Сердючка із Закарпаття - двійник Андрія Данилка ФОТО

Закарпатський прототип Вєрки Сердючки з Великих Лазів поки ще не зустрівся зі справжнім Андрієм Данилком, але має на це надію. Він з вигляду — звичайний хлопець, котрий займається копіюванням відомих особистостей і мріє працювати у професійному театрі пародій.

Під час нашої розмови студент філії Київського інституту культури та мистецтв встиг скопіювати голоси від Брежнєва до Кучми...

Сердючка із Закарпаття - двійник Андрія Данилка ФОТО

Вперше зіграти Вєрку Сердючку Вікторові з Великих Лазів Ужгородського району довелося шість років тому у місцевій школі. Причому, каже закарпатський Данилко, все вийшло якось експромтом. „Нам не вистачало одного номера на шкільному вечорі. Під руками були лише якісь жіночі речі. Протягом десяти хвилин з них я зібрав щось подібне до образу Сердючки і вийшов на сцену. Думав, осоромлюся на всю школу, однак народ сприйняв мою „міні-виставу” на ура”, — пригадує Віктор.

Зараз 21-річний великолазівський Данилко виступає вже не сам. Протягом п’ятьох років в дуеті з ним грає роль мами Сердючки 20-річна односельчанка Мирослава. До слова, обоє навчаються на режисерів театралізованих заходів на стаціонарі в ужгородській філії Київського інституту культури та мистецтв. Юні актори-аматори (вони так себе самі називають) кажуть, що їхні викладачі не охоче сприймають те, чим вони займаються у поза навчальний час. Мовляв, ви, дітки, як і Андрій Данилко, пропагуєте серед мас вульгарщину та ламаєте чисту літературну мову.

Однак, Віктор та Мирослава своє заняття, вульгарщиною не вважають. Для них образ Сердючки це, перш за все, — універсальний образ свята. У своїх виступах прототипи Данилка намагаються шукати прив’язки саме до закарпатської культури та тутешніх традицій і звичаїв. Сьогодні за їх участю відбуваються основні культурні заходи в обласному центрі. Іноді виступають і на приватних вечірках.

Зараз 21-річний великолазівський Данилко виступає вже не сам. Протягом п’ятьох років в дуеті з ним грає роль мами Сердючки 20-річна односельчанка МирославаСпонсорів молодий тандем не шукає. „Ці багаті дядьки намагаються нас обдурити і використати у своїх цілях. А так — ми самі собі даємо раду і ні від кого не залежимо. Що заробляємо — витрачаємо на навчання та костюми”, — зізнається Віктор.

Слова до виступів зазвичай готує Мирослава. Віктор каже, що теми вона шукає просто на вулиці: їдучи в маршрутці або просто спілкуючись із перехожими. Однак, —зауважує Мирослава, — не завжди вдається вкластися в конкретний час. Тоді доводиться імпровізувати. «Мати Сердючки» у цьому тандемі займається гримуванням та шиє костюми. Каже, що зовнішній вигляд у їхніх виступах є дуже принциповим. Тому намагаються йти в ногу зі стилем та вбранням Андрія Данилка. Разом з тим, Мирослава вважає, що їх з Віктором переслідує доля справжньої Сердючки.

„Вже було кілька випадків, коли ми виходили на сцену в червоному або синьому кольорах, а вже наступного дня у такому ж вбрання перед глядачами з’являвся й Данилко. Однак, нам не дуже було приємно, коли він нещодавно вийшов на сцену у спортивному костюмі. Ми б, мабуть, не наважилися повторити такий „подвиг”, — зізнається дівчина.

Віктор та Мирослава, окрім основних ролей Сердючки та її мами, добре грають представників російської естради у тому числі Аллу Пугачову, Глюкозу. А інколи — й закарпатських циган. Останні, за словами Мирослави, особливо радують закарпатську публіку.

До цього часу молоді пародисти зі справжньою Сердючкою ще не зустрілися. Однак, кажуть, що добрі знайомі Андрія Данилка із Закарпаття обіцяли організувати для них таку зустріч. А ще друзі акторів з Ужгородщини пропонують їм піти на конкурс пародистів, який щороку проводиться в Києві. Вони переконані, що Віктор та Мирослава стали б там першими.

Наразі основною мрією закарпатської Сердючки та її мами є успішне закінчення навчання на стаціонарі Київського інституту культури та мистецтв, а згодом — справжня робота у справжньому театрі пародій.

Павло Білецький
03 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини