Дорога додому на Закарпаття для мешканки Мукачева пролягла через палаючий вагон

Мешканка Мукачева врятувалася з палаючого вагона потяга, яким поверталася додому з відпочинку, однак втратила майже всі речі, не отримавши жодної компенсації.

Дорога додому на Закарпаття для мешканки Мукачева пролягла через  палаючий вагонВранці 27-го серпня біля залізничного перегону у селі Медерове Кіровоградського району Одеської залізниці загорівся купейний вагон пасажирського потяга «Сімферополь – Київ». Як повідомили у прес-службі МНС, пожежу було ліквідовано, пасажирів вдалося швидко евакуювати з палаючого вагона, тож загиблих і постраждалих немає. Вогнем знищені всі займисті частини вагона, а частково й багаж пасажирів.

Як встановили фахівці, причиною займання стало коротке замикання в електричному щитку купейного вагона. Пожежа швидко перекинулася до салону. Черговий провідник, який помітив полум’я, намагався загасити його вогнегасником, але це не дало плідних результатів, тоді він натиснув на стоп-кран та побіг будити пасажирів, які ще міцно спали.

Пані Марія А. з Мукачева розповідає таке:

— На щастя, у нашому купе відчинялося вікно — це був наш порятунок. Довелося стрибати, я тільки встигла схопити сумочку з особистими речами та документами. Я бачила, як чоловіки разом з провідниками допомагали жінкам та дітям вистрибувати з вікон палаючого вагона. Згодом прибули й рятувальники, які приблизно за дві години загасили пожежу.

— Після того, як ми прибули до Києва, нас розмістили у одному з залів очікування, дали печиво та по склянці чаю. Люди чекали, що їм запропонують допомогу. Та, оскільки був вихідний день, нам сказали, що з керівництва нікого не має, тому приходьте завтра і будемо вирішувати, що з вами робити.

Серед пасажирів були люди, які втратили під час пожежі всі особисті речі, навіть паспорт та ключі від квартири. У них, звісно, не було й грошей, щоб виїхати з Києва, до того ж й квитків у касах не було. Мені пощастило, бо в Києві маю родичів. А іншим довелося ночувати на вокзалі. Після того, як люди почали обурюватися, сім’ям із дітьми надали кімнату. На будь-яку компенсацію за втрачені речі пані Марія не сподівається:

— Не знаю, як інші, а я ні на що не розраховую. З того, як до нас поставилися у Києві, роблю висновок — ніхто нічого пасажирам не компенсуватиме. Хоча переконана, що залізниця мала б компенсувати людям хоча б втрату речей. Не кажучи вже про моральні збитки.

У проїзному документі фігурує страхова компанія, яка бере певний відсоток від вартості залізничного квитка за свої послуги та здійснює страхування пасажирів Південно —Західної залізниці. З питанням, на які відшкодування пасажирам постраждалого вагона варто очікувати, ми звернулися телефоном до спеціалістів «Алькони».

«Втрату майна, яке згоріло під час пожежі, людям не компенсуватимуть, адже страховка передбачає лише виплати з втрати здоров’я, майно та особисті речі пасажирів до об’єктів страхування не входять, — заявила спеціаліст відділу медичного страхування страхової компанії «Алькона» Олена Спеш.

«Пасажири згорілого вагона, — запевнила пані Олена, — можуть розраховувати на відповідні страхові виплати у разі, якщо ними було отримано якісь травми і це буде підтверджено повним відповідним набором медичних документів та висновків.»

Отож бо й виходить, що ніхто й нічого пасажирам, які ледь не загинули, не винен. Цікаво, а чому сталося замикання у щитку вагона? Чи не повинні працівники залізниці перевіряти справність електрообладнання у пасажирських потягах? Хто за це відповідальний?..

А щодо страхової компанії, яка компенсує витрати лише з втрати здоров’я, а таких випадків не багато, а бере з кожного пасажира свій відсоток, то виникає запитання: страхування у нашій державі це добровільна справа кожного громадянина, чи вже примусова. А якщо все-таки добровільна, то чому під час продажу квитків у залізничних касах не питають в людей, чи погоджуються вони застрахувати своє життя під час подорожі залізницею?..
Орест Гут
02 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини