Старого Ужгорода скоро не стане?

Про зневажливе ставлення ужгородської міської влади до історичних пам'яток уже говорено-переговорено. Проте все марно - архітектурні витвори мистецтва, історичні будівлі в старому Ужгороді або зносять, або перебудовують, або доводять до настільки занедбаного стану, що, здається, їхній обвал - лише справа часу. А тим часом центр столиці Закарпаття поступово втрачає своє неповторне обличчя, перетворюючись на звичайне сіре сучасне місто зі скла та металу.

Таке ставлення до культурної архітектурної спадщини вже давно турбує небайдужих ужгородців, істориків, архітекторів, мистецтвознавців. Кілька років тому вони створили громадський комітет охорони історико- культурної спадщини Закарпаття, який очолив методист відділу охорони культурної спадщини при управлінні культури ОДА Іван ДЕМКО. Та, на жаль, поки що зусилля комітету є безрезультатними. Всі звернення громадської організації', до якої входить близько двох десятків відомих та авторитетних у місті істориків, культурологів, мистецтвознавців, наразі залишають байдужими як міську владу на чолі з «народним» мером С.Ратушняком, так і правоохоронні органи - останні донедавна практично ігнорували той факт, що в місті руйнуються будинки, які мають історичну та архітектурну цінність.
От і на площі Петефі, 26 якісь забудовники вигадали звести третій поверх над старим будинком, безнадійно спотворивши його первозданний вигляд. Іван Юрійович навіть не хоче вже говорити про стан історичної спадщини Ужгорода - мовляв, навіщо сто разів повторювати всім очевидні речі, якщо на це ніхто не реагує? За його словами, третій поверх у старому будинку будували без відома відділу охорони культурної спадщини. «Напевно, дозвіл давав архітектор Ужгорода, міське управління майном, - припускає він. - От їх і треба питати, чим вони керувалися, даючи «добро» на будівництво».
«Якщо архітектор хоче внести в історичний ареал якусь нову будову, то це повинно робитися по спе¬ціальному завданню науковими працівниками, архітектурними спеціалістами, істориками. Пи¬шеться архітектурно-історична довідка і робиться окремий архітектурний план, який проходить таку ж стадію затвердження, як і генплан міста. І лише тоді вносяться зміни до генплану. У такому випадку це вмотивовано», - пояснює Іван Демко. За такою схемою відбувається забудова в історичних при¬міщеннях в інших містах. Зайве говорити, що в Ужгороді ніхто себе такими речами не утрудняє. «Якщо ми руйнуємо всі історичні місця Ужгорода - площу Корятовича, вулицю Капітульну, площу Петефі  і так далі, то чого ми прагнемо? На генделики будуть туристи дивитися чи на еклектичні надбудови? Звісно, люди, які нині перебувають при владі, колись підуть, але результати свого нездалого господарювання залишать ужгородцям, - ось де трагедія», - пан Іван не приховує емоцій, коли мова йде про стан міської архітектури.
Варто сказати, що цьогоріч міська про¬куратура нарешті зайнялася розслідуванням земельних оборудок та незаконних забудов, зокрема перебудовою старих будівель, що мають історичну та архітектурну цінність. Однак зважаючи, що будівництво у старій частині Ужгорода лише розгортається, роботи у правоохоронців буде ще багато.
«У центральній частині Ужгорода нещодавно розпочалося проектування об'єкта нового типу - багатофункціонального ком¬плексу. Зараз бізнес-структури активно скуповують квартири на площах Ш. Петефі, Поштовій і Театральній. Центральний район міста все більше перетворюється в адміністративний і торговий центр», - відзначала в 2007 році в інтерв'ю журналу «Будівництво та реконструкція» тодішній головний архітектор міста Олена Стрічик. Питання, чи потрібно ужгородцям перетворення Корзо, площі Корятовича чи Театральної на «закарпатську Волл-стрит» - риторичне. Однак думки громадян міська влада й не збирається питати. Про що говорити, коли мерія абсолютно глуха до прохань докторів наук, професорів.
Звичайно, врі міста змінюються, стають сучаснішими, новий час потребує нових умов, однак варто водночас зберегти спадщину предків. Батьки ужгородців залишили в пам'ять про себе чудові зразки архітектурного мистецтва, нинішнє покоління, з потурання чиновників з Поштової, залишить нащадкам монстрів із металу та скла.

Володимир Пушкаш, м.Ужгород
04 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

npocmip 2008-07-06 / 23:19:00
Перефразовуючи відомий вислів , можно сказати таке : старим Ужгород став давно , Ужгород швидко старіє в наші часи , але не зважаючи на всі старання мерії сучасного Ужгорода місто буде рости , мужніти , ставати кращим та привабливим розвиватися в подальших роках без сучасної мерії...

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини