Каскад малих ГЕС хочуть збудувати на закарпатській Тересві

Будь-яка нова справа вимагає зваженого підходу й доброго прорахунку в деталях. Тому ідея створення каскаду з чотирьох ГЕС на річці Тересва перебуває у стадії ретельного вивчення і жвавого обговорення. Приватний інвестор зважує, чи вигідно вкладати інвестиції і водночас вивчає думку громадськості, від якої напряму залежить «добро» для реалізації проекту на території району.

Каскад малих ГЕС хочуть збудувати на закарпатській Тересві

У зв'язку з цим 21 травня на Тячівщині відбувся «другий тур» громадських слухань за участю керівників столичних відомств, задіяних у підготовці проекту, відповідальних осіб обласної та районної влади, активу Нересницької, Вільхівської, Тернівської, Кривської та Добрянської сільських рад.
Відповідно до стратегічної Програми розвитку електроенергетики в Україні до 2030 року, на Закарпатті заплановане будівництво ряду малих гідроелектростанцій у басейні річки Тиса. До них належить каскад із чотирьох ГЕС, які планується побудувати на річці Тересва між селами Нересниця і Добрянське. За два місяці від попередньої зустрічі враховано всі зауваження та прохання сільських голів, одержано позитивні висновки Тячівської районної державної адміністрації та Закарпатської ОДА, всіх зацікавлених районних служб.
-Уже у вересні ми плануємо розпочати будівництво першої ГЕС, з таким розрахунком, щоб упродовж двох з половиною років ввести її в експлуатацію, - сказав президент Асоціації «Укргідроенерго» С.Поташник. Увесь каскад передбачається запустити за 6-7 років. Говорячи про переваги гідроенергетики, він зазначив, що, у зв'язку з парниковим ефектом, віднині максимальна увага звертається на вітрові, сонячні та гідроелектростанції.
За словами головного інженера проекту С.Погосяна, каскад включає чотири малі ГЕС з висотою води 10 м, потужністю по 4,8 МВт, які виробляють близько 20 млн. кВт-год. електроенергії'за рік кожна. Вирішені питання забезпечення максимального захисту населених пунктів та сільгоспугідь від паводків, поліпшення соціальних умов населення за рахунок запобігання паводкам та підвищення надійності енергопостачання, розвитку сільського господарства та туризму, стабілізації русла нижньої ділянки річки Тересва. На прохання сільських голів запроектовано проїзд легкового автомобільного транспорту через другу та четверту ГЕС.
Технічний директор Укргідропроекту С. Осадчий наголосив, що всі задіяні служби працюють над тим, аби не порушити ландшафт, захистити від великої води населення та сільськогосподарські угідця, не вийти за межі існуючих дамб, зберегти природу, не порушити природний ґрунтовий шар. На ГЕС передбачено найсучасніше обладнання та очисні споруда європейського класу. Будуть також встановлені капсульні агрегати для виробництва електроенергії, що дають 100% гарантії від забруднення води мастилами. Постачальники обладнання - компанії, які є світовими лідерами з виробництва обладнання для ГЕС. Максимально враховано необхідність створення комфортних умов для роботи персоналу ГЕС, туристично-рекреаційні можливості краю, розвиток зимового туризму, байдаркового та вітрильного спорту.
Директор УДІ проектування підприємств рибгоспу «Укррибпроект» О.Ігнатов торкнувся недругорядної «рибної теми». В річці Тересві проходить нерест таких цінних порід риб, занесених до Червоної Книги України, як дунайський лосось, форель райдужна, форель струмкова, форель севанська та харіус. Для відтворення вказаних порід необхідно створити спеціалізоване підприємство для інкубації ікри, вирощування мальків та зариблення лососевими річки Тиса. З цією метою буде побудовано рибоводний завод, для вирощування лососевих, які будуть знову випус-катися'в річки. До вирішення завдань підключено два наукові підприємства. Вони визначать видовий та кількісний склад іхтіофауни, щоб побудувати вказане підприємство для вирощування молодняка цінних порід риб.
Зрозуміло, що у присутніх виникло чимало запитань. Більшість тривожилися, чи не становитимуть малі ГЕС загрози довкіллю й інтересам селян; чи не просочуватиметься вода до сільських будинків, чи зможе дренажний канал прийняти всю воду з потічків під час паводка, чи можна буде здійснювати забір гравію та річкового каменю з річки після будівництва ГЕС і чи не буде засмічуватися сітка перед агрегатами?
Присутні довідалися, що електроенергію, яка виробляється на ГЕС потужністю, меншою за 20 МВт, дозволяється продавати за прямими договорами, а не за оптовими цінами, отже, вартістьїї для населення може бути нижчою.
Відповідно до чинного Законодавства, інвестор повинен відрахувати, згідно з рішенням сесій сільських рад, до 5% від вартості будівництва на розвиток інфраструктури сіл, що розташовані у зоні будівництва, а саме місце будівництва вказаного підприємства буде визначене після отримання висновків від «рибників». Жодних шумових ефектів ГЕС не створюють. Наприклад, офіс Укргідроенерго в Києві розташований прямо на дамбі Київської ГЕС, але -будь-який шум та вібрації відсутні. В цілому, для обслуговування каскаду ГЕС буде задіяно 50-60 чоловік, включаючи охорону. Весь обслуговуючий персонал та робітники для будівництва ГЕС будуть із числа місцевих жителів.

Ганна Макаренко, Тячівщина
29 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини