Ганна Скрипник: "Русинство – спекуляція з відверто політичним контекстом"

Для неситого ока Україна, як кажуть, «мільйон терзань». Наш благословенний край подумки і вголос хотіли б розкроїти вороги внутрішні та зовнішні на федерації, автономії, регіони, зони… Найостанніша така спроба походить із Закарпаття. Тут облрада вирішила надати місцевим жителям-українцям юридичний статус нібито окремої національності чи етноменшини – «русин».

Ганна Скрипник: "Русинство – спекуляція з відверто політичним контекстом"

Власне політичний русинський рух вигулькує тут час від часу  залежно від обставин, які складаються в Україні. Очевидно, теперішні – сприятливі для його розгортання.
Цю ситуацію коментує директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Рильського
Національної академії наук України, академік Ганна Скрипник.


– Які причини активізації русинства, хто його підтримує?

– Росія, Угорщина, найбільше Словаччина. Їй краще мати таке населення в складі своєї держави, яке б ідентифікувало себе інакше, ніж українці. Там робиться все, щоб знівелювати навіть думку про свою спільність із українцями.

– Власне, що дало поштовх до виникнення русинства?

– Ще в Київську добу паралельно з назвою «Русь», «руський, русини» вживалися терміни «Україна», «Украйна». Вони означали трансформовану назву «анти». М. Грушевський стверджував, що саме анти були першопредками українців.
Але, починаючи з ХVІІ століття, держава, яка раніше іменувалася «Московское царство, княжество», почала офіційно себе називати «Российское государство». Поступово створилася двозначна ситуація, коли жителі південних українських земель і Московщини стали руськими. Фактично створювалася загроза самій етнічності українства. Але на той час ми вже мали ознаки державних політичних сил – козацьку еліту, старшину, яка була освічена, побувала в багатьох європейських країнах, налагоджуючи з ними дипломатичні зв’язки. Вона почала свідомо протиставляти назві «россияне, русские» означення «козаки», щоб не ототожнювати московитів із українцями. Тобто термін «козаки» означав не тільки певну соціальну верству, а й етнонім. І тому не випадково «козацький народ, козацька нація» є назвами, широко вживаними в ХVІІ- ХVІІІ століттях у різних європейських дипломатичних службах, наукових джерелах тощо. І дедалі частіше козацька старшина починає також використовувати альтернативні назви «Україна, Украйна».

– Тобто виник прецедент запозичення Московщиною назви нашого народу.

– У культурі різних народів зустрічаються такі факти. Вони відображають історичні етапи їхнього розвитку через певні внутрішні та зовнішні політичні причини. Але сутність нашого українського народу не змінювалася, це підтверджують археологи, історики, мовознавці, етнологи. Це одна й та сама культура, населення на цих територіях було стале. Є спогади історика з діаспори Миколи Чубатого, в яких наводиться цікавий факт. На одному з міжнародних конгресів виступав російський академік Б. Рибаков, який заперечував походження українців від антів, бо в радянській історіографії таке ототожнення заборонялося і вважалося «проявом українського буржуазного націоналізму». М. Чубатий у своєму виступі опонував російському історикові. По закінченні пленарного засідання Рибаков підійшов до Чубатого і сказав: «Вы абсолютно правы, анты – действительно предки украинцев. Но вы же понимаете, я не могу это объявить».
Потрапивши під владу Угорщини, Австро-Угорщини, Чехословаччини місцевий люд Закарпаття, білі горвати, зберегли свою ідентичність, свій давній етнонім «руський, русин, рутенець» (це латиномовна транскрипція). Всі відомі закарпатські дослідники ХVІІІ-ХХ століть (етнологи теж) стверджують, що культура Закарпаття є діалектним регіональним різновидом загальноукраїнської культури. Однак треба зазначити, що мав місце факт, який спричинився до деякої термінологічної плутанини саме на території Закарпаття. Тут, як і в Східній Галичині, свого часу було дуже поширене москвофільство. Це пов’язано з полонізаційним тиском на українців. І щоб себе зберегти, дистанціюватися від мадярів, місцеве населення трималося за давню самоназву «руський, русин». Але на той час, у 40-і роки ХІХ століття, Росія як держава набуває потуги, стає відомою в світі. І для необізнаних та непоінформованих галичан і закарпатців назва «Русское православное государство» стала співзвучним із терміном «руський». Люди почали вбачати в цьому споріднені свої корені, свій порятунок від асиміляційного тиску з боку мадяр, чехів, поляків. Певна частина української інетелігенції піддалася москвофільським впливам. На Закарпатті цей рух очолив письменник і педагог Олександр Духнович. Москвофіли стверджували, що Закарпаття – то частка «великороссийского» народу. Росія сповна використала ці тенденції, засилала часто на Закарпаття своїх емісарів, серед яких був історик М. Погодін.

– Відомо, що Росія дуже потужно підтримувала фінансами москвофільський рух.

– Кошти вливала чималі, які йшли, зокрема, на російську періодику на Закарпаття, місцевому населенню нав’язували певні стереотипи сприйняття власної ідентичності. Це оглуплення спричинилося до того, що інтелігенція, надто священики, дуже активно підтримували москвофільську течію. Але починаючи з 60-70-х років ХІХ століття виникає народницький рух, який пропагує ідею спорідненості населення Закарпаття та Галичини з українством. З’являються твори Т. Шевченка, І. Франка, «повіяло іншим духом». Молодь брала участь у різних аматорських гуртках «Просвіти», відкривалися читальні, пробуджується зацікавлення українським фольклором, народними строями.

– Але на Закарпатті це не так відчутно було.

– Меншою мірою, бо інтелігенція була надзвичайно слабкою, там тривалий час відчувалися сильні асиміляційні тиски з боку сусідніх держав. Серед іншого, зважмо й на певну географічну ізольованість: Закарпаття було відмежоване від України гірським хребтом. Саме в ХІХ столітті М. Драгоманов, І. Франко, В. Гнатюк, Х. Вовк зрозуміли, що закарпатська гілка українства відрізана, що її можна втратити. Науковці організовують фольклорні експедиції, вивчають говірки, публікують дослідження. Цікаво те, що навіть польські вчені в ті часи стверджували: русини – це є українці, а їхня мова є діалектом саме української говірки. Українська інтелігенція Галичини і Закарпаття починає поступово усвідомлювати своє національне коріння. І не випадково в 20-30-ті роки ХХ століття напротивагу москвофільству з’являється етнографічне товариство карпатських українців. Воно в своїх відозвах до місцевого населення пояснювало, що Закарпаття – частина України, що за горами живуть наші брати. З’являються граматики, в словах яких покладено фонетичні особливості української мови. Отож усе більше утверджується спорідненість із Великою Україною. Закарпатці засвідчили своє бажання жити в єдиній соборній Україні у державотворчих змаганнях у 1918-1919 роках та в 1939 році, героїчно відстоюючи Карпатську Україну.

– За радянських часів про русинський рух не було чутно ні на Закарпатті, ні, зокрема, в Словаччині.

– У Словаччині склалася така ситуація: раніше там українці і словаки входили до складу Чехословаччини. Обидва народи були національною меншиною. Але з проголошенням незалежності Словаччини в її складі існує утворення із власною етнічною територією, історичною традицією, пам’яттю – українське населення. Тепер словацьким політикам зовсім не до смаку стало проводити таку ж політику, як це було за чеської влади. Вона дозволяла ідентифікувати себе русинам із українством. Словаччина тепер зацікавлена в цілісності своєї держави, в тому числі шляхом асиміляції національних меншин, що живуть на пограниччі і можуть стати деструктивним елементом. Якщо Україна, утверджуючись, стане потужною європейською державою, то можуть виникнути сепаратистські настрої, словацькі українці тяжітимуть до своєї історичної батьківщини.
Науковець Олекса Мишанич свого часу аналізував витоки політичного русинства на Закарпатті, звідки він сам був родом, і встановив, що цей рух має зв’язки з іноземними розвідками. Нині Словаччина найбільш зацікавлена в нівеляції і знищенні етнічної самоідентичності українців-русинів Пряшівщини. Вона засилає на Закарпаття своїх «глашатаїв», де живуть родини, споріднені з пряшівцями. Людей агітують зрікатися українства, визнати, що русини – це четверта східно-слов’янська нація.

– Ідеологом русинства є такий собі Магочі, розкажіть про нього, докладніше.

– Батьки Магочі родом із Закарпаття. Він сам вивчився на професора за гроші української діаспори, живе в Америці. Про таких як він можна сказати ось що: коли є держава, то престижно належати до титульної нації. І якщо в складі цієї країни є недержавні етнічні спільноти, то вони, особливо маргінальні прошарки, зрікаються свого народу. Магочі наполовину мадяр, наполовину українець, очевидно, мадярська кров озивається в ньому. Угорщина мала державність, на відміну від України, яка її втратила, тому це вплинуло на ідентичність і національне самовизначення тих русинів, які живуть нині в Словаччині. Там надзвичайно інтенсивно відбувається словакизація русинів. Уряд багато робить, щоб їх дистанціювати від України, дозволив кодифікувати русинську мову, русинські підручники.

– Але ж русинської мови нема, це якесь «язичіє».

– Дайте лишень гроші і можна штучно все створити з нуля. В Словаччині перейменовано українські школи, кафедри, театри на русинські, музей української культури у Свиднику став уже русинським. Таким чином стирається пам’ять, особливо у молоді, про українське походження. Але цього мало, словацька влада намагається експортувати русинство до Закарпаття: спонсорують проведення спільних міжнародних конференцій на русинську тематику, присилають своїх лекторів, адептів, які з політичного погляду обґрунтовують русинство.
З боку ж української держави спостерігається цілковита бездіяльність. Свого часу Кучма вітав населення Закарпаття, поділяючи його на українців і русинів, тобто окрему націю. Зазначу, що на 90-ті роки припадає особливий розгул політичного русинського руху. Тоді навіть оголосили про утворення окремої автономії Подкарпатської Русі як держави. Після такої тривожної ситуації трохи активізувалася закарпатська «Просвіта». Науковці нашого Інституту проводили там конференції, зустрічалися з людьми, пояснювали, що криється за справжніми намірами ідеологів русинства. Але ця справа з боку нашої держави не підтримувалася. Поза тим, склалося враження, що в Києві у Верховній Раді, в уряді є надзвичайно потужне русинське лобі.
Перед переписом населення 2001 року треба було складати реєстраційні листи, вказувати національність – це прерогатива академічних інститутів, так роблять у світі. Науковці мають наробки, обґрунтування стосовно тих реалій, які є в Україні: хто є етносом, тобто народом, хто етнічною чи національною меншиною – це різні категорії. На жаль, ці терміни часто політики у Верховній Раді використовують довільно, не розуміючи їхнього значення, бо там немає фахівців. І хоча ми намагаємося їм це пояснити, але вони не зацікавлені в цьому. Тоді чинився шалений тиск на наш інститут і особисто на мене: нас звинувачували у намаганні зліквідувати цілу окрему націю на початку ХХ століття. Ми спростовували такі закиди.
І ось виникла така ситуація: перед самим затвердженням цих списків голова Комітету з прав людини Геннадій Удовенко скликає нараду. О. Мишанич тоді відмовився іти на це зібрання. Він казав мені: «Я знаю уподобання Удовенка, він буде підігрувати русинам, я вже не раз з ним мав розмову». На це засідання ми пішли з паном Німчуком, член-кореспондентом НАНУ, відомим етнодемографом. На зустріч приїхало 15 представників Закарпатської облради. Була очевидна попередня домовленість із Геннадієм Йосиповичем проводити таку лінію, начебто русини – окрема національність. Мене це просто шокувало! Ми з паном Німчуком намагалися переконати цю аудиторію в протилежному. Нам вдалося переламати ситуацію. А в переписних реєстраційних листах ми свідомо допустили такий компроміс: пояснили, що в складі кожного народу існують етнічні підгрупи, в Україні до них належать бойки, лемки, гуцули, литвини, поліщуки. До складу тієї підгрупи, що живе в Закарпатті і називає себе русинами, входять гуцули, бойки, лемки. Кожна з них – представники українства зі своїми діалектичними особливостями. Українська держава повинна бути зацікавлена в консолідації своєї спільноти, тим більше тієї частини, яка є етнічним відгалуженням корінного домінуючого епосу.

– Важко уявити, що, приміром, Польща чи Росія дозволила б створити у складі корінної нації ще якусь іншу. В Україні, виходить, це можливо.

– Більше того, за часів Кучми знайшлися політичні сили, дуже зацікавлені, щоб на Закарпатті з’явився якийсь окремий малий, невизначений народ.

– Ви маєте на увазі есдеків на чолі із Медведчуком?

– Так. Чому їм це було вигідно? Бо тут значні ресурси, можна створити вільну зону чи окрему республіку з маленьким князьком. І тоді поділяй та владарюй!

– Є відомості, що на початку 90-х років русинів налічувалося 40 осіб, а тепер 10 тисяч. Звідки такі дані?

– Це показав перепис 2001 року. Якщо загальна чисельність населення Закарпаття становить один мільйон 260 тисяч, то 10 тисяч – це 0,8 відсотка. І це при тому, що під час цього перепису були фальсифікації, підкуповували попів, які закликали парафіян: «Підписуйся русином, тобі буде краще, ми будемо мати окремий край. Нас спонсоруватиме Європа!»
Якби Україна була заможною державою, то місцева людність не приставала б на такі обіцянки. Тепер знову активізувалося політичне русинство, есдеки мають там власність. А нині основним чинником політичного буття є капітал. Тому, хто володіє ресурсом, належатиме майбутнє держави.

– Очевидно, зацікавлена в політичному русинстві й Росія.

– Звичайно, вона не хоче, щоб в Україні була стабільність: тоді легше маніпулювати свідомістю людей, які живуть на прикордонні. За часів СРСР російські етнологи разом із нами вивчали закарпатський край і стверджували, що тамтешні жителі – єдина, монолітна українська спільнота з діалектним регіональним відгалуженням українства. Коли ж тепер представники закарпатського русинства звернулися за експертним висновком до російських учених, то директор Інституту етнології та антропології пан Тішков відповів, що русини – це різновид російської етнічної спільноти, крайня на заході гілка росіян. Отож бачимо, що це спекуляція, яка має відверто політичний контекст, а не наукове підґрунтя.
Тепер украй потрібна державна політика щодо культурно-політичного протекціонізму не тільки українців Пряшева, а й Росії, Берестейщини, Пінщини в Білорусі тощо.

Ольга Мельник, "Українська газета"
10 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

руснак 2008-07-19 / 11:56:00
І тут то самоє!!!



Мусай повторити то, штом написав на сайтови УА Репортер



Най Буг заварує! Ко йсе, направду, сись чорний сайт "Божа кара" изробив? Та кідь вун русин, то, вповіджте ми, вшіткі остальні наші люди , богобойні і богомольні, ко?

Петр Гецко 2008-07-18 / 22:51:00
Я сатанист из Сойма Подкарпатских русинов! Заходите все на мой сайт http://bogakara.narod.ru/ .

Он создан с благословления протоиерея РПЦ Димитрия Сидора.

Спостерігач 2008-07-13 / 23:56:00
Славомир Олеяр: "Цо скриваю катакомби у Салцбурґу."

http://www.rusnak.info/katakombi.htm



Фактом є слово РУТЕН прійшло з ЗАХІДУ а не з Київськой Русі.




Ту на латинским язику написане: ANNO DOMINI CCC LXXVII ODOACER REX RHUTHENORUM GEPPIDI GOTHI UNGARI ET HERULI CONTRA ECCLE SIAM DEI SEVIENTES BEATUM MAXIMU CUM SOCIIS SUIS QUINQUA GINTA IN HOC SPELEO LATITANTIBUS OB CONFESSIONEM FIDEI TRUCIDATOS



У шлєбодним прекладу текст випатра так: " Року Божого 477. Одоакер краль Русинох, Ґепидох, Ґотох, Унґрох и Герулох у войни процив церкви Божей, забил благочастивого Максима зоз 50 товаришами цо ше модлєли з нїм у тей пещери, руцел долу, а провинцию Норик з мечом и огньом опустошел.”

Спостерігач 2008-07-13 / 18:37:00
Ганна Скрипник и Іститут імені М. Рильського ганблять и деградувуть Україну! Як травопольный академик Лисенко з Полтави за Радянські часи кричав на цілый світ, що генів нема! А основоположники генетики Мендел и Морган боли запроданні и декадентні слуги буржоазії и псеудонаучнікі, так ай Ганна Скрипник кричить, що русинів нема! А подля того Лучкай, Духнович, Добрянский, Мітрак, Магочи боли а суть лем псеудонаучники и вороги України.

мiклуш 2008-07-12 / 00:31:00
PR

мiклуш 2008-07-12 / 00:28:00
Дорога Ольга Мельник помниш коли ти поступала як гарно платила...так вот якщо русини гiлка Киевской Руси будьте добрi гребанi хохли переведiть з русинського значення слiв (кылава карiка) як ви кажете хай щастить

Patriot 2008-07-12 / 00:24:00
Це інтервю досить провокативне.Хочу нагадати,що в 90-х роках в Словакії національні меншини мали набагато иенше прав , а ніж зараз. З розвитком демократії в Словакії стало вільніше і для нацменшин.Русинам було важко друкуватись,не було домтупу на радіо і телебачення.В той же час в українців такі можливоті були.Ніякої ворожої політики повідношенню до України немає в тому,що русини отримали можливість розвивати свою культуру на рівні з іншими народами Словакії.В комуністичній Словакії русини були забороненою національністю,як і в Радянському Союзі.А зараз русини мають можливість вживати свою мову, розвивати її.Є навіть перша докторська дисертація, написана русинською мовою в Кошицькому університеті.Одним слово Україна могла б брати приклад з Словакії...

Юрій 2008-07-11 / 15:42:00
Адміну: Прийнято! Свої пропозиції дуелянтам я повторив. Успіхів!

Юрій 2008-07-11 / 15:35:00
Як представник чоловіків, я мушу не погодитися (основна риса в чоловічому характері - не погодитися, висловити свою думку). Я вчився у Львові, маю жінку з Галичини, маю в тих краях багато родичів і друзів, з якими часто спілкуюся, і у нас тут багато галичан, які є прекрасними людьми. Культура, виховання, інші категорії не потрібно застосовувати до віртуального, видуманого персонажу. Людина, яка підписується певним іменем в мережі, насправді в житті може бути Вашим близьким другом, який творить певний образ, грає роль.

Адмін 2008-07-11 / 15:27:00
Пане Юрію! Жоден з ваших коментарів не блокувався і не видалявся. Просто перед тим, як клікнути на кнопку "Добавити коментар", не полініться скопіювати його і переконайтеся після оновлення сторінки, що він на ній відображений.




У випадку, якщо коментар не пройшов (що часом трапляється з незалежних від нас причин), просто вставте завбачливо скопійований вами текст у відповідне вікно і повторно добавте коментар у сторінку.



Ніхто на вас не ображається:). Якщо ви помітили, ми виправили акцентовану вами помилку, а ваш коментар з цього приводу залишився в рубриці.



Дякуємо за уважність і сприяння.

X 2008-07-11 / 15:13:00
Jurij, hyba iz sym Orange mozh pro shtosj vesty dyskusiju?Vin krim obzyvannja nych ne goden.Jamu tym samym plachu.Vin i Vam pysav mnogo "pryjemnyh" sliv...Ise galycjka kuljtura...

X 2008-07-11 / 15:13:00
Jurij, hyba iz sym Orange mozh pro shtosj vesty dyskusiju?Vin krim obzyvannja nych ne goden.Jamu tym samym plachu.Vin i Vam pysav mnogo "pryjemnyh" sliv...Ise galycjka kuljtura...

Юрій 2008-07-11 / 15:05:00
Мій коментар також не пройшов, хоча я нікого іне обзивав. Напевно, образилися за "спекляцію". Але зараз в мене зовсім інша пропозиція: панове "Х" та "Оранж", заммість образливих висловів в адресу віртуальних персон, давайте все таки повернемося до теми малих, корінних народів, етносів і їх майбутнього.

X 2008-07-11 / 14:46:00
Адмін. Budjte pryncypovymy do usytkuh dopysovachiv. De Vy byly koly Orange obyzvav mogo mertvogo tata kotrogo nygda ne vydiv?Abo jomu mozh grubyty bo vin obzyvatj rusyniv?Ise ne diskriminacija?

Адмін 2008-07-11 / 14:41:00
Пане Х! У зв'язку з порушенням вами правил поведінки у рубриці коментарів вам виноситься офіційне попередження. Якщо ви не припините використовувати у своїх постингах образи інших учасників коментування, провокувати їх своїми діями на аналогічні вчинки, ми змушені будемо вдатися до практики видалення ВСІХ ваших коментарів.

X 2008-07-11 / 11:36:00
Orange, malfo gumijova (povtorjujesj mene), ty mene z kymysj putash. Byvysj u Vojevodyni? Strichavysja iz rusynamy?Ja tam byv. Pojidj i uchujesh shto ony kazhutj.Pochytaj litaraturu. Na Slovakah nas tozhe nazyvavutj rusnakamy a u Madjarah rutenamy. U poljshi my sja klycheme lemkamy. No shto malorusjkyj "zhurnalidste" ise do tja hotj dijshlo?

orange 2008-07-11 / 11:19:00
Я тобі, телепню мадяронський, уже писав, що руснаки (не русини) колишньої Югославії, навідміну від вас, мадяронів і москвофілів, на мою думку єдині мають право іменуватися окремим нашим народом, бо через специфіку своєї історії сформували справді окрему культуру і мову

X 2008-07-11 / 11:01:00
Orange. ja kazav ozh ty budesh portyty vozduh iz tvoimy "rozsuzhdenijamy" tak ono i je. Prytomu jadni i ti slova.prydumaj dashto lipshoje.Upovishmy galycjkyj telepnju, nashto serbam prydumuvuvaty jakusj naciju?Jeb tam rusyny mavutj rusynsjku kafedru u universyteti v Novomu sadi.A mozhe i ony hochutj bidu neschasniv nenci? Gospody ushytkyj svit proty sobornonji...

orange 2008-07-11 / 10:41:00
"..псевдонауковці, які в прах розбиваються, тільки щоб догодити владі. Звідси і ...дурниці" - це ви про визнання "русинів" у деяких сусідніх країнах?..:))))))

Юрій 2008-07-11 / 10:40:00
Адміну: Пані Скрипник, напевно, вживала термін "СПЕКУЛЯЦІЯ", але ви зробили правильно, застосувавши новий термін - "СПЕКЛЯЦІЯ", бо ввесь цей опус на інше визначення не тягне. Я прпоную пошукати або проробити іншу тему: перспективи існування та розвитку корінних народів, окремих етносів в умовах глобалізації.

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини