Закарпаття: Канікули постукали у вікно

Так, навчальний рік підійшов до завершення. З полегшенням зітхнули діти, надовго забувши про підручники та уроки. Але додалося клопоту батькам. Не в одній сім'ї подумають: «Діти, діти, де вас подіти?». Наприкінці навчального року ми зустрілися з начальником відділу освіти та у справах національностей райдержадміністрації Світланою Третиник і попросили її розповісти, де і як відпочиватимуть цього літа діти Ужгородщини, а також поцікавилися результатами незалежного тестування та підсумками проведення огляду-конкурсу художньої самодіяльності.

- Світлано Вікторівно, давайте почнемо розмову з літнього відпочинку, адже він найбільше турбує батьків...
-Турбуватися нічого. Як завжди, на оздоровлення дітей з районного бюджету виділена солідна сума. Вона складає 1 мільйон 229 тисяч 700 гривень (з них на харчування - 623 тисячі 220 гривень). У районі працюватиме 21 табір з денним перебуванням та 3 стаціонарні оздоровчі табори. Буде оздоровлено до 3 тисяч дітей. Табори з денним перебуванням працюватимуть у Середньому, Великих Лазах, Руських Комарівцях, Великій Доброні, Сюртах, Коритнянах та в інших селах.
Тимчасові стаціонарні оздоровчі табори приймуть дітей у трьох змінах на базі Лінцівської, Худлівської та Анталівської шкіл. До 800 дітей відпочине у цих трьох таборах. 340 учнів проведуть літо в оздоровчому таборі «Гармонія».
Крім того, діти відпочиватимуть і в таборі «Трембіта» за рахунок коштів теркому залізниці у Циганівцях, за кошти обкому профспілки працівників держустанов - у таборі «Вогник» в Оноківцях. За рахунок спонсорських коштів доброчинної організації «Доркас» також відпочинуть діти на території Украї¬ни і за її межами.
Цього літа ми плануємо охопити фізкультурно-оздоровчими заходами 4500 дітей. На це виділено 25 тисяч гривень. За рахунок державних бюджетних коштів також заплановано оздоровити 100 юних талановитих спортсменів.
-  Навчальний рік завершився. Для випускників шкіл він був найважчим, бо їх чекало зовнішнє незалежне тестування. Що ви скажете з цього приводу?
- Почну з того, що ми належно підготувалися до тестування. Реєстрацію бажаючих взяти участь у тестуванні ми розпочали на базі загальноосвітніх шкіл ще 1 листопада 2007 року. Було зареєстровано 443 особи, з них 304 випускників шкіл. Учні систематично знайомилися з умо¬вами тестування, забезпечувалися пам'ятками, довідниками, минулорічними тестовими завданнями. На базі Середнянської школи 24-26 квітня було проведено пробне тестування для учнів, які оплатили вартість тестових пакетів з предметів, що були винесені цього року на тестування.
У тестуванні з української мови і літератури взяло участь 162 випускники, з математики-69, історії України - 19, хімії - 8, географії -12, фізики - 8, біології -21, основ правознавства - 10.
З числа педагогічних працівників було підготовлено, зареєстровано і сертифікацію пройшли 50 старших інструкторів та інструкторів, 12 екзаменаторів з української мови і літератури та 6-з математики. У бюджеті відділу освіти та у справах національностей РДА було закладено 10 тисяч гривень для фінансування підвозу випускників, були затверджені маршрути доставки дітей до пунктів тестування, погоджені з працівниками ДАІ. Хоч справа й нова, але переважна більшість дітей продемонструвала непогані знання.
-  І на завершення нашої розмови, Світлано Вікторівно, декілька слів про огляд-конкурс художньої самодіяльності шкіл, так би мовити про духовне, а не про навчання...                     .
- Я думаю, що всі, хто був на цьому конкурсі, отримав велике задоволення. Добре підготувалися до цього заходу Худлівська, Коритнянська, Лінцівська, Середнянська, Великодоброньська, Кам'яницька, Оно-ківська, Сюртівська, Пацканівська, Холмківська, Яроцька, Есеньська, Великогеївська, Тисаагтелецька, Тисаашваньська школи. Особлива увага була звернена на сценічну культуру, хореографію, художнє читання, спів солістів та хоровий, музичне оформлення тощо.
Нижче своїх можливостей виступили Ратівецька, Анталівська, Паладькомарізська, Малогеївська, Соломонівська, Салівська школи.
Найкращими хорами району визнано середнянський та коритнянський. Кращі ансамблі - худлівський, коритнянський, кам'яницький, лінцівський. Вперше прозвучав зі сцени з дитячих уст такий унікальний жанр, як фольклорно-етнографічний, у виконанні автентичного співу учнів Дубрівської школи.
Порадували угорські школи, особливо Великодоброньського куща, знаннями української мови у розкритті художнього образу України, символу калини, матінки-землі. Найбільшу кількість балів з 58 можливих набра¬ли Худлівська (56), Коритнянська (54), Лінцівська (54), Середнянська (53).
Згідно з рішенням журі пер¬ше місце з українських шкіл зайняла Худлівська школа, з угорських - Великодоброньська.
Важливо те, що діти тягнуться до прекрасного, і вчителі допомагають їм у цьому. Якщо порівняти цьогорічний конкурс з минулорічним, то юних артистів на сцені було набагато більше. І це, безперечно, радує.

Марія Підгорна, Ужгородський район
10 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини