Закарпаття: Новітні «фестини» старовинної «Гамори»

Минулої суботи старовинне Лисичово, що на Іршавщині, гостинно й щиро приймало численних гостей, шанувальників народного мистецтва з усіх куточків Закарпаття та з-за його меж на традиційному фестивалі ковальського мистецтва та фольклорної музики «Гамора - 2008».

Закарпаття: Новітні «фестини» старовинної «Гамори»

Завдяки старанням і зусиллям організаторів та господарів свята - Іршавської районної ради та райдержадміністрації, сільського голови Лисичева Володимира Продана, місцевих депутатів, - гарна і приємна атмосфера яскравого й барвистого народного дійства охопила всіх учасників фестин «Гамора -2008», численних гостей, які прибували до Лисичова протягом всього суботнього дня…
    Мабуть не в останню чергу такому загальному піднесенню сприяло й те. що основне дійство розгорнулося на мальовничій галявині поруч з древньою водяною кузнею, яка і дала назву нинішньому фестивалю.
    Уже понад 300 років справно і безвідмовно діє простий і, водночас, досконалий механізм єдиної у Європі водяної кузні, викликаючи незмінний подив і захоплення численних відвідувачів як з усієї України, так і далекого зарубіжжя…
    Тож під лункий передзвін ковальського знаряддя, у який вплеталися запальні мелодії троїстих музик, фольклорних ансамблів Іршавщини і розпочалася святкова та різнобарвна програма фестин «Гамора – 2008».
    На урочистому відкритті присутніх щиро вітали заступник голови обласної ради Василь Брензович, голова Іршавської РДА Максим Хохлов, заступник голови Іршавської районної ради Михайло Менчук та Лисичівський сільський голова Володимир Продан.
    Привітавши гостей та учасників свята з Днем Конституції України, яке, співпало з відкриттям фестивалю, Василь Брензович, зокрема, зазначив: «Відрадно, що такий представницький і давноочікуваний фестиваль, який об’єднав в собі багатовекторні жанри народної творчості – від древнього ковальського мистецтва до троїстих музик, танцюристів та коломийкарів, - дає можливість гідно оцінити самодіяльні таланти, відкрити нові імена тих, хто зберігає і примножує кращі взірці національних традицій та ремесел, сприяють відродженню безцінних духовних скарбів нашого пісенного отчого краю.
    Гадаю, що сьогоднішнє яскраве і барвисте дійство, яке зібрало чимало шанувальників та аматорів народного мистецтва біля древніх стін унікальної водяної кузні – музею «Гамора», є добрим і вдалим зачином, який варто і потрібно всіляко підтримати і продовжити у майбутньому, аби зберегти для нащадків таке рідкісне явище.
    Закарпаття: Новітні «фестини» старовинної «Гамори»Подібне свято, що нині вперше відбувається у новому форматі, сповна претендує на своєрідну «візитну картку» Іршавщини і цілком може стати таким же популярним і традиційним як «Свято гуцульської бринзи» на Рахівщині, «Полонинські проводи» на Міжгірщини, «День винобрання» на Берегівщині чи фестивалю «Червоне вино» в Мукачеві, «Свята мінеральних джерел» на Свалявщині та «Мелодій солених озер» на Тячівщині …
    До того ж варто нагадати, що наш багатонаціональний і співучий край, що межує з 4-ма країнам Європи, за своїми духовними та культурними витоками багато в чому гармонійно співзвучний з етносом і народними традиціями наших ближніх сусідів: словаками та угорцями, румунами і поляками.
    Тож є всі можливості запрошувати в майбутньому на такий престижний фестиваль і самодіяльні колективи з прикордонних регіонів цих європейських країн, аби піднести його статус до міжнародного творчого форуму самодіяльних народних талантів», сказав на завершення Василь Брензович.
    З нагоди подвійного свята: Дня Конституції України та відкриття фестивалю, - Василь Брензович вручив почесні відзнаки обласної ради Лисичівському сільському голові Володимиру Продану, завідувачу державної нотаріальної контори в Іршаві Ларисі Плетньовій та адвокатові з Іршави Юрію Гецку.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
01 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини