Подорожуємо середньовічними замками, долиною нарцисів і купаємось у термальних джерелах

Завдяки сприятливим кліматичним та природним умовам, Закарпаття ніби створене самою природою для лікування та відпочинку. Тут немає місця промисловим підприємствам, саме тому воно залишилося одним із найбільш недоторканних та чистих місць України.

Подорожуємо середньовічними замками, долиною нарцисів і купаємось у термальних джерелах

Чим ближче до Мукачева, тим більше перед нами відкривається ця надзвичайно прекрасна природа. Весь час, супроводжуючи нас, протікає одна з великих річок Закарпаття — Латориця (191 км). Тут такі краєвиди, що важко навіть підібрати слова, аби їх описати. Краса справді неймовірна! Відчувається дух, як у творі Івана Франка “Тіні забутих предків” (хто не читав, раджу), або у відомій українській пісні “Край”. Там і слова такі є: “Приїжджайте в Закарпаття… завжди будуть раді вам…” Ех, душа співає… Розлогі села лежать в долинах гір, на полонинах пасуться корови та вівці, сади, поля, виноградники. А ще скільки цікавого попереду!

Замок “Паланок” – перлина Мукачева
Ця велична військово-архітектурна пам’ятка Середньовіччя овіяна легендами, бойовою славою та коханням. Замок розташований на горі вулканічного походження висотою 68 метрів. Існує легенда, що гора була створена селянами штучно, у страшних муках. Звідси й назва міста — Мукачево.
“Паланок” складається з кількох рівнів — Передзамче, Нижнього, Середнього і Верхнього замків. Нижній замок був своєрідною господарською частиною, невеликою за розмірами. До Середнього замку вели підйомні мости, до Верхнього — тунель — вузький коридор довжиною 30 м. Це була пастка. Потрапивши до неї, ворог загороджувався від зовнішнього світу залізними воротами на вході й виході. Ворота опускалися раптово зі стелі, а з отворів на голови супротивника лились окріп та гаряча смола, оборонці кидали палаючі смолоскипи. Вийти з цієї пастки живому було неможливо.
Із 1396 по 1414 роки замком володів Подільський князь Федір Корятович. Він значно розбудував й укріпив замок, перетворив його у свою резиденцію. Сьогодні на території замку стоїть скульптура князя. Кажуть, якщо взяти його за палець, піднятий догори, і загадати бажання, то воно здійсниться. Тому-то цей палець у нього такий тертий.
Була у замку й політична в’язниця Австро-Угорської монархії, в якій за більш ніж 100 років томилися понад 20 тисяч в’язнів. У період Чехословацької республіки (1919–1938 pоки) тут розташовувалися військові частини. А після визволення в 1944 році та возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною в замку знаходилось ПТУ. Нині в Мукачівському замку — музей.

Сфотографуйтесь у “Долині нарцисів”
Унікальний ботанічний об’єкт, в якому охороняється найбільший у Середнiй Європі осередок нарцису вузьколистого. Цей високогірний вид поширений в Альпах, на Балканах i в Карпатах на висотах 1100–2060 м. Але найбільша його популяція збереглася тут з післяльодовикового періоду. Цвітуть нарциси тільки два тижні на рік у травні. Саме у цей період сюди з’їжджаються багато туристів з різних куточків України, щоб не тільки помилуватися цією красою, а й сфотографуватися біля найбільшого “килимка” з нарцисів. Хоча у принципі ходити чи лежати серед квітів заборонено (штраф за зірваний чи пошкоджений нарцис — 12 гривень). Але поблизу нарцисів є невеличкі протоптані ділянки (не по квітах) і нам таки вдалося акуратно (наголошую!!!) сфотографуватися біля цих прекрасних квітів. Зауважу, що в “Долині нарцисів”, крім самих нарцисів, росте ще понад 400 видiв рослин.

У Берегові — ніби за кордоном
Місто Берегово не схоже на жодне інше місто в Україні. Взагалі-то й назвати українським його досить важко. Тут рідко можна почути рідну мову (за неперевіреною інформацією, у Берегові немає жодної української школи). Коли потрапляєш у місто, складається таке враження, що ти — за кордоном. Про це свідчать і вивіски іноземною мовою, угорські прапори поряд з українськими на державних установах, та й ще таке незвичне повідомлення “Працюємо до 23 години за київським часом”. Як же так може бути в Україні? Справа у тому, що у 1991 році район отримав статус угорського автономного округу, тому має право на створення власних політичних об’єднань, угорських шкіл, різноманітних установ, а також на друковані ЗМІ угорською мовою.
Місто відоме своїм вином і термальними водами. У басейні за 15 гривень можна годину плавати під відкритим небом у гарячій воді (температура в басейні була 35°С). Входити туди можна через спеціальний тунель, що починається з роздягалень і веде прямо до басейну. На жаль, сфотографуватися на згадку нам не вдалося. Шафи у роздягальнях не зачиняються, тому всі цінні речі нам порадили із собою не брати.

Замок Шенборна вразить екзотами
На території колишнього замку австрійського графа знаходиться санаторій “Карпати”. І починається казка вже з самої залізничної станції “Карпати”. Переконана, що це найгарніша станція, яку я коли-небудь бачила в країні. Вона схожа на чудернацький міні-замок.
Там надзвичайно класно. Замок виконаний у романтичному стилi неоренесансу і справді є унікальним, адже у ньому 365 вікон (кількість днів у році), 52 димарі (кількість тижнів) та 12 входів (кількість місяців). Палац оточений живописним парком-дендрарієм з декоративним озером у центрі, форма якого на початку створення повторювала контури Австро-Угорщини. У парку росте багато рідкісних видів рослин: самшит, катальпа, сосна Веймута, канадська ялина, японська вишня, рожевий бук, срібний клен та інші. У глибині лісової казки розташоване джерело краси та здоров’я.
До речі, саме тут був знятий один із найулюбленіших дитячих фільмів “Снігова королева”.

Марина Фурс, "ОГО"
27 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини