Унікальний бібліотечний фонд УжНУ відомий за межами Закарпаття (Оновлено)

Далеко за межами Закарпаття відомий унікальний бібліотечний фонд УжНУ, до послуг якого звертається не тільки студентство краю, а й відомі дослідники, науковці й політики України, близького та далекого зарубіжжя. З часів радянської влади він прописався на вулиці Капітульній в Ужгороді, де в минулі часи була розташована резиденція греко–католицької єпархії. Оскільки єпархія на чолі з знаним єпископом Міланом Шашіком веде повну реставрацію споруди з метою збереження історичної пам’ятки, а, за висновками експертів, багатющий бібліотечний фонд потребує сучасних, модерних комп’ютерних приміщень з відповідним температурним режимом, то впродовж останніх років на всіх рівнях йшлося про перенесення бібліотеки.

Унікальний бібліотечний фонд УжНУ відомий за межами Закарпаття (Оновлено)

   Депутати Закарпатськоъ облради не були осторонь вирішення проблеми. Голова облради Михайло Кічковський за результатами Х сесії облради направив звернення депутатів на адресу голови ОДА Олега Гаваші. З тих пір це питання перебувало на контролі влади.
    Як результат, учора, 8 липня 2008 р. перший заступник голови ОДА, депутат облради Іван Балога на розі головного корпусу університету заклав капсулу у фундамент майбутньої сучасної, просторої наукової бібліотека, куди з часом буде перевезено весь бібліотечний фонд, крім стародруків. Стародруки, безцінні книжкові раритети, як зазначив ректор УжНУ, депутат облради Микола Вегеш, повинні берегтися в стінах святині.
     „Цій, урочистій хвилині передувала велика робота“, – сказав Микола Миколайович. – Впродовж останні трьох років було проведено декілька зустрічей з керівництвом ОДА і облради, на яких ми обговорювали питання щодо подальшої долі бібліотеки. Та дійшли висновку, що найоптимальніший варіант – спорудження нового приміщення саме на території головного корпусу, адже саме тут облаштовано більшість факультетів, де навчається понад 60% студентів. “
    Бібліотека будуватиметься в два етапи. Перший – планується завершити до кінця цього року. До слова, внутрішнє приміщення матиме скляний купол – така собі родзинка будівлі.
   Унікальна бібліотека УжНУ відома за межами Закарпаття Іван Балога, звертаючись до присутніх, насамперед привітав їх з бажаною подією, яку своїм сумлінням, старанністю наближали Мілан Шашік, Микола Вегеш, депутати облради різних фракцій – Андрій Андріїв, Віктор Трикур, Антон Зелінський, Михайло Попович, Олег Адамчук, Василь Кручаниця, Іван Качур, Нуцу Марина, Галина Гороховська, Василь Мікловда та ін. „Спільними зусиллями ми зможемо зробити багато корисних справ для нашого краю. Півтора місяця тому ми почали відновлення Музею лісу і сплаву на Міжгірщині. Сьогодні закладаємо першу, але дуже важливу цеглину у спорудженні нової бібліотеки, якою засвідчуємо добрий початок великої справи. Адже бібліотека у своїй суті – це скарбівня духовної мудрості, всіх багатств людського духу. І я прошу присутніх депутатів передати капсулу з рук у руки як естафету з тим, аби кожен із вас вдихнув у неї тепло свого серця, яке приведе вас сюди ще не раз з добрими намірами.“
     Заступник голови облради Василь Брензович приєднався до слів Івана Балоги. І згадав про ті часи, коли він, будучи студентом, будував навчальний корпус університету разом із іншими. „Сьогодні, – наголосив він, – настала пора подарувати молодому поколінню сучасну нову бібліотеку. Ми повинні бути послідовними й виваженими. Адже ті унікальні зібрання, якими володіє бібліотека УжНУ, треба зберігати в належних приміщення, з належним обладнанням. Цією подією, я впевнений, УжНу впише ще одну яскраву сторінку у свій літопис“.
    Єпископ Мілан Шашік , як і належить, відправив молебень і освятив місце будівництва бібліотеки. Депутати облради, передавши з рук у руки капсулу, все ж виконати приємну місію – поставити її на місце – уповноважили Івана Балогу, який доклав до цього чи не найбільше зусиль.
    Що тут додаси? Лише одне: Боже помагай …

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
10 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини