Прокурор Закарпатської області Юрій Бенца: Додержання земельного законодавства потребує посиленої уваги

Земельне питання сьогодні – одне з найгостріших і найболючіших. Тому прокурорський нагляд за додержанням земельного законодавства України набуває особливого значення. Відкриваючи днями розширену колегію прокурор області зазначив, що земельне питання на даний момент для держави надактуальне, а особливо для Закарпаття, де основне багатство – земля і ліси, які займають основну площу.

Прокурор Закарпатської області Юрій Бенца: Додержання земельного законодавства потребує посиленої  уваги

- Юрію Юрійовичу, найперше, хотілося б дізнатися, які саме порушення земельного законодавства виявляються прокурорами найчастіше?

- Як встановлено під час прокурорських перевірок, найпоширенішими порушеннями є прийняття незаконних рішень про виділення земель, самовільне зайняття земельних ділянок, їх забруднення і засмічення, неправомірне і нецільове використання землі.
З року в рік вартість землі зростає, вона набуває  промислової та комерційної привабливості і це також стає підґрунтям для  недодержання земельного законодавства України, що тягне за собою цілий комплекс порушень Земельного, Водного, Лісового кодексів України інших нормативних актів.
Стан законності у сфері земельних відносин не відповідає вимогам сьогодення, порушення земельного законодавства мають поширений  характер і викликають значний суспільний резонанс.

Насамперед цьому сприяє відсутність дієвого державного контролю та зловживання окремих службових осіб контролюючих органів.

Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Закарпатській області не забезпечено належної реалізації державної політики у сфері земельних відносин. За 2710 виявлених упродовж минулого та поточного років порушень законів до відповідальності притягнуто тільки 1533 фізичних та юридичних осіб.

До органів прокуратури надсилаються матеріали про дріб’язкові порушення, чим лише створюється видимість активної діяльності. Як наслідок, за надісланими протягом 2007-2008 років 178 матеріалами порушено тільки 14 кримінальних справ.

- Природною перлиною Закарпаття є землі природно-заповідного фонду. Чи завжди законно вони використовуються?

- Закарпаття має земельний фонд, який становить понад 1,27 млн.  гектарів в області нараховується  451 заповідних територій та об’єктів загальною площею 159 тис.га, що становить 12,5 відсотка від загальної площі області. На жаль, і тут не обійшлося без порушень земельного законодавства, і органам прокуратури області не раз доводилося нагадувати порушникам, що згідно зі ст. 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси є об’єктами права власності українського народу
.
- Як прокуратура реагує на такі порушення законодавства?

Прокуратурою області протягом 2007 та 5 місяців 2008 року проведено ряд перевірок у сфері регулювання земельних відносин, використання та охорони земель.

За результатами перевірок прокурорами протягом 2007 року порушено 35 кримінальних справ, з яких 29 направлено до суду, принесено 170 протестів, порушниками розглянуто і задоволено 63 приписи та подання, до відповідальності притягнуто 50 посадових осіб, відшкодовано до бюджету 973 тис. грн.

З початку року  вже порушено 21 кримінальну справу, 14 з яких направлено до суду, принесено 127 протестів, порушниками розглянуто 56 приписів та подань, до відповідальності притягнуто 26 посадових осіб, відшкодовано до бюджету 520 тис. грн.

- В основному вирішення земельних питань в області напряму залежить від місцевих чиновників. Наскільки у своїй діяльності вони дотримуються  вимог земельного законодавства?

- Складається враження, що іноді чиновники місцевих органів влади, від яких залежить вирішення найважливіших земельних питань, не тільки умисно не дотримуються законодавства, а взагалі його не знають. Особливо цим «страждають» чиновники у сільській місцевості.

Проведеними перевірками встановлені факти порушень вимог земельного законодавства при наданні, продажі, зміні цільового призначення земель та їх вилученні.

Виявлені випадки видачі громадянам органами місцевого самоврядування Державних актів на право приватної власності на землю на підставі підроблених рішень сесій сільських рад, на яких питання передачі земельної ділянки саме цим особам не розглядалося або взагалі без наявності будь-якого рішення.

Прокуратурою області на початку року порушено кримінальну справу по факту перевищення службових повноважень та службового підроблення службовими особами відділу земельних ресурсів Хустського району, що спричинило тяжкі наслідки, за ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 365 ч.3 та ст. 366 ч.2 КК України (перевищення влади або службових повноважень та службове підроблення).

Зокрема, службові особи відділу земельних ресурсів Хустського району, протягом періоду  2005 - 2007 років безпідставно оформили та видали державні акти на право приватної власності на землю окремим громадянам на земельні ділянки загальною площею понад 9 га в с. Шаян та за його межами, для ведення особистого селянського господарства, вказавши в них завідомо неправдиві дані про те, що ці правовстановлюючі документи видані на підставі розпорядження Хустської РДА та рішення сесії Вишківської селищної ради від, хоча фактично, даними розпорядженням та рішенням селищної ради цим громадянам земельні ділянки не надавались.

У подальшому, частину цих земельних ділянок, в порушення Указу Президента України від 19.12.06 № 490-V „Про внесення змін до Земельного кодексу України, щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до прийняття відповідних рішень”, на підставі договорів купівлі-продажу були незаконно відчужені ТзОВ „Здравтур” (м. Донецьк).

Внаслідок таких злочинних дій, через незаконне відчуження земель, державним інтересам  завдано матеріальних збитки на суму 190 тис. грн.

Нещодавно Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою порушено кримінальну справу відносно службових осіб Гатянської сільської ради Берегівського району за ознаками складу злочинів, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України (службове підроблення та зловживання владою).
Так, останні, в порушення ст. 17 Земельного кодексу України, регламенту роботи сільської ради та п. 1.4 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, без наявності відповідного рішення сесії сільської ради про виділення громадянину Б. земельної ділянки, склали та видали завідомо неправдивий документ – державний акт на право приватної власності на землю на ділянку площею 0,6 га для обслуговування житлового будинку та ведення особистого підсобного гоподарства.

У 2007 та поточному роках аналогічні справи порушували прокурори Великоберезнянського, Виноградівського, Міжгірського, Тячівського районів, Берегівською міжрайонною прокуратурою та деякі інші.

- Земля була і залишається ласим шматком для різного роду ділків і нечистих на руку бізнесменів а також голів сільських та селищних рад, які намагаються у будь-який спосіб оминути закон з метою власного збагачення. При цьому збереження прав та інтересів громадян їх абсолютно не цікавить.
Як прокуратура  відреагувала на нещодавній скандальний випадок із незаконними оборудками із земелями Національного природного парку „Синевір”?

- Принципово. Колишній голова Міжгірської РДА своїми незаконними розпорядженнями, надав 5-ти громадянам у приватну власність земельні ділянки площею 0,60 га кожному на території Національного природного парку „Синевир”.
Зробив він це, порушуючи вимоги Земельного кодексу України, Закону України „Про природно-заповідний фонд України”, без розробки, погодження та затвердження проектів відведення земельних ділянок.

 На підставі згаданих розпоряджень в подальшому були видані державні акти на право приватної власності на земельні ділянки.
По даному факту прокуратурою Міжгірського району у лютому порушено кримінальну справу за ознаками складу злочинів, передбачених ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 364 КК України (службове підроблення та зловживання владою або службовим становищем.) 
По справі триває досудове слідство.

Названі незаконні розпорядження за протестами прокуратури району скасовані.

- Рейдерські захоплення земельних ділянок стали поширеним явищем, яке не оминуло й Закарпаття…

Органи прокуратури області повели рішучу боротьбу з цим ганебним явищем. Перевіркою проведеною прокуратурою Тячівського району встановлено, що на початку 2000 року окремі мешканці с. Вільхівські Лази самовільно, всупереч установленому законом порядку, в урочищі „Бобово” с. Лази захопили земельні ділянки загальною площею 4,1 га, які належать іншим людям та, незважаючи на ряд судових рішень про повернення цих ділянок, продовжують незаконно їх утримувати, чим інтересам реальних власників ділянок заподіяно значну матеріальну шкоду.

У зв’язку з цим, у травні прокурором району за фактом самоправних дій порушено кримінальну за ознаками злочину, передбаченого ст. 356 КК України (самоправство).
 Досудове слідство по справі доручено проводити Тячівському РВ УМВС України в Закарпатській області.

За період 2007 року в провадженні органів прокуратури області перебувало 38 кримінальних справ цієї категорії.

Крім цього, протягом минулого року на виконання судових рішень, прийнятих за позовами прокурорів в інтересах держави про витребування, повернення землі з незаконного володіння, звільнення самовільно зайнятих земельних ділянок, реально повернуто 4,56 га землі (позови Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора, м. Мукачева).

За судовими рішеннями про визнання недійсними державних актів на право власності та рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з цих питань державі реально повернуто 3,44 га земель (позови Берегівського та Хустського міжрайонних та Воловецького районного прокурора).

 З початку року судами задоволено позовів на загальну суму  176 тис. грн. в той же час на виконання судових рішень, прийнятих за позовами прокурорів в інтересах держави реально стягнуто 21 тис. грн. та повернуто 3 га земель.
Днями ми провели  колегію з питань прокурорського нагляду за додержанням вимог земельного законодавства.
ЇЇ рішенням зобов’язано міськрайпрокурорів посилити роботу по нагляду за додержанням земельного законодавства України, вжити невідкладних та вичерпних заходів до усунення порушень у цій сфері, притягненні винних осіб до передбаченої законом відповідальності.

Прес-секретар прокурора Закарпатської області Вікторія Попович
04 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини