Україна – Словаччина: перспективи транскордонного співробітництва

Як ми вже повідомляли, 5-6 червня у м. Пряшів (Словацька Республіка) відбулося сьоме засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва. Українську делегацію очолював заступник голови української частини Міжурядової комісії Олег Гаваші, словацьку – Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки Владімір Чечот.

 На засіданні Комісії відзначалося, що підписана міністрами закордонних справ 30 травня 2008 року Угода між Україною та Словацькою Республікою про правила місцевого прикордонного руху, сприятиме розвитку транскордонного  співробітництва, добросусідських відносин, а  кордон між двома країнами, як зовнішній Європейського Союзу, не повинен стати перешкодою у торговельному, соціальному, культурному та регіональному співробітництві. Угода про місцевий прикордонний рух передбачає видачу спеціальних віз мешканцям 50-кілометрової зони по обидва боки українсько-словацького кордону. Це додасть роботи словацькому консульству в Ужгороді, необхідно невідкладно створити належну інфраструктуру та забезпечити дипломатичну установу кадрами. З боку обласної влади Закарпаття надаватиметься всебічна підтримка. Разом з тим, словацькій стороні рекомендовано максимально сприяти українським колективам та громадянам, які беруть участь в українсько-словацькому культурному обміні, сприяти у спрощенні процедур отримання віз.
Окремо розглядали питання про ситуацію, що склалася з видачею консульством шенгенських віз громадянам України. У Представництво МЗС України в Ужгороді звернулось чимало українських громадян, яким відмовлено у видачі таких віз. Здебільшого представники консульства навіть не пояснюють причину відмови. Тож словацькій стороні було рекомендовано запровадити практику сприяння у підготовці необхідних документів для отримання віз, а у разі відмови – обґрунтування і пояснення громадянам причин. Проблему спільно вирішуватимуть дипломатичні установи і МЗС обох країн. Розглянуто також питання про запровадження “гарячої лінії” між консульськими установами двох держав для оперативного вирішення гострих і нестандартних ситуацій та забезпечення охорони інтересів громадян.
Розглянувши ситуацію на українсько-словацькому кордоні, Комісія рекомендувала Закарпатській облдержадміністрації, Пряшівському самоврядному краю та відповідним органам обох країн надати обґрунтування та проект відкриття пункту пропуску Забродь – Улич, а митним та прикордонним службам – прискорити проведення митно-прикордонних процедур, передусім при обслуговуванні вантажних автомобілів на пункті пропуску Ужгород – Вишнє Німецьке.
       Комісія позитивно оцінила співробітництво України та Словацької Республіки у сфері охорони природи, яке приносить позитивні результати і на міжнародному рівні. Карпатські букові праліси внесено у список світової спадщини, що підтверджує виданий 26 травня 2008 року  сертифікат ЮНЕСКО. Під час конференції у Бонні підписано угоду про співробітництво між Карпатським  договором, Альпійським договором та Договором ООН про охорону біорозмаїття Карпат. На засіданні міжурядової комісії визнано за доцільне провести спільні українсько-словацькі дослідження екологічного стану річок Уж та Латориця та розробити Програму заходів зі збереження чи відновлення їх екологічного стану у відповідності до вимог Водної Рамкової директиви ЄС. Також рекомендовано прискорити підписання тристоронньої міжурядової угоди щодо діяльності Міжнародного біосферного резервату “Східні Карпати” та створення координаційної ради щодо функціонування МБР.
При обговоренні питання про українсько-словацьке співробітництво у сфері туризму відзначалося, що він відіграє важливу роль у співробітництві двох регіонів. В рамках комісії відбулась серйозна презентація співробітництва в галузі туризму. Щорічно  кількість туристів з обох держав збільшується, оскільки зростає зацікавленість курортами, гірськолижними центрами, дитячими таборами та шоп-турами. Враховуючи це, було рекомендовано відповідним міністерствам та відомствам країн сприяти співробітництву між національними туристичними агенціями, а Закарпатській облдержадміністрації, Пряшівському і Кошицькому самоврядним краям створювати умови для розвитку туризму.
 Комісія розглянула питання про співробітництво між МНС України та Пожежно-рятувальним корпусом Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки, Закарпатською та Кошицькою торгово-промисловими палатами. На засіданні було презентовано проект “Посилення конкурентоспроможності малих та середніх підприємств в прикордонних регіонах Словаччини та України” та Програму  ENPI СВС Угорщина – Словаччина – Україна 2007 – 2013. Зокрема, в рамках Спільної операційної програми Інструмент європейського сусідства та партнерства Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна на 2007–2013 роки будуть впроваджуватися чотири напрями – економічний та соціальний розвиток, поліпшення якості навколишнього середовища, ефективний кордон, підтримка співробітництва “Люди – людям”.
На засіданні проаналізовано виконання Угоди про співробітництво між Кошицьким самоврядним краєм  і нашою областю.
Восьме засідання українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва відбудеться у другому півріччі цього року в Україні.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
10 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини