Митниця працюватиме за новими правилами

В Одесі відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Основна тема, яку обговорювали народні депутати і керівництво Держмитслужби України, — новий Митний кодекс.

Необхідність розробки для України нових митних правил зумовлена насамперед тим, що наша країна вступила до СОТ. Друга причина — необхідність приведення існуючих митних правил у відповідність з Кіотською та Стамбульською міжнародними конвенціями про спрощення і гармонізацію митних процедур, а також з метою імплементації в українському законодавстві стандартів безпеки Всесвітньої митної організації.
У виїзному засіданні брали участь голови комітетів Верховної Ради з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін, з питань бюджету Микола Деркач, з питань економічної політики Олександр Ткаченко, а також голова Державної митної служби України Валерій Хорошковський.
— Державна митна служба не може розвиватися в тих рамках, що були встановлені на початку 90-х років, — заявив Сергій Терьохін. — Ми повинні адаптувати внутрішні адміністративні процедури на кордоні до світових стандартів, особливо напередодні створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом.
Усі ці зміни внесені в проект нової редакції Митного кодексу. Планується створити міжвідомчу робочу групу під керівництвом представника комітету Верховної Ради і ДМСУ для того, щоб до осені нинішнього року підготувати новий варіант Митного кодексу, а з 2009 року Україна працювала б за новим Митним кодексом.
У новому Митному кодексі, зокрема, планується переглянути наявну систему митних режимів, активне впровадження електронної форми декларування, створення системи керування ризиками, значно розширити митні режими, особливо в транзитній сфері.
На виїзному засіданні парламентського комітету йшлося про трансшипмент (умова, відповідно до якої морський перевізник може вивантажити із судна вантаж). Тут думки народних депутатів і митників практично збіглися. За словами Сергія Терьохіна, введення трансшипменту вигідне, приміром, і Україні, і Росії. Наша сусідка могла б використовувати порти Чорного моря для своїх вантажів — для експорту й імпорту.
Новинка проекту Митного кодексу — це створення інституту так званих уповноважених економічних операторів, тобто суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюють експортно-імпортні операції з мінімальною участю митних служб. До речі, цей пункт викликав дискусії між народними депутатами і керівництвом ДМСУ.
Валерій Хорошковський говорив про необхідність створення департаменту митних посередників, які обробляли б весь масив попередньої інформації, щоб у подальшому надавати якісний сервіс суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності.
Сергій Терьохін висловив іншу точку зору: «В Іллічівському і Одеському морських торговельних портах замість «єдиного вікна» ми побачили «єдиний офіс», у якому розташовується близько восьми різних служб. Виходить, що ідеологія «єдиного вікна» не працює — представник суб’єкта зовнішньоекономічної діяльності контактує з кожним зі співробітників контролюючих органів. Водночас у багатьох країнах Європи документи на вантажі приймає не митник, а спеціальний уповноважений».
Новий Митний кодекс, підкреслили учасники виїзного засідання, ще буде обговорюватися. Головне, щоб він працював на економіку держави і на її зовнішньоекономічну діяльність.

"Голос України"
20 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Не трансвестит 2008-06-20 / 11:40:00
Интересно и непонятно, так кто же всё-таки А. Деркач? Регионал, Социалист или ёщё кто-то? Какая вообще у него ориентация? Подобные слуги народа больше напоминают игроков на скачках, которые делают ставки на политические партии, как на лошадей, чтобы потом на их спинах въехать в ВР. Партийные идеи таким людям чужды. Их главная задача сохранить свой бизнес и тех, кто им помогает. В Харьковском случае – это такая цепочка: зам. Пред. ГТСУ Пашко П.В., далее следует нач. Харьковской таможни Прудников М.И., а также все остальные, кто занимает ключевые должности. Всех этих людей объединило Харьковское ракетное училище им. Крылова, выходцами из которого они являются. В Харькове даже придумали этому название «Крыловский Спрут». Скорее всего, что такую же цепь можно увидеть и в других регионах восточной Украины. Первыми её звеньями будут – всё тот же вышеупомянутый депутат и его близкий друг, и соратник П.В. Пашко.

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини