ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика": 60 років з любов’ю до людей

У жовтні 2006 року Ужгородська швейна фабрика відзначає 60 років від дня заснування. З цієї нагоди у четвер, 14 вересня, журналісти закарпатських і всеукраїнських ЗМІ на запрошення директора ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" Мирослави Каламуняк побували на підприємстві, щоб на власні очі побачити, з чим зустрічає ювілей фабричний колектив, який нині нараховує 859 працівників.

ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика": 60 років з любов’ю до людейВізит представників мас-медіа на підприємство розпочався нетрадиційно — зі знайомства з осінньо-зимовою колекцією одягу “Осінній квадрат”, що пропонується ужгородськими майстринями на цей сезон. Показ колекції моделями, які є працівницями фабрики, приємно здивував і порадував вишуканим сучасним дизайном. Після жвавого обговорення показу відбулася прес-конференція, на якій Мирослава Каламуняк та представниці трудового колективу розповіли про здобутки, проблеми і перспективи рідного їм підприємства.

До свого ювілею ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" пройшла довгий і яскравий шлях становлення від невеликої артілі “Вільна закарпатка”, створеної у 1946 році, до сучасного високотехнологічного досвідченого виробника швейної галузі. За цей час на підприємстві відбулося кілька структурних реорганізацій та зміна форм власності. Так, у 1959 році до “Вільної закарпатки” приєдналися кілька дрібніших швейних артілей, а у 1961 році “Вільна закарпатка” стає державним підприємством — Ужгородською швейною фабрикою. У жовтні 1976 р. на базі підприємства було створено Закарпатське швейне об'єднання, до складу якого увійшло кілька швейних фабрик області. У цей період проведено реконструкцію окремих підприємств та виробничих цехів, задіяно та виконано програми будівництва житла для працівників фабрики.

Суттєві зміни як у стратегії, пріоритетах розвитку підприємства, так і в усіх інших напрямках діяльності відбулися у 1995 році, після утворення закритого акціонерного товариства «Ужгородська швейна фабрика». Політичне та економічне становлення незалежної Української держави сприяло формуванню якісно нових виробничих відносин - колектив підприємства одним з перших перейшов на умови роботи, яких вимагали нові ринкові відносини.
За короткий час фабрика пройшла шлях формування штату професіоналів високого рівня, вдосконалення швейних технологій та обладнання. Відбулося технічне переоснащення найсучаснішими на той час машинами, автоматизованим обладнанням таких найпередовіших фірм, як «Джукі» (Японія), «Лектра» (Франція), «Дюркопп», «Файт» (Німеччина), «Сюто» (Італія) та інших. Це дало змогу застосувати найсучаснішу технологію, а також організувати виробничий процес на рівні світових стандартів. Складаються тісні виробничі відносини із провідними фірмами світу - «Волтерс» (Англія), «Сарфаті» (Франція), «ЕВА» (Німеччина), «ПЗауер» (Австрія), «Озекс» (Словаччина) та іншими. Саме тоді сформувався новий імідж фабрики - сучасної компанії з мережею виробничих цехів, що працюють за сучасними технологіями, з дотриманням високих стандартів якості, ефективним управлінням та якісним обслуговуванням замовників.

Підприємство одним з перших у галузі легкої промисловості України акредитоване незалежною агенцією з Великобританії по системі управління якістю І8О 9002:1994. У 2002 р. здійснено перехід до новішого стандарту — І8О 9002:2000. Якість виробів забезпечується 100% контролем продукції на всіх етапах виробництва відповідно до стандартів "АQL", діє сувора процедура "зламаної голки". Завдяки гнучкості системи контролю за якістю, підприємство може запроваджувати різні методи забезпечення якості, відповідного необхідних вимог.

Сьогодні Ужгородська швейна фабрика — відомий у Європі виробник високоякісного стильного одягу. Постійне вдосконалення швейних технологій, високий рівень підготовки висококваліфікованих кадрів, розширення виробництва сформували бездоганний імідж та ділову репутацію підприємства на європейському ринку. Це дає можливість зміцнювати налагоджені зв'язки з партнерами, започатковувати нові ділові відносини та виходити на якісно вищий рівень співробітництва.

На європейському ринку швейної промисловості підприємство успішно продає свої вироби вже понад 10 років. Основні ринки збуту знаходяться в Англії, Франції, Італії, Німеччині та Голландії. Підприємство шиє жіночий та чоловічий одяг для провідних європейських компаній, таких відомих торгових марок: GЕОRGЕS RЕСН, Nехt, Аntоnеllе, Сгеаtion Nаzаn, Саrоlе Rісhаrd, FRЕD SАВАТIER, ТАRА SАRМОN, СНАNТАL RОSNЕR, МЕХХ. Довготривале плідне співробітництво з відомими у світі виробниками одягу сприяє розвитку підприємства та успіху спільного бізнесу.

З метою просування кращих зразків виготовленого одягу на вітчизняному ринку у 1998 році створено торгову марку «Парада». Перша ж колекція, створена під новим брендом, - колекція осінньо-зимового сезону, була удостоєна участі в показі на «Сезонах моди». Шанувальники віддають перевагу ТМ «Парада» насамперед за оптимальне поєднання якості, модного стилю та ціни. В основі колекцій - класичний діловий одяг для жінок, який органічно поєднує строгість стилю з вишуканою романтичністю та оригінальністю. Протягом року для українського ринку модельєрами та дизайнерами розробляються колекції одягу: "Весна - літо" та "Осінь - зима". Кожну колекцію вирізняє оригінальна особливість, певний емоційний настрій, що додає їй шарму і неповторності.

Унікальним є те, що з переходом на ринкову форму відносин, на підприємстві збережено систему соціальних гарантій для членів колективу, тут панує дух патріотизму, товариськості, взаємовиручки, спільної роботи на кінцевий результат.

Все це позитивно позначається на стабільній і ритмічній роботі колективу. Так, об'єми виробництва на Ужгородській швейній фабриці за період з 1995-2005 років зросли в 1,3 раза в порівняльних цінах. Розширюється і оновлюється асортимент продукції. Щорічно нарощуються об'єми випуску продукції для українського споживача, розвивається торгівельна діяльність, знаходяться нові ринки збуту продукції. Фірмовий магазин «Парада» Ужгородської швейної фабрики є прикладом справжнього європейського рівня продажу товарів.

Пошитий ужгородськими швеями одяг ТМ “Парада” широко представлений у торговій мережі м.Києва, інших обласних центрі України, нині ЗАТ "Ужгородська швейна фабрика" активно працює над тим, аби вийти на ринок столиці Російської Федерації.

Робота з освоєння нових технологічних процесів, передових прийомів і методів роботи забезпечує щорічний приріст продуктивності праці на 5 - 7%, стабільне підвищення заробітної плати. Так, за підсумками роботи в І півріччі 2006 року Ужгородською швейною фабрикою вироблено 377,8 тис. шт. продукції в натуральному виразі на суму 7178,0 тис. грн., у порівнянні з відповідним періодом минулого року підвищилась продуктивність праці, на 5,4% зросла середньомісячна заробітна плата працівників. До речі, сьогодні на підприємстві за день випускають 2500 штук чоловічих штанів — це нині найвища продуктивність праці на Україні в галузі.

Підприємство вкладає власні та залучає іноземні інвестиції для створення нових робочих місць. На виконання державних програм щодо розвитку вітчизняної промисловості, зайнятості населення, зокрема в гірських селах, за сприянням Ужгородської швейної фабрики створено мережу підприємств на території області: відновлено роботу швейного цеху в гірському селі Люта Великоберезнянського району, створено ряд спільних підприємств - «Фабрика жіночого одягу Ле-Го-Україна» у місті Чопі, «Фабрика виробів автоінтер'єру ТРІО» у селищі Жденієво Воловецького району, цех №4 в місті Ужгороді, працює фірма «Березнянка» у Великоберезнянському районі, швейний цех у місті Сваляві, діють спільні підприємства у місті Перечині, у селах Керецьки Свалявського та Добронь Ужгородського районів. На всіх підприємствах вчасно виплачується заробітна плата, щорічні податки до державного і місцевого бюджетів перевищують 3 млн. грн. Значна увага приділяється питанням охорони праці, забезпеченню сучасних санітарно-гігієнічних умов на виробництві. Щороку на ці заходи використовується понад 150 тис. гривень.
Основна наша мета, зауважила Мирослава Каламуняк, — стати багатою компанією за рахунок випуску власних виробів. Якщо нині у виробництво запущено 70 моделей, то ціль на перспективу — 300-320.
***
Колектив ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика» належить до підприємств, які не заспокоюються на досягнутому, постійно вдосконалюють форми і методи організації праці, управління персоналом, впроваджують нові сучасні технології виробництва одягу, шукають і знаходять нових партнерів та ринки збуту. Упевненість у майбутньому підприємства вселяють досвід, набутий протягом шести десятиліть, колектив однодумців, стійкі позитивні тенденції, а також гармонійне поєднання традицій та сучасного світосприйняття.

Сергій Романенко, "Репортер"
15 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини