Закарпаття – пробний полігон української політики

Самоліквідація чи переформатування? Відповідь на це запитання хотіли б почути ті закарпатці, які проголосували за блок «Наша Україна – Народна самооборона» на останніх виборах. А приводом став вихід із «Нашої України» керівника фракції НУНС у Закарпатській облраді Івана Балоги.

Закарпаття – пробний полігон української політики

Брат керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги склав повноваження голови закарпатської обласної партійної організації. У прес-службі зазначили, що з партії в повному складі вийшли всі члени ради, голови районних та міських партійних організацій, керівники і працівники виконкомів. То хто ж залишився?

Закарпаття – пробний полігон української політики. Спочатку там щось відбувається, а потім вже у Києві відлуння іде. Вихід із партії чи коаліції вже сприймається як щось очікуване.

Репетицією парламентських подій стала закарпатська «самоліквідація» обласної парторганізації Народного союзу «Наша Україна». Уже більше тижня, як Іван Балога оголосив про свій вихід із партії та складання своїх партійних повноважень, а отримати коментар від нього досі не вдалося.

Але є офіційна заява, у якій ідеться про те, що нині партія «Наша Україна» втратила свій авторитет і довіру народу, зокрема, й «через деяких осіб, які її паплюжать». Подібні заяви пролунали з вуст іще двох народних депутатів.

Закарпатські політологи оцінюють цю ситуацію як закономірну, каже керівник карпатського центру полінгових досліджень Федір Шандор.

«Колись так само виходили з соціал-демократичної партії об’єднаної, значить, комусь це потрібно. Кому? Є лише один головний няньо, чи як це говорять, кому це потрібно. І тоді це було потрібно для створення балансу сил, щоб не одна політична партія узурпувала ім’я Президента, і зараз так само потрібно, щоб це було. Треба, щоб була нормальна рівновага – це є необхідний принцип для посилення конкретної централізованої влади», – вважає фахівець.

НСНУ В ЗАКАРПАТТІ ВСЕ ЩЕ Є

Між тим виявляється , що така політична сила, як «Наша Україна», в Закарпатті все ще є. Адже багато членів обласної організації Народного союзу «Наша Україна», попри гучні обіцянки, заяви про вихід так і не написали.

Щоправда, більшість цього не афішує. Але є такі, хто відкрито декларує свою позицію – як-от член ради політичної партії НСНУ в Закарпатській області Святослав Бабіля.

«Я й надалі залишаюся у політичній партії «Народний союз «Наша Україна», бо бачу цю партію виразником своїх власних позицій – і ідеологічних, і моральних. НСНУ об’єднав людей, які у 2004 році домоглися змін в Україні. Наразі партія чітко виконує поставлені завдання у статуті й програмі. Почесним головою є Андрій Вікторович Ющенко, і ми й надалі йдемо в тому руслі, в якому перебуваємо з 2002 року», – заявляє вірний партієць.

НА ЩО ПЕРЕТВОРИТЬСЯ НСНУ, ЧАС ПОКАЖЕ

Що ж до виборців, то їхні думки щодо виходу Балоги з НСНУ розбігаються. «Негативно, тому що він як маріонетка робить, з партії в партію ходить». «Для мене особисто ніякої різниці немає, в якій він партії, я просто знаю одне: що виходець із Закарпаття все одно для свого краю робити буде найбільше», – кажуть мешканці області.

Попри всі заяви та думки з приводу того, є чи ні в Закарпатті ще «Наша Україна», якими є її перспективи, поки що беззаперечним фактом є одне: ця політична сила на останніх виборах перемогла лише в одній області України – в Закарпатській. А потім саме тут відбулося щось схоже на самоліквідацію. Чи переформатування? Час покаже…

Надія Петрів, "Радіо Свобода"
07 червня 2008р.

Теги:

Коментарі

Патріот 2008-06-08 / 23:23:00
Мені щиро шкода тих, хто вчора сидів у підтанцьовці есдеків, сьогодні балог, а завтра кролів МЕДВЕДІВ,ІВАНОВИХ - НЕВАЖЛИВО КОГО, ЛИЩ БИ ПРИ КОРИТІ.Ви ж нас агітували за "єдино вірну пропрезидентську силу - НСНУ. Чи вже він від неї відрікся? Якщо є у Балоги І. хоть тілько совісті, як чорного за ніхтьом, то має покласти і депутатський мандат. А приклад йому покажіть ви, хотів сказати "шановні", але не можу, голови рад, в т.ч. Кічковський та ін.голови рад.Нехай на ваше місце прийдуть істинні патріоти краю й України і ми покажемо, що зможемо набагато ефективніше працювати без команди "В.І."

анонім 2008-06-08 / 15:17:00
який примітивний народ України, що таке бидло як Балога гим керує

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини