Sziget-2006: нові рекорди

Фестиваль Sziget (з угорської “Острів”), який ось уже 14 років поспіль проводиться в серпні на
острові Obudai, що на Дунаї в центрі Будапешта, щороку б’є власні рекорди. Це найґрандіозніша європейська молодіжна мистецька тусівка. Цьогоріч за тиждень «Sziget-2006» відвідали 385 тисяч осіб, що є абсолютним рекордом (торік — 375 тисяч).

Sziget-2006: нові рекорди Про те, що «Sziget» є фестивалем світового рівня, свідчить найперше перелік виконавців. З 9 по 16 серпня на 66 майданчиках виступили 250 музикантів, танцюристів, гімнастів, театральних колективів тощо з 44 країн світу. З-поміж іноземних виконавців найбільше представляли Великобританію — 44, з яких найвідомішими є «Placebo», «Franz Ferdinand», «Prodigy», «Robert Plant», «Radiohead», останні навіть зафрахтували спеціальний літак, аби встигнути виступити на фестивалі.

24 гурти представляли США, зокрема «Iggy And The Stooges», «The Scissor Sisters», «Sick Of It All and Living Colour» тощо.

Вважається, що на «Sziget-2006» вперше була представлена й Україна. Однак це твердження трохи хибне, бо кілька років поспіль із різних сцен на фестивалі виступали навіть закарпатці – така собі весільна група “Тячів-бенд”. Одного часу були також виступи київських театралів. Слід зазначити, що торік на другій за величиною сцені World Music мали виступати Олег Скрипка та «ВВ», однак, за словами самого Скрипки, тодішні організатори їхнього виступу з українського боку не впоралися зі своїми обов’язками. А ось цього року першого ж дня фестивалю о 18.30 на одній із головних сцен Wan2 фактично відкривали фестиваль хлопці з гурту «Mad Heads XL». Підтримати своїх прийшли чимало українців з синьо-жовтими прапорами. До речі, на острові було чи не найбільше земляків з України за всю історію фестивалю.

Навалило цього року і чимало росіян. Здебільшого вони приїхали підтримати своїх придурків із гурту “Ленінград”. Гурт “Леніград” це чисто російська брутальна енергомашина. Тотальні матюки і забійна ритміка, що кидала публіку в шалені танці. Влучніше було б сказати не танці, а “пляски”. Одним словом, гурт “Ленінград” це концентрована Росія — п’яна, брутальна і безшабашна. Попри те, що змісту «ленінградських» пісень, крім росіян, українців і білорусів, ніхто не розумів, представників Росії сприймали адекватно. На великий екран, що стояв біля сцени, можна було відсилати СМС-повідомлення, які транслювалися стрічкою внизу в реальному часі. Серед таких меседжів, були, приміром і такі «Lenin — zhiv!», «Putin — ackij sotona», “Tchemodan, vokzal, Groznyj”, а якийсь російський фанат ходив з табличкою «Имел я в ж… Путина».

Загалом із зіркових виступів на двох найбільших сценах найбільше справили враження «Radiohead». Двогодинний концерт серйозного року від Тома Йорка з чудовими світловими ефектами, який відвідали понад 50 тисяч глядачів, організатори «Сігета» вже встигли назвати одним із найкращих в історії фестивалю. Однак, на думку багатьох із тих, хто бачив виступ американців з пострадянським корінням (один із учасників є вихідцем із Одеси) із гурту «Gogol Bordello» на сцені Wan2, саме цей концерт був найкращим на цьогорічному «Сігеті». Гурт, що за стилем нагадує щось середнє між «ВВ» та «Ленінградом», завоював собі велику кількість прихильників. Гарне враження залишилося від виступів італійців «Jovanotti», американців «The Scissor Sisters», фінів «The Rasmus» та британців «Placebo». Щиро порадував публіку виступ ветерана панк-року Іггі Попа («Iggy And The Stooges»), концерт якого був, мабуть, найбільш драйвовим та зарядженим шаленою енергетикою. Iggy вийшов на сцену у вузьких штанах, які потроху з нього сповзали й під кінець виступу Іггі Поп вже виставляв на оглядини публіки половину своєї попи. От такий він майже 50-річний американський рокер. До речі, першого ж дня виступав ще один ветеран рок-музики Роберт Плант із легендарних “Led Zeppelin”. Багато глядачів прийшли на концерт, щоб віддати шану ідолові, але виявилося, що Роберта ще ранувато списувати в комори історії рок-музики. Вокал трохи підсів, але енергетики у співака ще ого-го!

Відверто розчарували, а декого навіть роздратували широко розрекламовані «Prodigy». Виступ цих британців можна назвати головною невдачею фестивалю — крім великої кількості матюків (навіть більше, ніж у «Ленінграда»!), традиційних електронних варіацій і показної пихатості, нічого нового.

Щодо важкої музики, то цьогорічними гедлайнерами на майданчику Hammerworld були такі відомі гурти, як «Crаdle of Filth», «Cathedral» (Великобританія), «Gamma Ray» (Німеччина), «Fear Factory», «Morbid Angel» (США) тощо.

Загалом з-поміж інших фестивалів «Сігет» приємно вирізняється тим, що організатори намагаються зібрати на тиждень в одному місці відомих представників більшості музичних стилів, напрямків та течій, а також представників театрального мистецтва. Приміром, дуже популярним є майданчик латино-американських та африканських виконавців, уже другий рік поспіль збирають аншлаги виконавці на ромському майданчику. Велику кількість прихильників мають блюзовий та джазовий майданчики, цілий тиждень у дискотеках «Сігета» з 23.00 до світанку виступають найкращі ді-джеї світу. Оригінальною була так звана “беззвучна дискотека”. Це коли на людей вдягали навушники і вони енергійно танцювали, а решта публіки споглядала збоку, як хлопці та дівчата вигинаються за повної зовнішньої тиші. Незабутнє враження справив виступ німецького театру «Titanik» — вночі актори на вигадливих власноруч сконструйованих велетенських монстрах (чи то велосипедах чи то автомобілях), з яких виривалися язики полум’я та спалахували феєрверки, їздили прямо між глядачами, влаштовуючи між собою бої та перегони. Уся ця небачена феєрія закінчилася грандіозним феєрверком.

А ще цього року на фестивалі була чергова акція, яка ввійшла до Книги рекордів Гіннесса — учасники та гості фестивалю створили кілька тисяч проектів з розмальовки…корів.

Загалом щодня на території острова «Obudai Sziget» перебували в середньому понад 50 тисяч осіб. І при цьому, за офіційною інформацією правоохоронців, під час фестивалю не зафіксовано жодних значних порушень правопорядку. Більше того, цьогорічний фестиваль характеризують як найбільш спокійний за кількістю правопорушень за останні кілька років.

Одним словом, молодіжна Європа відтусувалася на славу. І приємно, що в цій сім’ї активно представлена і наша країна.
РІО
09 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини