Голова Закарпатської ОДА зустрівся з кращими випускниками 2008 року

За даними Українського центру оцінки якості освіти, із 210 українських випускників, що за результатами незалежного оцінювання знань показали найвищі результати, 10 відсотків навчалися і закінчили школу в Закарпатті. Цієї середи, 25 червня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші зустрівся з кращими випускниками, які з 2-3 предметів набрали 198-200 балів. Із 21-го випускника (шістнадцять дівчат та п’ятеро юнаків) дев’ятеро закінчили школи в м. Ужгород, шестеро – із Мукачева, четверо – із Хуста, і по одному – із Перечина, Воловця, Руськополівської ЗОШ Тячівського району та Золотаревської ЗОШ Хустського району.

Голова Закарпатської ОДА зустрівся з кращими випускниками 2008 року

Вітаючи випускників з таким успішним завершенням шкільного навчання, Олег Гаваші наголосив: „Ви стали свого роду першопрохідцями на шляху реформування української освітянської системи, а ваші результати довели, що рівень закарпатської освіти є на високому рівні”. Голова облдержадміністрації відзначив важливість запровадження незалежного оцінювання знань, адже це один із кроків якісного реформування системи освіти в Україні. „Це необхідна справа. Реформа галузі розпочалася ще 1991-ому році, але конкретні кроки запроваджені були лише цьогоріч”. Керівник області переконаний, що введення незалежного оцінювання знань допоможе в боротьбі з корупцією при вступі до вищих навчальних закладів.
Відтак Олег Гаваші запропонував молоді перейти до діалогу. Майже дві години невимушеного спілкування засвідчили, що юнаки і дівчата – зрілі особистості, які мають своє бачення і цікаві думки щодо розвитку освітньої галузі зокрема і українського суспільства загалом. Так, цікава дискусія розгорілася навколо питання статусу української мови як державної та забезпечення умов її вивчення у школах з національними мовами навчання.  Загалом всі присутні зійшлися на думці, що незалежне оцінювання знань – необхідне і пройшло вдало. При цьому колишні школярі висловили низку зауважень. Випускник Ужгородської гімназії Михайло Сливка запропонував, щоб підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання знань в школах розпочиналася ще з вересня, а пробне тестування учні мали змогу проходити протягом року. Висловлювалась думка і про те, що тестові випробування доцільно проводити на різних рівнях шкільної підготовки, тоді випускникам легше буде складати випускні випробування. Випускниця АНВК м. Ужгород Христина Щубелка зауважила, що деякі вузи, в тому числі й закарпатські, почали вводити систему додаткових іспитів при вступі, хоча зарахування повинно проводитися за результатами тестування. З нею погодився і голова облдержадміністрації: „Жодних додаткових умов для вступу не повинно бути. Кожен заклад починає вигадувати нові умови при вступі. Я впевнений, що такі рішення керівників вузів будуть скасовані”, – заявив Олег Гаваші.
Голова облдержадміністрації вважає, що доцільно переглянути систему державних замовлень у вузах. До прикладу, на Закарпатті гостро не вистачає фахівців із земельних питань, спеціалістів лісової галузі.
Більшість випускників, присутніх на зустрічі, планують продовжити навчання за межами області. Серед професій, які вони обрали, – медичні працівники, юристи, педагоги, економісти, політологи тощо. Голова обласної державної адміністрації побажав молоді не забувати свій рідний край і по можливості повернутися в область по закінченні навчання. „Я хочу, щоб на першому місці у вас було добре ставлення до рідного краю. Ми завжди пишалися тим, що наш край має чудову природу, прекрасних людей і гарні можливості. Тепер пишаємось і тим, що у нас стільки розумних дітей. У вас є великий потенціал. Збережіть, розвивайте його і не втрачайте ентузіазму, адже вам, молодим, робити наше суспільство кращим”. Керівник краю висловив впевненість, що і у вищих учбових закладах юні закарпатці покажуть достойні результати у навчанні.
Наприкінці зустрічі Олег Гаваші вручив юнакам та дівчатам пам’ятні подарунки – листи-вітання та годинники від швейцарської фірми `Adrialica`. `Нехай ці годинники показують лише щасливі хвилини вашого життя`, – побажав на прощання випускникам Олег Гаваші.  
Довідково: запровадження зовнішнього незалежного тестування як об’єктивної системи оцінювання знань учнів здійснюється за ініціативи Президента України Віктора Ющенка та передбачене Указом від 4 липня 2007 року „Про невідкладні заходи щодо забезпечення функціонування та розвитку освіти в Україні”. В Закарпатській області було створено 40 пунктів тестування. 1954 педагогічних працівників краю пройшли підготовку в Українському центрі оцінювання якості освіти. Для складання тестів із визначених Міністерством освіти і науки України 11 шкільних предметів зареєструвалося 10358 осіб, взяли участь – 9855. Основна сесія з тестування проходила з 22 квітня до 4 червня.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
25 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини