"Курортний обман", або Наскільки захищені українці від недоброякісного відпочинку?

Сто сімдесят сім українських туроператорів позбулися цього року ліцензій на здійснення своєї діяльності. У державній службі туризму і курортів, яка відкликала ліцензії, вважають, що фірми порушували законодавство і не могли гарантувати туристам належний рівень послуг. Як не стати жертвою нечесних турфірм? Наскільки реально людині отримати відшкодування збитків за поганий сервіс?

"Курортний обман", або Наскільки захищені українці від недоброякісного відпочинку?

«Випадкові» туристичні фірми
На ринку туристичних послуг України нині працюють біля двох з половиною тисяч туроператорів. Більшість з них лише називаються «операторами», але не є такими по суті, бо не мають блоків місць на літаках чи готелях, самостійно не формують тури. Невисока вартість ліцензії - 340 гривень - дає можливість для існування «випадкових» фірм, які не можуть забезпечити людей якісним відпочинком, каже Леонід Матвєєв, начальник відділу контролю за туристичною діяльністю при КМДА. На сьогоднішній день підприємству, щоб отримати конкурентний продукт, треба заздалегідь заплатити за місця відпочинку, чартерні авіарейси. А якщо в підприємства таких обігових коштів нема, то воно не має таких можливостей. Саме в таких випадках і можливі «проколи».
Окремі туроператори, в основному невеликі компанії, вважають нещодавні кроки чиновників жорсткими. На їхню думку, у такий спосіб відбувається монополізація ринку, і дрібні фірми змушені будуть згорнути свій бізнес. Водночас, за словами Ігоря Голубахи, голови асоціації туроператорів України, на сьогоднішній день законодавчі вимоги, необхідні для здійснення туристичної діяльності, є недосконалими. Наприклад, мінімальний розмір фінансової гарантії операторів - 20 тисяч євро - не може покрити всі видатки. Адже навіть за невиліт одного літака чи неповернення одного автобуса з-за кордону відшкодування для туристів значно більші.У Росії сума фінансової гарантії, яка надається туристам, більша в 10 разів, ніж в Україні.
Як захиститися?
Однією з жертв недобросовісних турфірм стала киянка Михайлина. Разом з приятелькою вони купили тур до Туреччини, а коли приїхали на місце відпочинку, то з’ясували, що обіцяний тризірковий готель виявився звичайним пансіоном. «Це було схоже на поганий радянський піонерський табір. Нас поселили не в одномісний номер з краєвидом, а в напівсирий підвал». Туристкам довелося самостійно їхати в інше місто в центральний офіс турецької фірми, вимагати покращення умов. Їхні скарги почули й переселили в кращий готель, де вони й провели решту відпочинку.
Таких ошуканих, як Михайлина, туристів щороку кілька сотень, каже Володимир Колесник, головний спеціаліст сектору захисту прав та безпеки туристів Держслужби курортів та туризму. Найбільша кількість скривджених припадає на зимовий і літній сезони. Однак не всі скарги об’єктивні, з кожною треба розбиратися, викликати директора туристичної агенції, стверджує чиновник.
Нині в Україні такого відвертого обдурювання туристів, як це було ще років сім тому, вже немає, вважає головний редактор одного з туристичних журналів Леся Москаленко. Ринок став цивілізованішим, і людині навряд чи доведеться ночувати не в готельному номері , а просто неба на пляжі. Проте, перш ніж купувати у фірмі путівку, необхідно поцікавитися, як довго компанія працює на ринку, ретельно вивчити договір і отримати квитанцію про оплату туру. Але і це не гарантує повного захисту від прикрих несподіванок.
Якщо трапилася підміна готелів, або замість п’ятиразового харчування на місці ви одержуєте лише сніданок, то отримати компенсацію цілком реально, каже юрист, голова товариства захисту прав споживачів Владислав Адрющенко. Необхідно зафіксувати на фото- чи відеокамеру погані побутові умови чи неякісні харчі і з цими доказами прямувати до турфірми.
Якщо споживач правильно зафіксував, що йому збитки нанесені, то фірма їх компенсує. Коли докази чіткі, то діло не доходить до суду.
В українців ще немає культури захисту своїх прав. Наприклад, у Бельгії існує ціла система страхувань від різного роду непередбачуваних ситуацій, страхування на випадок, коли споживач анулює замовлення. Якщо умови відпочинку не відповідають обіцяним турагентством, споживач, сфотографувавши деталі, які його не влаштовують, може звернутися до спеціальних служб і навіть судів. Нещодавно подібна історія зі скаргами на недобудований басейн на віллі в приморському містечку Остенде, орендованій через турагентство, транслювалася навіть по місцевому телебаченню. Найбільш передбачливі користуються інформацією організацій, що проводять різноманітні тестування: від продуктів харчування  до якості будівельних робіт. Наприклад, компанія «Тест-Закупівля» (TEST-ACHAT) проводить регулярні моніторинги туристичного ринку і надає поради населенню у виборі путівок.
Саме безвідповідальність, кажуть знавці туристичного бізнесу,  це те, чим грішать навіть солідні турфірми і потужні авіакомпанії в Україні. Тож найкращий спосіб уберегтися від неприємних несподіванок - це власноруч застрахуватися, забронювати номер у готелі, розрахувати переліт і придбати квитки. Наслідком ваших часових витрат і марудної праці буде та сама стовідсоткова якість відпочинку.

Марічка Набока, Надія Шерстюк, Радіо Свобода
18 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини