В Ужгороді розпочалась акція "Краплини життя"

Минулої п’ятниці з легкої руки Петра Ренжина в місті стартувала акція “Краплини життя”, що має на меті популяризувати донорство бодай в окремо взятому Ужгороді. Її проводять громадські організації “Асоціація молодіжних ініціатив краю (АМІК)”, “Спілка козацьких організацій Ужгорода”, Федерація регіональних ініціатив та обласна станція переливання крові. Зважаючи, що за даними Міністерства охорони здоров’я за роки незалежності кількість донорів в Україні зменшилася більш ніж удвічі, питання це дійсно актуальне. Отож конкретніше розпитати про хід акції ми вирішили безпосередньо в її ініціатора Петра Ренжина, котрий, до речі, навіть заручився підтримкою гурту “Скрябін”.

— Пане Петре, чому саме у вас, людини відомої скоріше в галузі місцевого шоу-бізнесу, виникла ідея популяризувати донорство?
— Медицина мені не така чужа, як вам здається — я за фахом лікар. А думка організувати акцію прийшла після того, як сидячи за кавою з друзями-медиками, черговий раз слухав їхні бідкання про нестачу крові, про те, як після роботи доводиться затримуватися і видзвонювати “штатних” донорів (у картотеці їхні домашні телефони — вдень люди самі працюють). Але ж їх не так багато, як хотілося б, та й здавати кров дозволено не більше 5 разів на рік. Отак спонтанно я і запропонував друзям допомогти підняти народ.
— До речі, скільки в Ужгороді донорів?
— Постійних — приблизно 800—900 чоловік, але цього мало. Є мінусовий резус, групи крові, які за статистикою трапляються рідко, відповідно потрібної крові не вистачає, адже радянська система добровільно-примусової системи забору від студентів, працівників різних організацій залишилася в минулому. Тепер ми намагаємося достукатися до свідомості людей, пояснити: здана вами кров — це чиєсь врятоване життя. Недаремно слово “донор” походить від латинського “дарувати”.
— І де ви шукатимете свою цільову аудиторію? Серед студентів?
— Не тільки. Взагалі акція проходитиме в декілька етапів. На першому ми даємо інформацію в ЗМІ, на другому — роздаватимемо файли та розклеюватимемо в людних місцях плакати, що пропагують донорство, а на третьому — волонтери-агітатори підуть у вузи, технікуми, ПТУ, на великі підприємства.
— Ваші волонтери — фахові медики? Вони можуть поінформувати про ризики донорства та його плюси?
— У нашій організації є люди різних професій, не всі, звичайно, медики. Та власне перед ними не стоїть завдання фахово розповідати про питання донорства в усій його широті. Вони мають просто донести інформацію до слухачів. Найчастіше аудиторію цікавить, чи можливе зараження небезпечними хворобами через переливання крові і чи входять донори до групи ризику. На ці запитання волонтери готові відповісти.
— Поінформуйте, будь ласка, і наших читачів, чи траплялося в Ужгороді, що хтось заразився СНІДом, гепатитом абощо після переливання крові.
— Не було такого. У стаціонарі це неможливо. Процес виглядає так: лікар бере в людини загальні аналізи, розпитавши попередньо про перенесені хвороби (пацієнт навіть підписує документ, що не хворів на туберкульоз та ряд інших недуг). Окремо проводиться аналіз на групу крові, потім — на гепатит, СНІД, сифіліс. Якщо результати негативні — в донора беруть кров. Плазму з неї заморожують на півроку, потім перевіряють повторно, і тільки якщо збудники цих хвороб не виявляться, людині пропонують стати постійним донором.
Але забір крові — це перший момент. А другий — перш ніж комусь її вливати, всі ці аналізи, уже взяті зі стерильних пакетів, де півроку зберігалася кров, проведуть ще раз. Крім того, робиться ще й тест на сумісність крові хворого і донора. Тож контроль, як бачите, багатоступеневий.
— І все ж в Україні були непоодинокі випадки зараження СНІДом під час переливання крові…
— Я ж вам розповідав про стандартну процедуру, а не якісь форс-мажорні обставини, коли йде пряме переливання крові. Тоді, дійсно, може виявитися, що донор заразився недавно, аналізи в нього ще нормальні, і лише через деякий час хвороба прогресує. Хоча, з іншого боку, трапляється й таке: людина заявляє, що її інфікували під час переливання крові, не думаючи, що була в стоматолога або, скажімо, на манікюрі. А це теж фактори ризику. І якщо в стоматкабінетах інструменти ще стерилізують, то манікюрні ножиці, якими вам обрізатимуть кутикули, рідко тримають у дезінфікуючому розчині, частіше вони просто лежать на столі. А ви ж не знаєте, хто був у майстра до вас. Люди просто забувають про такі маніпуляції, не вбачаючи в них потенційної небезпеки.
— Які пільги мають донори?
— Смішні, порівняно з тим, що було колись. За Союзу донорів поважали, їм виділяли безкоштовні путівки, був реальний пакет пільг, які зараз, може, на папері ще фіксуються, але де-факто… Нині залишився відгул у день здачі крові та наступний після цього (зі збереженням заробітної плати, звичайно). Навіть якщо людина здає кров безкоштовно, вона отримує талон на обід вартістю 14 грн., а якщо на платній основі — до 100 грн. залежно від кількості зданої крові. Ті, хто здав кров понад 40 разів, можуть претендувати на звання почесного донора, а відтак на якийсь додаток до пенсії.
До речі, в Україні лише 8% донорів є платними, решта — переважно родичі хворих. У підсумку на одного жителя заготовляється 8,5 мл крові, тоді як за рекомендаціями ВООЗ має бути 12—15 мл.
— Хто ж загалом може стати донором і чи не зашкодить це його здоров’ю?
— Здача крові — добровільний акт, але брати її дозволяється лише за умови, що здоров’ю людини не буде заподіяно ніякої шкоди. Тому донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років і аж до пенсійного, який пройшов відповідне медичне обстеження та в якого нема протипоказань, визначених Міністерством охорони здоров’я. Здати ж кілька разів на рік 400 мл крові здоровій людині навіть корисно — це стимулює кровотворну систему. У давнину багато хвороб лікували кровопусканням.
— Повернімося до самої акції “Краплини життя”. Як до неї долучиться гурт “Скрябін” та взагалі як ви на нього вийшли?
— З його фронт-меном Андрієм Кузьменком маю з цього приводу особисту домовленість, адже він — мій земляк: я теж народився і виріс на Львівщині. У Кузьми зараз починається тур по Україні, і якщо все піде так, як ми запланували, то ужгородська акція переросте в загальноукраїнську. А наразі можу сказати, що у нас Скрябін виступатиме 15 червня, концерт буде присвячений Всесвітньому дню донора. Кузьма роздаватиме плакати для автографів, на яких пропагується донорство. Крім того, ми організовуємо власний концерт, де будуть конкурси, розіграші та нагородження найактивніших учасників акції. Іще раз закликаю всіх виявити милосердя та подарувати краплини життя тим, хто цього потребує. Бажаючих стати донорами чекають в обласній станції переливання крові за адресою: м. Ужгород, вул. Л. Толстого, 15, каб. 23.

Мирослава Галас, "Ужгород"
26 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини