Журналісти відзняли на відео факти хабарництва на дорогах в Закарпатті

В Україні є кілька десятків людей, які багато віддали б за те, щоб наступний матеріал в ефір не вийшов. Йдеться про журналістське розслідування нашого спецкореспондента Дмитра Драбика, який за допомогою прихованої камери зміг зафіксувати факти хабарництва на дорогах у прикордонному Закарпатті.

Журналісти відзняли на відео факти хабарництва на дорогах в Закарпатті

Хабарі, до яких звикли ті, що беруть, і, на жаль, ті, що дають. Останні в даному випадку (а це водії вантажівок і підприємці) змушені платити від 25 до 50 гривень за перетин стаціонарного пункту ДАІ. За це машину і супровідні документи не перевіряють, а відповідно - не забирають у водіїв час. І навпаки: тих, хто відмовиться вносити такі "пожертви", безпідставно перевіряють з надмірною ретельністю по кілька годин.

Зараз ви побачите матеріал, який довго планувався, організовувався і знімався в тому числі прихованою камерою. Це, без перебільшення журналістська спецоперація.

Водій вантажівки:

- Якщо я відкрию своє лице , то просто втрачу роботу, бо на кожному КП кожен міліціонер буде мене торбити. І я переживаю за свою сім’ю, бо я повинен годувати, і, крім мене, цього робити ніхто не зможе.

Він - водій вантажного мікроавтобуса. Щотижня їздить з України в Італію і назад. Туди везе заробітчан, звідти - посилки від них додому. Він єдиний із сотень таких же водіїв, який не захотів мовчати про міліцейські побори на дорозі. Платити доводиться не за порушення правил дорожнього руху чи за неналежно оформлені документи, а просто за те, що їдеш дорогою "Київ-Чоп".

Водій вантажівки:

- Раніше, до зміни влади, зупиняли протягом 250 кілометрів, певно, разів 20 -25. Зараз від Ужгорода до Львова зупиняють десь 5 разів і такса 20-50 гривень. Такса з машини, яка йде з посилками з Італії була 5 євро.

Це контрольно-пропускний пункт в селі Нижні Ворота на межі Закарпатської та Львівської областей. Саме тут на трасі міжнародного значення нібито працює рекет у погонах. Наша знімальна група таємно приїхала сюди минулого понеділка. Саме в цей день з Італії повертаються вантажні мікроавтобуси.

Непомітно знімаємо з машини. Після кількох годин спостереження вдалось побачити двох працівників посту, які отримали від водіїв щось схоже на гроші. Але розчинені двері вантажівки завадили відзняти момент передачі.

Водій вантажівки:

- Якщо не заплатити, нас можуть зупинити на 3 години до з’ясування обставин. І ніхто просто не хоче втрачати час, всі везуть свій вантаж і спішать заробити грошей.

Врешті, наша машина, здається, привернула увагу працівників податкової міліції, Державтоінспекції та людини у цивільному. Тоді й довелось не надовго покинути КПП "Нижні Ворота".

Дмитро Драбик, кореспондент:

- Отже, що ми маємо? Ми знаємо, що правоохоронці на КПП беруть побори мало не з кожної вантажної машини. Але роблять це дуже і дуже обережно. Зрозуміло, що зафіксувати це традиційною телевізійною камерою нереально, тому ми будемо діяти за допомогою ось такої прихованої. Разом з цим приладом спробуємо підсісти в різні вантажні автомобілі, аби переконатись, наскільки слова водіїв відповідають дійсності.

Спершу намагаємось домовитись з водіями, які відпочивають біля кафе за кілька кілометрів від Нижніх Воріт.

Проїхавши стаціонарний пункт ДАІ в один бік, ловимо на трасі іншу машину і повертаємось назад. І так кілька разів. Аби не впадати у вічі правоохоронцям, доводиться кілька разів переодягатись.

Врешті наша тактика дає результати. Водій цієї машини дорогою "Чоп-Київ" теж їздить регулярно. Каже, правоохоронці вже привчили його давати добровільно-примусові "пожертви". Так і час, і нерви економиш, і машину не перевіряють - вези, що хочеш. Ось як це відбувається.

Можливо це поодинокий випадок? Питаємо водія іншого буса. Той заперечує і запевняє: платить щоразу. Наша камера знову це підтверджує.

Зверніть увагу на міліціонера, який стоїть на задньому плані. В момент передачі грошей, він просто відвертається. Ймовірно, це робиться для того, аби в разі затримання на гарячому не бути свідком у кримінальній справі.

За день через це КП в обох напрямках проїздять сотні вантажівок. Зупиняють майже кожну машину. Якщо за годину пост проходять хоча б 10 автівок (насправді їх більше), і з кожної беруть 50 гривень, то за добу вимальовується сума в 12 тисяч гривень, на місяць це вже 360 тисяч, а на рік - 4 мільйони 320 тисяч гривень.

Водій вантажівки:

- Иногда случаються у них перевірки, і в цей час вони з нас грошей не беруть. Дійшло до смішного, говорять: будете платити завтра.

Прокоментувати ситуацію із вимаганням грошей на дорогах правоохоронцями ми попросили керівництво податкової та Державтоінспекції у Закарпатській області.

Віктор Пилип, заступник начальника управління ДАІ у Закарпатській області:

- Мені не відомі факти вимагання грошей працівниками ДАІ. Якщо у вас є такі факти, я вислухаю їх і прийму радикальні міри.

Тетяна Шаповалова, голова ДПА у Закарпатській області:

- Як я можу мати думку, якщо я не маю підтвердженої інформації, що вони беруть. І знову ж таки, наші працівники - вони не на дорогах стоять, а тільки в пунктах пропуску для від слідкування хронометража тих машин, які зупиняє ДАІ.

Після короткого інтерв’ю, ми показали відзняте відео:

- Це ваш працівник?
- Микола Михайлович, наш?
- Так.

Тетяна Шаповалова, голова ДПА у Закарпатській області:

- Дуже важко прокоментувати, таку загальну зйомку побачивши. Давайте проведемо загальне розслідування і тоді зробимо висновки. Ми запрошуємо вас як журналістів взяти участь у цьому. По-перше, як на мене, я не бачила чітко, що це гроші, не дуже добре це видно. І другий момент, що не відчувалось, що хтось щось вимагав, а відчувалось, що не вспів підійти, за секунду часу не було сказано слова, а водій витягає і дає, гроші підготовані, якщо це гроші.

Віктор Пилип, заступник начальника управління ДАІ у Закарпатській області:

- Даний факт я можу прокоментувати так. У працівника ДАІ повинний бути особистий знак з номером. В даного працівника, лейтенанта, який показаний на диску, даного знака немає, тобто це свідчить, що це не є працівник ДАІ.

Працівника податкової міліції за дискредитацію служби звільнили в той же день, коли побачили відео, але працювати на пункті пропуску залишились інші, які теж брали у водіїв вантажівок гроші за проїзд через КП.

Ми особисто були свідками ще трьох таких самих випадків за участю інших "героїв" у погонах. Але відзняти не вдалося, а значить - хабара нібито не було.

Насправді КП у Нижніх Воротах не унікальне. У розмові перевізники згадували і населений пункт Пісочин у Харківські області, і Вишгород у Київській, і багато інших. Водії вантажівок розповідають: пункти примусово-добровільної здачі грошей, як правило, працюють на міжнародних шляхах, поблизу кордонів, або там, де часто курсують дрібні підприємці.

Одразу після того, як наші журналісти продемонстрували керівництву обласної податкової інспекції відзнятий матеріал, рядового працівника, який потрапив в об’єктив прихованої камери, звільнили.

Його керівників притягли до дисциплінарної відповідальності. У місцевих податковій та Державтоінспекції категорично заперечують масовість такого явища, як побори на дорогах. Як казали в радянські часи - "є лише окремі недоліки".

Чи стане цей матеріал приводом для глобальних кадрових висновків, масових перевірок та службових розслідувань? Питання до начальника Державної податкової адміністрації та міністра внутрішніх справ.

Але в одному результаті цього сюжету ми можемо бути впевнені вже сьогодні. Шановні водії, якщо найближчим часом ви перетинатимете західний регіон країни, не перейматеся - хабарів правоохоронці там зараз не братимуть. Як мінімум, доки не вщухне резонанс від цього сюжету.

Проте, якщо все-таки вам принаймні натякатимуть дати хабара, - спробуйте це записати хоча б на мобільний телефон, а відео надсилайте у редакцію "Подробиць тижня" за цією електронною адресою news@inter.ua. Пам’ятайте про це і ті, для кого хабарництво - спосіб життя. Вас теж може знімати прихована камера.

08 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
» Всі новини