Море позитиву поблизу Ужгорода!...

Ужгородська ФРІ продовжує реалізовувати проекти, спрямовані на розвиток студентського самоврядування у вишах Закарпаття. 4-6 липня відбувся Другий регіональний студентський саміт “Студентське самоврядування: виклики майбутнього”. Місцем проведення заходу було обрано мальовниче село Кам’яниця поблизу Невицького замку.

Море позитиву поблизу Ужгорода!...

Саміт зібрав близько 40 активістів та лідерів ОСС - представників із 12 вищих навчальних закладів Закарпаття. У цьому велика заслуга Студентської ради Закарпатської області, а особливо її голови Сидор Яни.
Навчальну програму забезпечувала Ужгородська “Фундація Регіональних Ініціатив”, а саме керівник проекту БОРИС ЧЕРНЯВСЬКИЙ, лектори НАТАЛЯ ТЕРНАВСЬКА, ВОЛОДИМИР ФЕСЬКОВ (яким активно допомагали ВОРОТИНЦЕВ КИРИЛО та ОЛЕСЯ ДАНЬО). Також саміт відвідали гості – голова Рівненської обласної організації “Фундація Регіональних Ініціатив” ЗУРАБ КАНТАРІЯ та представник однієї з найбільших міжнародних волонтерських фундацій “Мистецтво життя” СЕРГІЙ ПОЛОВЕНКО. На відкритті Саміту свої привітання учасникам висловили начальник управління освіти Закарпатської ОДА Юрій Герцог та , також своє письмове вітання самітянам надіслав заступник Міністра освіти України Василь Шинкарук.
Отож перший день саміту розпочався. Під час відкриття у одному із найсучаніших конференц-залів Закарпаття, який нам люб’язно надав готельно-ресторанний комплекс “Камелот”, після усіх привітань, урочистостей та організаційних моментів учасники саміту мали змогу послухати лекцію Зураба Кантарії про сучасний стан студентського самоврядування в Україні, здобутки та проблеми. Згодом кожен охочий міг поставити Зурабу своє запитання та отримати відповідь, пораду чи застереження. І питань справді було вдосталь. Більшість з них стосувалися підвищення активності молоді та студенства, захисту прав студентів, повноважень ОСС, взаємодії з адміністрацією... Запитували самітяни і порад щодо вирішення конкретних проблем у їхньому виші.
Після лекції кожен з учасників отримав невеличкий аркуш паперу, на якому записав свої сподівання та очікування від саміту. Усі очікування були озвучені та зібрані докупи - наклеєні на великий ватман. Більшість учасників розраховували здобути нові знання, знайти нових друзів, отримати відповіді на питання, що їх давно цікавили, знайти нові контакти, які б дозволили спільно реалізовувати певні проекти, познайомитись з активом ОСС Закарпаття, отримати нові враження, гарно та з користю відпочити, поплавати та позасмагати тощо.
Далі на усіх чекав смачний бограч! А після нього гра “Дебати”, під час якої самітяни, поділившись на команди, мали змогу продемонструвати свої ораторські здібності, вміння вести дискусії, аргументовано та переконливо відстоювати власну точку зору. Для двох турів дебатів було обрано теми: “Корупція у вишах: породжена студентами чи викладачами? ” та “Відвідування навчання: проблеми адміністрації чи недоопрацювання ОСС?”
Невеличкий дощ, який періодично накрапав, усе ж не завадив до пізньої ночі лунати пісням біля вогнища, цікавіим розповідям та веселим історіям. Словом, молодь розважалась як могла!
А вже вранці після сніданку та купань у прохолодній річковій воді (дощик усе ще накрапав) самітяни відправились на лекції: “Мистецтво публічних виступів”, яке опановували разом з Наталею Тернавською та “Видання студентської преси”, аспекти якого самітянам пояснювали Борис Чернявський та Олеся Даньо.
Після смачного обіду саме час був погратися в динамічні ігри. Звичайно ж не прості! А з філософським підтекстом. У цьому самітянам допоміг Сергій Половенко – гість з Києва, який залишив по собі надзвичайно приємні враження у всіх учасників студсаміту. Як написала у одному із випусків “Sammit’anky” (офіційне видання саміту) головний редактор Олеся Даньо “виявляється, якщо попадати в обійми друзів-самітян, посидіти на колінах в іншого самітянина, помити уявне авто та помацати разом з іншими учасниками пляшку з-під мінералки, то можна дізнатись, які якості повинен мати лідер, визначити рівень власних лідерських здібностей та зрозуміти, якими принципами повинна керуватись сильна команда!” Усі були в захопленні від цікавих та дуже повчальних ігор, які наочно і дуже просто доводили здавалося б досить складні, глибокі й філософські речі... Користуючись нагодою, ще раз висловлюємо ВЕЛИЧЕЗНУ ВДЯЧНІСТЬ пану Сергію від імені усіх учасників Другого регіонального студентського саміту за прекрасний тренінг! : )
Наступний пункт програми студсаміту мав туристично-пізнавальний характер. Сходження на Невицький замок включало у себе 1) прогулянку мальовничим лісом, 2)спільні фото на пам’ять, 3) цікаву та пізнавальну розповідь про історію побудови замку у виконанні Кирила Воротинцева.
Повернувшись у табір, самітяни поділилися на 4 команди, адже їх очікувала рольова гра “Взаємодія з адміністрацією”. Розробивши власні проекти, кожна з команд повинна була побувати у “кабінетах” представників “керівництва вишу”, “голови студентської профспілки” та “спонсора” (усі “ролі” виконували Борис Чернявський, Володимир Феськов, Олеся Даньо, Воротинцев Кирило) для того, щоб отримати необхідне фінансування для реалізації власної ініціативи. Команди часом виявляли чудеса переконливості та акторської майстерності під час ведення переговорів та презентації власних проектів! : ) Проте й “журі” було строгим. Але підсумки задовільнили усіх, адже важливою була не стільки перемога, скільки досвід, отриманий в процесі гри. Адже практично кожна помилка команд “розбиралася” й прискіпливо аналізувалася організаторами, учасники отримували поради щодо того, як варто було б вчиняти на практиці, у реальній, а не ігровій ситуації, які нюанси слід було враховувати тощо.
Вже ближче до півночі розпочалася гра “червоне-синє”, яка теж залишила незабутні враження у багатьох учасників табору.
Третій самітянський день розпочався також із лекційних занять: Володимир Феськов навчав самітян стратегічному плануванню, а Олеся Даньо та Наталя Тернавська спільно з учасниками працювали над змістовим наповненням умовних студентських видань.
Ну і от знову конференц-зала... Закриття... Промови, обмін враженнями, нагородження усіх самітян “Сертифікатами студентського лідера”, а найактивніших учасників ще й спеціальними офіційними DVD-дисками... Слова вдячності, посмішки, сльози прощання... Загалом атмосферу можна охарактеризувати як кульмінацію усього того неймовірного позитиву, який панував на таборі протягом усіх трьох днів саміту! Усі охочі підходили до ватману, на якому під час відкриття залишили свої листочки із сподіваннями та очікуваннями, та озвучували свої враження, усе що реалізувалось та що залишилось реалізувати у майбутньому... Впевнено можна сказати, що усе задумане збулось на 99%, а у когось і перевершило очікування (У ТОМУ ЧИСЛІ Й В ОРГКОМІТЕТУ)! : )
Після закриття учасники отримали свіжий номер “Sammit’anky”, над яким невтомно трудилися навіть протягом урочистої частини Олеся Даньо та Роман Добоні, а також смачнючий обід, готували який Табіш Галя з дівчатами та хлопцями-самітянами. Їм теж окрема подяка!
Другий регіональний студентський саміт, організований Ужгородською “Фундацією Регіональних Ініціатив” за сприяння Студентської ради Закарпатської області залишив незабутні, яскраві, суперпозитивні враження як у організаторів, так і в учасників. Ми справді побачили, що можемо бути командою, що можемо бути активними, сильними, можемо спільно працювати і вирішувати будь-які складні завдання! Ми дякуємо усім учасникам за той надзвичайно сильний заряд позитивної енергії, який вони подарували нам, організаторам. Заради вас хочеться працювати ще і ще! : )
Отож, до нових зустрічей на наступних навчальних програмах та таборівках, які організовуватиме ФРІ! З багатьма із вас очікуємо на зустріч уже у серпні на всеукраїнському таборі ФРІ “Крок до лідерства”!
P.S. Варто зазначити, що під час саміту, в рамках проекту Ужгородської ФРІ “Проведення соціологічних опитувань серед молоді”, учасникам саміту було запропоновано заповнити дві анкети, у яких були запитання щодо навчання, роботи, культури, дозвілля закарпатської молоді. Результати анкетування будуть оприлюднені уже незабаром.

Фонд регіональних ініціатив
11 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини