Під час спеціального рейду закарпатські міліціонери затримали 16 дітей, що розпивали алкоголь в громадських місцях

Результати соціологічного опитування: 40 відсотків дітей віком від 14 років і старші регулярно вживають спиртні напої. Стільки ж неповнолітніх палять, причому починаючи зі шкільної парти.
До чого це призвело, свідчить уже міліцейська статистика: за чотири місяці цього року доставлено майже п'ять тисяч підлітків у стані алкогольного сп'яніння. На 6 відсотків порівнянно з минулим роком збільшилася кількість злочинів, вчинених неповнолітніми у стані алкогольного сп'яніння. До того ж більшість з них – тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Під час спеціального рейду закарпатські міліціонери затримали 16 дітей, що розпивали алкоголь в громадських місцях

Аби усунути причини та умови, що сприяють поширенню пияцтва серед підлітків,  виявити та притягнути до відповідальності дорослих, які втягують неповнолітніх  це зло,  правоохоронці області  спільно  із службами у справах дітей районних та міських держадміністрацій, керівниками шкіл та громадськістю провели з 1 по 14 травня комплекс оперативно-профілактичних заходів.

– До участі в операції, – каже начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей (КМСД) УМВС України в Закарпатській області підполковник міліції Степан Олаг, – було залучено близько 500 міліціонерів. Крім працівників КМСД міськрайорганів внутрішніх справ у відпрацюванні брали участь дільничні інспектори, працівники патрульно-постової служби, державної служби боротьби з економічними злочинами, відділу боротьби з незаконним обігом наркотиків, карного розшуку, викладачі та представники сільських і селищних рад. У рейді в обласному центрі взяли участь  також працівники мобільної групи відділу зв'язків з громадськістю УМВС. Ось що вони зафіксували.  

...25-річна Алла, продавець  одного з ужгородських кафе-магазинів, була дуже здивована, коли до неї підійшли правоохоронці і спитали, чому вона відпустила 100 грамів горілки 13-річному хлопчині. Та найстрашнішим було те, що й сам підліток не розумів, чому міліціонери забороняють йому випити, адже батьки на це реагують спокійно. Така позиція дорослих не залишилася поза увагою правоохоронців, які розтлумачили цим горе-батькам:  невиконання обов'язків щодо виховання дітей (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення за подібне  потурання) передбачає покарання дорослих. Наразі недбайливих  батьків лише суворо попереджено. Але, якщо їхній син і надалі пиячитиме, на них чекає  великий  штраф. Ще більший штраф доведеться сплатити продавчині. Бо важко повірити, що вона не знала про норму закону, який забороняє продавати алкогольні напої та сигарети неповнолітнім.

Компанію неповнолітніх з пляшками пива у руці затримали ужгородські стражі порядку і в одному з місцевих Інтернет-кафе. Власник розважального закладу й сам не раз скаржився правоохоронцям, що "підігріті" хлопчаки тут чи не щодня сидять, і не розуміє, куди це їхні батьки дивляться. Оскільки дорослі не цікавляться життям цих дітей, їм доведеться змиритися з тим, що відтепер за їхніми чадами пильно наглядатимуть працівники кримінальної міліції у справах дітей. 

...З групою підлітків, які післяобідньої пори розпивали пиво в альтанці на дитячому майданчику, що на  вулиці Капушанській в  обласному центрі, спілкувався оперуповноважений КМСД обласного управління капітан міліції Андрій Курта. Він поцікавився, чому вони тут сидять і пиво п'ють, їм що, нічим іншим зайнятися? Підлітки відверто відповіли:

– А чим, хіба що на ігрових автоматах "зависати". Але це набридає, та й без грошей туди не сунешся.   

– Батьки розповідають, – каже 15-річний Максим, – що раніше були цікаві гуртки юних техніків, різні студії. І усі --  безкоштовні. А тепер....

А тепер, на жаль, улюбленим місцем відпочинку дітей дедалі частіше стають захаращені підвали, горища, занедбані довгобуди та кладовища. І нерідко після пляшки пива в хід ідуть "косячок" та різні  наркотичні засоби.

...Ужгородець Микола відзначав своє 16-ти річчя в одному з  місцевих барів. На свято запросив кількох друзів. Однак вечірку міліціонери перервали, бо іменинник не тільки сам обкурився марихуаною, але й став пригощати своїх гостей. Матеріали  щодо цієї справи  направлені в суд. 

Загалом під час проведення так званого "пивного" рейду на території області задокументовано 17 фактів, коли дорослі вдома втягували дітей у пияцтво. У міськрайвідділи доставлено 16 підлітків, які розпивали спиртні напої в громадських місцях. З їхніми батьками проведено профілактичну роботу. Дев'ять дітей (в стані алкогольного сп'яніння) затримали за дрібне хуліганство. Виявили  15 випадків відпуску підліткам спиртних напоїв та сигарет. З приватними підприємцями, які відпустили дітям спиртне, в подальшому розбиратимуться компетентні  органи.  Водночас затримали  50 неповнолітніх, які жебракували та бродяжничали. Двох з них, які через недогляд та виснаження захворіли на туберкульоз, довелося терміново госпіталізувати. Загалом за ігнорування обов'язків щодо виховання дітей притягнули 44 батьків до  адмінвідповідальності. 

– Пивний алкоголізм серед підлітків – явище, на жаль, дуже поширене, – вважає Степан Олаг. Міліції самотужки з цим злом не впоратися, тут потрібні спільні зусилля. Я б запропонував, до прикладу, відбирати ліцензії у кожного, хто хоч раз продасть дитині спиртне або сигарети. Але і цього буде замало. Треба подумати і про пропаганду здорового способу життя, зробити так, аби кожна дитина мала можливість відвідувати різноманітні гуртки. Тобто, займалася б у вільний час улюбленою справою.

– Не за горами літні канікули, – продовжує підполковник міліції. І куди дітям дітися? Адже путівки в табори відпочинку доступні зараз не всім родинам. І знову на підлітків чекає вулиця з її жорстокими законами. Тут, відчувши спотворений смак свободи, діти починають пиячити, палити та ковтати всіляку гидоту, звикають до безкарності за неробство і ганебну поведінку. Зазвичай усе це  завершується  протиправними діями та злочинами...

Катерина Кийович, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
23 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини