Угорщина: парад смачних фестивалів

Кожен народ цікавий іншим землянам насамперед своїми відмінностями. У цьому ряду не останнє місце посідає національна кухня. Звісно, можна їсти шашлик і в Стокгольмі, а паелью — у Москві, але справжній їхній смак краще відчувати в Тбілісі і Неаполі. І річ тут не тільки в продуктах, що всотали зовсім інше сонце, і секретах місцевих кухарів. Сама обстановка трапези ніби дарує стравам невідтворювані в інших умовах пахощі.


Ось він — котел-Гулівер!
Ось він — котел-Гулівер!
Баранячий стриптиз
 
Баранячий стриптиз
Саме такою своєрідною і впізнаваною є кухня нащадків давніх кочівників-скотарів — угорців, які зуміли зберегти вірність кулінарним смакам предків. Угорець, нехай навіть корінний житель Будапешта, котрий не вміє готувати гуляш, перкьольт чи гурку — не угорець. Це у нас над борщами, капусняками, галушками та варениками чаклують майже завжди жінки. В Угорщині жінка біля казана з перкьольтом — радше виняток. Ну а якщо угорець упевнений у своєму кулінарному таланті і не боїться представити його на суд знавців — йому пряма дорога на будь-який із численних гастрофестивалів, що проходять у країні майже цілий рік.

Всеугорський фестиваль гуляшу (перша половина вересня) стартував вісім років тому в Сольноку. І якщо тоді було зареєстровано 136 казанів, а гостями фестивалю стали 5000 осіб, то торік над улюбленою стравою священнодіяли учасники біля 800 казанів, а задоволення від його відвідання мали 80 тисяч городян і приїжджих. Цікаво, що все населення міста становить саме 80 тисяч.

 

Бекешчабські ковбаси
 
Бекешчабські ковбаси
Не менш популярним є фестиваль рибної юшки, який от уже 70 років проводять у Сегеді. А де ж ще, як не в місті, що дало назву усесвітньо відомій юшці по-сегедськи? І де ще ви зможете побачити діючий (!) казан на 3500 літрів?

Хочете взнати смак справжнього вівчарського перкьольту — поїдьте до містечка Туркеве — не пошкодуєте. «На колір і смак...» — сказано саме про цей фестиваль. Над кожним із сотень казанів — свої пахощі, а вариво — від яскраво-червоного до світло-оранжевого — залежно від сорту й часу помелу паприки.

Ви шанувальник знаменитих (теж, до речі, ні на що не схожих) угорських ковбас? Ваша дорога — у Бекешчабу, де наприкінці жовтня проходить «галузевий» фестиваль. Від свіжосмажених ковбас до салямі, від цілком європейських — до настільки перчених, що випита навздогін чарка паленки здаватиметься лимонадом.

Ці й інші фестивалі не обходяться без музики циганських ансамблів, ярмарків виробів народних умільців, парадів духових оркестрів, катання на конях і поні, атракціонів, змагань стригалів овець, виїзних зоопарків — коротше, повного набору народного гуляння.

Міцна основа всіх таких фестивалів і фестивальчиків — любов угорців до своєї національної кухні, гордість за її своєрідність, котра дозволила в самісінькому серці Європи зберегти свою кулінарну самоідентичність. А ще — традиційне мадярське хлібосольство і бажання порадувати своїми досягненнями інших. І, звісно ж, як і у всякій путящій справі, енергія і самовіддача справжніх ентузіастів.

 

Для Шандора Чані (ліворуч) в перкьольті секретів немає
 
Для Шандора Чані (ліворуч) в перкьольті секретів немає
— Усі вважають себе знавцями у футболі та кулінарії, причому кожен вважає свою страву найкращою, — іронізує «хрещений батько» Сольнокського фестивалю гуляшу, кавалер найвищої кулінарної нагороди Угорщини Шандор Чані. — Як голова суддівського журі багатьох фестивалів можу засвідчити: самого лиш ентузіазму в нашій справі мало — тут потрібен справжній талант. Дегустуючи сот­ні проб, ми віддаємо перевагу одиницям.

Звичайно, фестивальні нагороди — річ почесна. Але навряд чи саме боротьба за них приводить сотні учасників зі своїми казанами та продуктами (організатори забезпечують тільки місцем, дровами й водою). Починаючи готування з раннього ранку, вони з нетерпінням чекають появи своїх «команд»: друзів, колег, сусідів. Коли зважити, що у кожного учасника 20-літровий казан — вистачить на всіх «своїх», причому безкоштовно. А до послуг туристів і просто приїжджих — професіональні кухарі з ресторанів, які продають свій гуляш за цілком прийнятну ціну.

У кожного фестивалю свої «вдача і права»: десь превалює комерція і професіоналізм, десь — ентузіазм і прагнення дотриматися народних традицій. Але спільне, мабуть, одне: угорці не тільки самі люблять смачно поїсти, а й не меншу втіху мають, пригощаючи своїх гостей.

Втім, «смачні» фестивалі проводяться в Угорщині не тільки просто неба. Наприклад, у травні в Будапешті проходить така собі «збірна солянка» — свято, на якому представлені відразу чотири фестивалі: Сегедський, Сольнокський, Бекешчабсь­кий і Туркевейсь­кий. У залі завбільшки з футбольне поле за трьома сотнями столів можуть одночасно всістися до 2500 гостей. Звісно, маленькому Туркеве такий масштаб не наздогнати, але і його лютневий фестиваль свіжини збирає під дахом місцевої чарди масу теплих компаній.

— Чого більше має місто від проведення таких фестивалів — клопотів чи успіхів? — запитую заступника мера Туркеве Лайоша Тота.

— Клопотів, звісно, вистачає і з залученням спонсорських коштів, і з забезпеченням учасників усім належним. Скажу відверто: за тиждень до відкриття весь апарат мерії працює на фестивальних майданчиках не покладаючи рук (потім кожен має по два відгули). Та все ж ефект «переважає», адже завдяки напливу туристів Туркеве починає звучати на всеугорських телеканалах, на нас звертають увагу представники вітчизняного бізнесу. Та й як людина, котра сама починала біля фестивального казана, упевнений: створення людям гарного настрою теж не можна скидати з рахунку...

Відверто кажучи, чудовий післясмак від відвідання угорських кулінарних фестивалів порушився прикрою гіркуватістю: а що ж ми з нашими борщами й капусняками, кулішами та юшками, варениками і пирогами, ковбиками й ковбасами? Певно, недарма кажуть у народі: «Вміла готувати та не вміла подавати»... Скільки по наших містах і селах справжніх кулінарних талантів, скільки самобутніх рецептів усілякої смакоти, відкритих бабусями і мамами, зберігають сімейні архіви? То що ж перешкоджає? Адже червоний борщ люблять і помаранчеві, і біло-сині, Південь і Північ, Схід і Захід України. Тут жодної політики — казан і сковорода об’єднують усіх. І потрібно для цього зовсім трішки: любити свій народ, шанувати його традиції і мати здоровий апетит. А решта додасться.

Володимир Зеленянський, "Дзеркало тижня"
31 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини