"Україна молода": Невиїзний «Премікс»

На Закарпатті горіла небезпечна хімічна речовина, яку рятувальники мали вивезти з регіону курортів та санаторіїв ще рік тому.

"Україна молода": Невиїзний «Премікс»Донедавна назву цієї хімічної речовини знали лише у вузькому колі фахівців. Але сенсаційний скандал із присмаком гумового пилу на початку 2005 року призвів до того, що на Закарпатті слово «Премікс» вимовляють із жахом, подібним до слова «Чорнобиль». Чорний порошок радіації не містить, але за чотири роки з Угорщини у Берегівський район завезли півтори тисячі тонн гумового пилу і зберігали просто неба у восьми місцях краю виноградарів. Із розірваних мішків на зразок «біг-бег» під час дощів речовину вбирав грунт села Велика Бакта, а вітри розносили навкруги, «астматуючи» населення.

Лише у жовтні минулого року розкидані по всій Берегівщині тонни «Преміксу» рятувальники почали завантажувати у спецвагони на залізничній станції Боржава, які мали доставити хімічний бруд у місця переробки та утилізації. Таким тоді було перше розпорядження нового міністра з надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, екс-«губернатора» Закарпаття, якому ця проблема відома не з чуток. Генерал з МНС Григорій Марченко тоді особисто демонстрував журналістам завантажені «Преміксом» вагони i ледь не рвав на собі кітель, доводячи, що відтепер проблемі покладено край. Виявилося, рятувальники помилялися i навіть стали заручниками ситуації. Бо спецвагони з хімією так i простояли майже рік під відкритим закарпатським небом — відкриті вітру, снігу та дощу. А позавчора дійшло ще й до пожежі — мішки з «Преміксом» горіли, розносячи навкруги станції задимлений сморід. Першим пожежу побачив машиніст локомотиву, котрий проїздив станцією, — він негайно повідомив про це чергового по станції, а той викликав рятувальників МНС із Берегового.

Як розповів начальник Центру пропаганди Закарпатського управління МНС Ярослав Бабяк, масштаби пожежі були не такі вже й великі — тліло не більше п'яти-шести мішків на зразок «біг-бег» в одному з вагонів, тож пожежники впоралися з НП за якісь півгодини. Потерпілих немає. Пан Бабяк каже, що тлів не стільки «Премікс», як самі мішки. Зараз на місці чергують фахівці МНС, санепідемстанції, управління екології та природних ресурсів, а також прокуратури (невідомо чи охоронявся цей вантаж протягом року. — Авт.), які й мають встановити причину загоряння. Проводиться розслідування.

Слід нагадати, що півтора року тому Генпрокуратура порушила кримінальну справу за фактом забруднення земель та атмосферного повітря хімічними відходами першого (найвищого) класу небезпеки, частину з яких було розміщено у мішках на відкритих майданчиках на території Закарпаття. Тодішній Генпрокурор Святослав Піскун заявив, що «Премікс» є відходом хімічної промисловості першого класу небезпеки згідно з офіційним висновком фахівців Інституту гігієни та медичної екології ім. Марзєєва, які дослідили зразки «порошку» Берегівщини. Але пан Бабяк зазначив «УМ», що насправді досі немає висновку наукової установи щодо класу небезпеки цієї речовини, бо одні важають «Премікс» сировиною, інші — відходами.

Мало того, виявляється, що хімія досі лишається на станції Боржава через те... що «Премікс» є речовим доказом для слідчих з Різницької! Ярослав Бабяк каже, що рятувальники виявилися заручниками у цій ситуації й не мають права вивозити цю хімію за межі Берегівського району. Рано рік тому раділи й селяни з Великої Бакти, коли рятувальники вивозили «Премікс» вантажівками до Боржави — ця речовина, хоча й у менших обсягах, але лишилася й тут. Щоправда, тепер не під відкритим небом, а запакована у мішки на складі під замком. А от боржавський вантаж рятувальники три місяці тому хотіли сховати від вітру та дощу на тимчасових складах ДП «Закарпаттяполіметал» у селі Мужієво, але селяни не пустили вантажівки з «Преміксом».
Іван ЛЕОНОВ
08 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини