На засіданні українсько-словацької Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва розглядали і питання екології

5-6 червня у місті Пряшеві (Словацька Республіка) відбулось VІI засідання українсько-словацької (словацько-української) Міжурядової комісії з питань транскордонного співробітництва.

Українську частину міжурядової делегації очолював Олег Гаваші, голова Закарпатської облдержадміністрації, словацьку частину – Владімір Чечот, Державний секретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки.
В роботі засідання прийняли участь Надзвичайні і Повноважні Посли України в Словацькій Республіці та Словацької Республіки в Україні,  Генеральні Консули, представники центральних та місцевих органів виконавчої влади України та Словацької Республіки.
Під час засідання комісії розглядались питання підписання Угоди між Україною та Словацькою Республікою про малий прикордонний рух, стану справ з отриманням віз українськими громадянами після вступу Словаччини до Шенгенської зони, загальної ситуації на українсько-словацькому кордоні, в тому числі щодо відкриття пункту пропуску "Улич – Забродь", виконання завдань в галузі охорони природи в контексті реалізації Карпатської конвенції,  українсько-словацького співробітництва у сфері туризму, стан виконання Угоди про співробітництво між Кошицьким самоврядним краєм Словацької республіки і Закарпатською областю України, а також питання співробітництва регіональної торгово-промислової палати в Кошице та Закарпатської торгово-промислової палати, співробітництво між Пожежно-рятувальним корпусом Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки та МНС України.
 З інформацією Робочої групи з транскордонного співробітництва про виконання завдань в галузі охорони природи  в контексті реалізації Карпатської Конвенції виступили від української частини - М.Садоха, начальник Державної екологічної інспекції в Закарпатській області, від словацької частини – Л.Амброш, директор департаменту охорони ландшафту.
Рамкова (Карпатська) конвенція, підписана урядами семи Європейських країн, передбачає транскордонне співробітництво як комплекс дій, спрямованих на встановлення і поглиблення економічних, соціальних, науково-технічних, екологічних, культурних та інших відносин між територіальними громадами, місцевими органами виконавчої влади, природоохоронними установами, що здійснюється в рамках угод, укладених між суб’єктами транскордонного співробітництва.
При цьому одним з основних напрямків співробітництва, визначеним Конвенцією, є збереження та стале використання біологічного та ландшафтного різноманіття. Організація першого у світі трилатерального польсько-словацько-українського резервату біосфери “Східні Карпати”, до складу якого від України увійшли Ужанський національний природний парк (загальною площею 39159 га) у Закарпатській області та регіональний ландшафтний парк “Надсянський” (загальною площею 19428 га) у Львівській області, розпочалося у 1992 році й завершилося у грудні 1998 року отриманням сертифікату ЮНЕСКО. Без сумніву, створення природоохороного об’єкту такого рангу і на такій площі (загальна площа резервату становить 208 090 га), є значним внеском у реалізацію важливих міжнародних угод і конвенцій, ратифікованих Україною і пов’язаних, насамперед, зі збереженням біорізноманіття, а саме Карпатської Конвенції.
В рамках спільних дій МБР „Східні Карпати” укладено двосторонні угоди про співробітництво з Бещадським парком народовим (Польща) і національним парком „Полоніни” (Словаччини), які передбачають спільні наукові експедиції, конференції, участь у засіданнях науково-технічної ради, обмін інформативними матеріалами. За останні три роки проведено 5 спільних експедицій на територіях парків, науковцями прийнято участь у конференціях, видано декілька спільних статей науковців УНПП та БНП, телебаченням Словаччини продемонстровано науково-популярний фільм про УНПП. Спільно з радою дитячої організації „Фенікс” (м. Сніна, Словаччина) розроблено міжнародний велосипедний маршрут „Зелений велосипед”, який приходить територією України через Ужанський НПП та Львівську область, територію Польщі і Словаччини.
Завдяки співпраці співробітників Ужанського НПП, Карпатського біосферного заповідника та НП „Полоніни” в 2006 році були номіновані, а в 2007 році включені до Списку Всесвітньої природної спадщини букові праліси, які знаходяться на територіях парків.
Комісією позитивно оцінено співробітництво України та Словацької Республіки в сфері охорони природи, яке приносить помітні результати на міжнародному рівні, рекомендовано прискорити підписання тристоронньої міжурядової угоди щодо діяльності МБР „Східні Карпати”, в якій би була визначена процедура утворення, принципи функціонування Координаційної  Ради та передбачено розроблення  менеджмент-плану функціонування МБР.
Управління водними ресурсами та річковими басейнами (ст. 6 Карпатської Конвенції) на території країн Європейського Союзу регламентує Водна Рамкової Директиви ЄС 2000/60/EC. Стаття 3 ВРД зобов’язує країни-члени ЄС координувати свої дії з сусідніми країнами у випадку транскордонного річкового басейну, який розташований як на території країн ЄС, так і країн - не членів ЄС. У випадку транскордонних річкових басейнів Ужа і Латориці (які є відповідно суб-басейнами Бодрога, Тиси і Дунаю) Словацька Республіка має координувати свої дії з Україною.
До кінця 2009 року всі країни-члени ЄС, в тому числі і Словаччина,  мають підготувати Плани управління річковими басейнами задля досягнення основної мети Водної Рамкової Директиви – доброго екологічного стану всіх водних об’єктів до кінця 2015 р.
План управління річковим басейном складається з двох частин: аналіз стану річкового бассейну та програма заходів із збереження чи відновлення доброго екологічного стану.
Головним елементом Аналізу стану річкового басейну є встановлення екологічного стану всіх водних об’єктів, який встановлюється за біологічними, фізико-хімічними, хімічними та гідроморфологічними показниками.
Зважаючи на те, що більша частина (а саме верхня та середні частини басейну, де саме і формується річковий стік) річкових басейнів Ужа та Латориці, розташована в Україні, для словацької сторони важливо мати достовірну інформацію про екологічний стан цих річкових басейнів та його складових: оцінки за біологічними показниками, а також фізико-хімічними, хімічними та гідроморфологічними.
Комісією підтримано пропозицію Державної екологічної інспекції в Закарпатській області щодо доцільності проведення спільних досліджень екологічного стану річкових водних об’єктів Ужа і Латориці задля об’єктивного аналізу стану цих річкових басейнів та розробки програми заходів із збереження чи відновлення доброго екологічного стану у відповідності до вимог Водної Рамкової директиви ЄС. Також Комісія рекомендувала Міністерству охорони навколишнього природного середовища України та Міністерству охорони навколишнього середовища Словацької Республіки профінансувати роботи по проведенню гідроморфологічних досліджень та оцінці хімічного стану річок басейну р. Латориці.
Щодо питання можливості відкриття прикордонного пункту пропуску Улич-Забродь, то у відповідності до вимог Карпатської конвенції Комісія рекомендувала Міністерству охорони навколишнього природного середовища України та Міністерству охорони навколишнього середовища Словаччини разом із Закарпатською ОДА та Пряшівським самоврядним краєм підготувати та надати обґрунтування щодо необхідності відкриття зазначеного пункту пропуску.
Крім того,  в ході зустрічі зі словацькою стороною досягнуто  порозуміння по питанню, порушеному Державною екологічною інспекцією в Закарпатській області,  щодо усунення перепон та сприяння в перетині кордону членам та експертам робочих груп, які ведуть спостереження за якістю транскордонних вод.
Для розгляду на наступному засіданні Комісією запропоновано питання щодо  результатів аналізу навколишнього середовища в області басейну ріки Тиса.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
09 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини