Керівник Закарпаття відкрив новий дитсадок на Іршавщині

9 червня голова облдержадміністрації Олег Гаваші з робочою поїздкою відвідав Іршавський район. Предметом уваги керівника області стали насамперед об’єкти соціальної сфери.

Керівник Закарпаття відкрив новий дитсадок на Іршавщині

Першим закладом, в якому побував Олег Гаваші – відділення обласного центру профілактичної медичної та соціальної реабілітації дітей з особливими можливостями, що знаходиться у місті Іршава. Центр відкритий у 2005-му році. Наразі тут проходять реабілітацію понад 100 дітей з Іршавщини. З ними працюють психолог, логопед, невролог, реабілітолог та медсестра з масажу. У приміщеннях закладу з минулого року розпочалися поетапні ремонтні роботи, на що з обласного та місцевого бюджетів за півтори роки виділено майже 50 тисяч гривень. Однак залишилось ще обладнати системи тепло- і водопостачання, замінити вікна. Олег Гаваші дав доручення виділити необхідні кошти з обласного бюджету. Гарного настрою додав і головний подарунок: керівник краю вручив завідуючій центру Світлані Пелехатій ключі від новенького мікроавтобуса, придбаний за кошти обласного бюджету. Тепер вирішилась чи не найголовніша проблема – хворих діток підвозитимуть у заклад із цілого району.
Наступний об’єкт, який відвідав голова ОДА, – будівництво критого басейну в Іршаві. Проектувальні роботи розпочалися минулого року. Будівництво фінансується за рахунок фонду розвитку району. Загальна вартість – понад мільйон гривень. Наразі будівельники завершують основну споруду.  "Потреба у цьому закладі надзвичайно велика, – наголосив голова Іршавської райдержадміністрації Максим Хохлов. – Поруч майбутнього басейна знаходиться загальноосвітня школа, дитсадок та реабілітаційний центр. Отож у планах районної влади створення повноцінної спортивної бази. Проведемо  реконструкцію стадіону, спортивних доріжок, побудуємо тенісні корти, волейбольний майданчик, готель тощо. Таким чином матимемо чудову базу для проведення як загальнообласних, так і  всеукраїнських змагань," – переконаний Максим Хохлов.
У присілку Загірка гірського населеного пункту Імстичева Олег Гаваші та керівництво району відвідали школу І-ІІ ступеня, відкриту минулого року. Колишнє приміщення школи були вирішено перепрофілювати під дитячий дошкільний заклад, якого доти у присілку не було. І цього понеділка дитсадок було урочисто відкрито. Наразі працюватиме одна група, яку вже відвідуватимуть 15 діток. До кінця року планується відкриття ще однієї групи, оскільки бажаючих багато. Загалом на реконструкцію закладу було витрачено 50 тисяч гривень з бюджету села.
Під час урочистої події Олег Гаваші наголосив, що одним із  пріоритетів обласної влади розвиток закладів освіти, зокрема і відновлення мережі дошкільних закладів, які свого часу були закриті. Так, минулого року із 44 загальноосвітніх навчальних закладів, що відкрились в Україні, одинадцять було відкрито на Закарпатті. Такі позитивні тенденції зберігаються і цьогоріч. Рішенням сесії обласної ради в І кварталі 2008 року лише за рахунок додатково зароблених коштів з обласного бюджету додатково було виділено понад 10,3 млн. грн. Ці кошти, зокрема, пішли на  реконструкцію та добудову дошкільних закладів в селах Лазещина Рахівського, м. Тячів та Широкий Луг Тячівського, Добронь Ужгородського, Драгово Хустського, Річка, Син. Поляна та Синевір Міжгірського, Н. Коропець та Ключарки Мукачівського районів.
Згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка до кінця 2011 року 75 відсотків дітей віком до шести років повинні буди охоплені дошкільним навчанням. Однак за останні два роки у всіх дитсадках області відчувається дефіцит вільних місць. Якщо ще у 2001 році дошкільні заклади відвідувала 21 тисяча 661 дитина, то у 2007 р. ця цифра становила 30 тисяч 526 вихованців. Наразі в області функціонує 521 дитячий садок. Дитячі садки на Закарпатті відвідують 40 відсотків дітей дошкільного віку. На Іршавщині наразі цей показник становить майже 65%.
Приємно констатувати факт, що Закарпаття за рівнем народжуваності уже не перший рік випереджає всі інші регіони України: протягом минулого року в області з’явилося 16 тисяч 913 дітей – приблизно на 300 немовлят більше, ніж у 2006 році. Закарпаття також єдина область в Україні, де зафіксовано природний приріст населення.
Отже, відкривати нові і розширювати діючі дитсадки – життєва необхідність. До кінця 2008 року в області має запрацювати близько ще, як мінімум, 4 нових дошкільних закладів.
У селі Довге Олег Гаваші оглянув хід реконструкції Будинку культури. До речі, цей об’єкт фінансується сільським бюджетом за рахунок коштів, що надходять від продажу землі та будівництва санаторно-туристичних об’єктів.  В триповерхову будівлю минулого року було вкладено 400 тисяч гривень. Цього року вже виділено 800 тисяч гривень. Село Довге належить до тих сіл, котрі "живуть" фактично на самофінансуванні: сільський голова Іван Шкелебей каже, що, крім Будинку культури, за власні кошти сільська рада відремонтувала асфальтне покриття на 7 вулицях, профінансувала проект добудови початкової школи тощо. Олег Гаваші відзначив роботу органу місцевого самоврядування, який активно працює над наповненням місцевого бюджету, а отже, і над вирішенням проблем села.
До кінця цього року на Іршавщині буде введено в дію ще один освітянський об’єкт – новий корпус загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів села Суха. У 2007-ому році розпочалася добудова класних приміщень розрахована на 260 учнів. Наразі ведуться роботи з встановлення внутрішніх санвузлів, їдальні, системи водопостачання. Фінансування здійснюється теж за рахунок коштів місцевого бюджету (530 тисяч у 2007-ому році) та Українського фонду соціальних інвестицій (380 тисяч – у 2007-ому році). Наразі будівельною організацією буде освоєно 300 тисяч гривень.
Останній об’єкт, який цього дня відвідав Олег Гаваші, – санаторно-туристичний комплекс "Боржава", що споруджується неподалік села Довге. Колись тут працював пансіонат "Факел", але потім без господаря тривалий час занепадав. Зараз тут тривають ремонтні роботи. Ще цього року список першокласних санаторних закладів, що працюють в Закарпатті, має поповнитись цим санаторієм. "Боржава" одночасно зможе прийняти понад 150 відпочиваючих, до послуг яких будуть п’ять видів мінеральних вод, цілий спектр сучасних медично-оздоровчих процедур, чудові умови проживання і, головне. незрівняна природа Закарпаття. На території санаторію передбачається також будівництво літнього амфітеатру, сучасний конференц-зал тощо, що дозволить проводити тут різного роду культурницькі заходи. До кінця цього року "Боржава" вже прийме своїх перших клієнтів.
Підбиваючи підсумок робочої поїздки, Олег Гаваші зазначив, що задоволений роботою, яка проводиться на Іршавщині у соціальній сфері. "Важливо, що керівництво району не приходить просто просити грошей з обласного бюджету, а шукає власні шляхи наповнення місцевих бюджетів, завжди приходить з ідеями і готовим планом їх реалізації. Розвиток соціальної сфери – серед пріоритетів діяльності обласної влади, тому ми і надалі всіляко підтримуватимемо райони і міста щодо будівництва об’єктів освіти, медицини, культури". Всього ж на будівництво, реконструкцію та капітальний ремонт об’єктів соціальної сфери за рахунок бюджетів усіх рівнів у поточному році передбачається виділити понад 80 мільйонів гривень. На 1 червня з обласного бюджету вже профінансовано 5,4 млн. грн. "Позитивні економічні досягнення області за результатами перших місяців роботи і надалі сприятимуть збільшенню фінансування об’єктів соціальної сфери області", – вважає голова ОДА.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
10 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 2
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 18
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
» Всі новини