На закарпатській річці Уж визначають зони ризику

Нещодавно в Ужгороді в залі засідань Закарпатського обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству відбувся робочий семінар із визначення зон ризику і зон затоплення в рамках реалізації проекту INTERREG III В CADSES/TACIS «Покращення системи управління паводками — MOSES».

У його роботі, окрім партнерів цього проекту: фахівців ДП «Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області» й обласного центру з гідрометеорології, взяли участь керівники та спеціалісти облводгоспу, Ужгородського міжрайонного управління водного господарства, представники ВАТ «Укрводпроект» із Києва, обласної й Ужгородської районної державних адміністрацій, голови сільських рад Кам'яниці, Невицького та Сторожниці.

Вступним словом семінар на правах господаря відкрив головний інженер облводгоспу, керівник проекту Олег Кисіль. Він зокрема наголосив, що Закарпатський облводгосп спільно зі Словацьким гідрометеорологічним інститутом та Словацьким підприємством водного господарства ще у червні минулого року розпочав реалізацію в рамках Програми INTERREG III В CADSESTa Програми TACIS в Україні проекту «Покращення системи управління паводками—MOSES». Бюджет цього проекту становить 300000 євро і фінансується Європейською Комісією, яка є виконавчим органом ЄС.

Мета цього проекту, підкреслив Олег Анатолійович, полягає у зменшенні шкоди від паводків та підвищенні ефективності управління паводками шляхом оперативного прийняття правильних рішень та вдосконалення засобів координації як на місцевому, регіональному, так і на прикордонному рівнях у басейнах річок Уж та Латориця. Уже придбано автоматизовані метеорологічну та гідрометеорологічну вимірювальні станції, які встановлені відповідно в басейнах р. Уж у Великому Березному та р. Латориця біля міста Чоп, що дозволить розширити мережу спостережень, поліпшити моніторинг, прогнозування та управління паводками завдяки вдосконаленню роботи унікальної автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи (АІВС) «Тиса». Також закуплено і спеціальне гідрометричне обладнання — прилади для обміру витрат води типу Doppler.

Базуючись на емпіричних даних і використовуючи оперативну гідрологічну інформацію, пояснив О. Кисіль, Словацький гідрометеорологічний інститут і Закарпатський обласний центр із гідрометеорологи розроблять комплекс «простих» прогнозуючих моделей для басейнів річок Уж і Латориця. Важливим результатом проекту стане отримання оперативних кількісних даних прогнозу погоди синоптичної моделі АЛАДІН. З метою ефективного управління паводками буде розроблено ПС-базу даних Закарпатського облводгоспу і виконано картування зон затоплення і зон ризику для річки Уж на ділянці Держкордон — Ужгород — с.Кам'яниця.

Головний інженер проекту ВАТ «Укрводпроект» Сергій Єрлінєков та розробник проекту Сергій Гара за допомогою слайдів наочно репрезентували учасникам семінару роботу цього інституту із визначення зон ризику і зон затоплення на річці Уж. Результатом цієї роботи має бути карта ризиків при паводках одно- і десятипроцентно! забезпеченості, яка буде роздана органам місцевого самоврядування, аби вони враховували, чи варто на цих територіях забудовуватися.

У дебатах із обговорення тематичної доповіді представників ВАТ «Укрводпроект» з'ясувалося, що електронною моделлю вони враховували не всі критичні найбільш паводконебезпечні відмітки на Ужі. Дуже важливо для обласного центру мати чіткі зони потенційно небезпечного затоплення територій під час ймовірного паводка, переймався у своєму виступі один із найдосвідченіших спеціалістів облводгоспу Микола Литвинов і назвав такими райони Радванки, Підлипники, парку Горького, Боздоського парку, правий берег Ужа від пішохідного до транспортного моста...

Це насамперед мало б хвилювати Ужгородську міську раду. Однак вона проігнорувала запрошення на семінар і жодного із її представників на ньому не було. Обурило сивочолого ветерана облводгоспу те, що міська влада дала добро будувати в зоні затоплення біля річки гіпермаркет будівельний, і те, що Закарпатський геодезичний центр не передав у ВАТ «Укрводпроект» дані дозйомок стосовно дамби, яка мала б захищати зеленгосп, тощо. Тому начальник облводгоспу Володимир Чіпак, його головний інженер Олег Кисіль, а також начальник обласного гідрометцентру Михайло Данилюк, підбиваючи підсумки семінару, зажадали від головного інженера проекту ВАТ «Укрводпроект», аби фахівці цього інституту ще на місці зустрілись і переговорили з населенням (бо, мовляв, люди у своїх хатах позабивали цвяхи у стіни, як мітки, де колись стояла паводкова вода) і, спираючись на метод опитування, беручи до уваги пропозиції фахівців, висловлені на цьому семінарі, внесли корективи у свою роботу й чітко на картографічному матеріалі відобразили всі зони ризику та зони затоплення на р. Уж й у кінцевому підсумку представили облводгоспу як замовникові остаточний юридичний документ, що вартує значних коштів.

Богдан Дубовий
29 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини