарні – всеукраїнська та обласна.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

Якщо остання наразі працює повноцінно, то підземні відділення Української алергологічної, що діють на базі шахти № 9, закриті для хворих із червня 2007 року. Цього вівторка понад сотня пацієнтів цієї лікарні перекрили міжнародну автотрасу Мукачево – Рогатин з вимогою відновити спуск хворих у підземні відділення всеукраїнської лікарні. Прокоментував ситуацію, що склалася у Солотвині, Олег Гаваші, голова Закарпатської облдержадміністрації.
– Олеже Олодаровичу, то чому хворих не лікують у підземних відділеннях алергологічної лікарні?
– Почну з того, що мені дійсно шкода людей, для яких Солотвинські шахти реальний шанс здолати таку важку недугу, як астма. На жаль, вони стали заручниками як стихійних сил природи, так і безвідповідальності посадовців із високих київських кабінетів.
Як відомо, ситуація на Солотвинському солеруднику ускладнилася після катастрофічних паводків 1998-го та 2001-го років. Аварійні ситуації на шахті почастішали з осені 2004 року. Активізувались і провали земної поверхні у зоні гірничого відводу солерудника. Так, останнє карстове провалля сталося 1 лютого 2008 року – утворилася `воронка` діаметром 30-40 метрів і обсягом близько 10 тисяч кубічних метрів.
Все це пов’язано з тим, що шахти затоплюють підземні води – вони розмивають сіль і земля провалюється. В результаті солерудник вже майже півтора року не працює. Небезпечним стало не лише перебування у підземній, але й у наземній частинах шахти. Щогодини в горизонти шахти № 9 прибуває 500-600 кубічних метрів води. Навіть при працюючих насосах рівень води тут за добу піднімається на 10 сантиметрів. Вчені, які більше півроку працюють на солеруднику, не можуть встановити конкретної причини, звідки береться ця вода.
При цьому саме в шахті № 9 розміщені підземні відділення Української алергологічної лікарні. Ще 15 червня минулого року Державною інспекцією об’єктів підвищеної небезпеки, гірничого нагляду та охорони надр було видано припис про заборону та спуск у підземні відділення цієї лікарні. Загалом інспекцією видано з десяток таких приписів! Відтоді у шахту № 9 не спускали хворих. Однак лікування продовжувалось: в середньому 90 пацієнтів всеукраїнської лікарні спускали у другу зміну в підземні відділення обласної алергологічної лікарні, що працює на базі шахти № 8. І проблем не виникало. Однак цього місяця Міністерство охорони здоров’я, у безпосередньому віданні якого ця лікарня, незважаючи на приписи, почало видавати більше путівок. Їх продаж наразі здійснюють і приватні компанії, що розташовані безпосередньо в Солотвині.
Звичайно, ті, хто видав ці путівки, – далеко, але хтось же буде відповідати, якщо станеться лихо з людьми. Адже існує реальна загроза життю людей. Аварійний вихід із підземного відділення, яке, до речі, знаходиться на глибині 300 метрів, з січня 2007-го року заборонений до експлуатації. Вентиляційний стовбур, по якому хочуть спускати хворих, підтоплений на 53 метри. Тобто у соляній ропі знаходяться основні деталі спускового механізму. Ніхто не може гарантувати, що клітка з людьми не обірветься будь-якої миті. Винних тоді знайдуть легко і, швидше всього, тут, в області. Ціна життя не може бути платою за халатність дій тих людей, котрі попри заборони намагаються заробити на лікарні. Це ж, до речі, стосується і Солотвинських озер, розбудову та експлуатацію яких, за результатами наукових геофізичних досліджень, заборонено ще у 2005 році.
– Що робить облдержадміністрація для розв’язання конфлікту?
– Незважаючи на те, що Українська алергологічна лікарня перебуває у віданні Міністерства охорони здоров’я, а Солотвинський солерудник – у підпорядкуванні Міагрополітики, обласна влада не може залишатись осторонь, адже ці об’єкти розміщені на нашій території. Ми неодноразово зверталась в центральні органи влади з проханням виділити необхідні кошти для ліквідації наслідків аварійної ситуації на солеруднику: із 2002-го року було направлено 60 листів і урядових телеграм. Однак Кабмін так і не виділив необхідні кошти. Цього року уряд виділив лише 15 мільйонів гривень із необхідних 28 мільйонів на ліквідацію наслідків затоплення шахти № 9 та аварійного ствола шахти №8 Солотвинського солерудника. Кабінетом Міністрів не було враховано пропозиції обласної влади збільшити фінансування цих потреб. Без відповіді залишається і звернення до уряду депутатів обласної ради, які у червні на виїзній сесії просили Кабмін визнати ситуацію на Солотвинському солеруднику надзвичайною державного рівня.
Загалом фінансове становище підприємства погіршується щомісяця – шахтарям боргують понад 3 мільйони гривень. Під час виїзної сесії депутати облради звернулися з проханням до уряду розробити комплексну державну програму „Солотвино“, у якій були б передбачені заходи зокрема і по відселенню мешканців селища, що проживають в аварійній зоні. Ця програма мала б дати відповідь і на питання про подальшу долю підземних відділень алергологічних лікарень.
Наразі на базі восьмої шахти в стабільному режимі працює обласна алергологічна лікарня. Приватні санаторії, що в Солотвині, та Міністерство охорони здоров’я, без погодження з обласною лікарнею видавши цього місяця таку кількість путівок, штучно створили конфліктну ситуацію і нічого не роблять для її розв’язання. Місцева влада зі свого боку не може допустити, щоб сталася трагедія.

Мукачево.net
11 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини