У закарпатських Варах з’явилася 1,6-кілометрова дамба зі спеціальними шлюзами

Президент України Віктор Ющенко особисто контролює реалізацію державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року. Свого часу Віктор Ющенко інспектував будівництво дамби поблизу Чопа. Одним із основних питань, по яких під час співбесіди звітував Президенту голова облдержадміністрації Олег Гаваші, було виконання протипаводкової програми. Минулого вівторка виконано ще один пункт доручення Глави держави: здано в експлуатацію 1,6 кілометра дамби зі спеціальними шлюзами на ділянці с. Вари – автодорожній міст с. Бене, що на Берегівщині.

У закарпатських Варах з’явилася 1,6-кілометрова дамба зі спеціальними шлюзами

Загальна вартість виконаних робіт – 6,7 млн. гривень. Стан готовності об’єктів перевіряли перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога, голова Берегівської райдержадміністрації Володимир Трикур, начальник Закарпатського обласного управління по меліорації і водному господарству Володимир Чіпак, представники Держводгоспу України та громада села.
 Відтепер мешканці села Вари Берегівського району, де проживає майже 3,5 тисячі людей, захищені від ймовірних паводків. Свого часу паводки 1998-го та 2001-го років, коли вода в річці Боржаві піднялася на кілька метрів, завдали значних збитків мешканцям прилеглих сіл. `Нова дамба має захистити людей`, – впевнений віце-президент корпорації „Трансбуд” Володимир Цебренко. Ця київська компанія виграла тендер, і з 2006-го року проводить роботи по реконструкції дамб на річці Боржава. 
Загалом в Берегівському районі на кінець червня будівельниками виконано робіт на загальну суму 25,4 млн. гривень. Зведено 7,5 км протипаводкових споруд. На об’єктах нині працює 150 чоловік і 60 одиниць техніки. Висота дамби, яку здавали 24 червня, така ж, як і на річці Тиса. Одночасно будівельники презентували дві гідротехнічні споруди, які віднедавна почали зводити на Закарпатті. Це спецільні шлюзи з шандорними конструкціями, що розміщені по обидва боки мосту. У разі різкого підвищення рівня води в річці, їх можна перекрити за лічені хвилини, і вода не потрапить в село.
 Задоволення ходом робіт висловив і керівник райдержадміністрації. «З представниками будівельної організації ми завжди знаходили спільну мову, адже розуміємо, що дамба вбереже не одне життя», – так охарактеризував співпрацю з підрядниками голова Берегівської РДА Володимир Трикур. „Район двічі потерпав від паводку. І ми вдячні керівництву області, що доклали максимум зусиль, аби протипаводкові споруди на Берегівщині зводилися у визначені терміни. Цьогоріч район отримає на будівництво дамби 19 мільйонів гривень. Вже з наступного року ми почнемо будувати протипаводковий польдер поблизу села Вари”, – повідомив голова райдержадміністрації.
 Щодо будівництва дамб на річці Боржава, то роботи і надалі продовжуються. Як повідомив голова облдержадміністрації Олег Гаваші, до кінця цього року поблизу Варів передбачається ввести в експлуатацію ще 2,5 км дамб. На це буде витрачено майже 10 млн. гривень. Загалом на 2008-ий рік державною протипаводковою програмою передбачено 204 млн. 294,1 тис.  гривень. Однак уряд виділяє лише 80,9 млн. грн., що становить всього 40 відсотків передбаченої суми. `Минулого року з державного бюджету область теж отримала на 25,9 млн. гривень менше коштів. Практично лише у 2006 році, коли міністром із надзвичайних ситуацій працював Віктор Балога, ця державна програма була профінансована у повному обсязі. Тоді фінансування протипаводкової програми збільшилось майже у 2,5 раза – до 2,4 млрд. гривень. Мабуть, зайве говорити, наскільки важливим для Закарпаття є протипаводковий захист. Два роки тому вдалось перейти від `латання дірок` до дійсно комплексного захисту області. І практика довела, що державі набагато дешевше обходяться комплексні попереджувальні заходи, ніж ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій. Облдержадміністрація та депутатський корпус облради неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів із проханням переглянути підходи до фінансування програми. Адже, зважаючи на тенденції двох останніх років,  однозначної відповіді на питання, чи буде програма виконана до 2015 року, поки що немає, уряд до нас не дослухається `, – констатує Олег Гаваші.

 Брак фінансування наразі не дозволяє повною мірою реалізувати одну з головних ідей програми – будівництво акумулюючих ємностей та польдерів. Але, незважаючи на отримання меншої суми, до кінця цього року на Закарпатті планується ввести в експлуатацію ще 21 км дамб та 5,5 км берегоукріплень. Ці об’єкти допоможуть захистити від паводків 17 населених пунктів області. Паралельно проводяться роботи по укріпленню берегів малих річок і потічків, розчищенню їх русел тощо, на що виділяються кошти з обласного і місцевого бюджетів. Прийнята регіональна програма комплексного протипаводкового захисту, якою на цей рік передбачена понад 5 млн. гривень, з яких вже освоєно понад 2 мільйони.
                                                              * * *
Цього ж дня ще одним приємним подарунком порадували варіївців будівельники: вручили директору дитсадка символічний чек на 90 тисяч гривень для реконструкції закладу. Загалом на ремонт дитсадка потрібно 170 тисяч гривень. Частину суми закладу надасть районна влада. В дитсадку за ці кошти планують замінити покрівлю та провести ремонт, якого тут не було з часу відкриття закладу у 1984-ому році. Наразі в дитсадку виховується 93 дітей. При цьому в селі стабільно щороку зростає народжуваність. До речі,  нещодавно в цьому дошкільному закладі відкрито нову ясельну групу, повідомили в управлінні інформації та зв’язків з громадськістю ОДА.

ЗІА "`Простір"
25 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини