Закарпатський Баден-Баден може вмерти у самому зародку

Трактори, бульдозери, бурові установки масово рушили на родовища знаменитих закарпатських мінеральних вод. На площах їх залягання ведеться суцільне самовільне будівництво. Особливо тривожна ситуація склалася у Свалявському районі, де під загрозою повного зникнення опинилося Голубинське родовище.

Закарпатський Баден-Баден може вмерти у самому зародку

Місцева влада на усіх рівнях або сприяє цьому, або за тим, що відбувається, споглядає збоку. Численні президентсько-урядово-генпрокурорські комісії поки так і не привели до раціонального використання та охорони від забруднення родовищ мінвод.
Бібліотекарка з Хмельницької області Валентина Оцерклевич приїхала до санаторію «Квітка полонини» попити «Лужанської». Була тут востаннє 15 років тому. Вода, каже, діє на неї, як добре заряджений акумулятор, оскільки всі три п'ятирічки не хворіла. Але, на відміну від попереднього разу, тепер відчула перебої з водою. Медперсонал пояснив це тим, що поряд із санаторієм, на площі залягання «Лужанської», ведеться спорудження будинків, ресторанів. У 2003 році Солочинська сільрада виділила селянам паї, вирішивши створити нову вулицю. Тут, у санітарній охоронній зоні, водоносний шар мінводи знаходиться на глибині усього 20 метрів. Як розповів началь¬ник гідрогеологічної режимно-експлуатаційної станції Бейла ФЕКИЙШГАЗІ, один із забудовників за допомогою потужної бурової машини намагався добратися до глибинної прісної води. Контролюючі органи вчасно зупинили небезпечні для родовища «Лужанської» роботи. Пан Фекийшгазі на засіданні міжвідомчої комісії з дотримання природоохоронного законодавства при експлуатації Голубинського родовища лікувальних мінеральних вуглекислих вод категорично наполягав на тому, аби ця площа й далі була тільки під городами, сінокосами та пасовищем. Головний лікар санаторію «Квітка полонини» Павло ГАНИНЕЦЬ каже, що початок будівельних робіт уже призвів до скорочення удвічі кількості води, яка надходить у бювети, ванне відділення.
Голова села Солочин Магдалина ТУРЯНИЦЯ стверджує протилежне: винний у цьому санаторний завод з розливу мінводи, який працює у три зміни. Крім того, на її думку, як можна говорити про зменшення дебіту, коли протягом восьми літ ніяк не перезатвердять запаси Голубинського родовища, хоча за технічними нормами на це відводиться три роки. Головлікар Павло Ганинець, у свою чергу, називає це несусвітньою вигадкою і відволікаючим маневром «головихи», якій пропонувалося освоювати під будівництво інші ділянки на околиці села, але та, вирішивши показати, хто в селі ґаздиня, замахнулася на святая святих - недоторкану землю. В зоні так званого гірничого відводу вона прагне створити більше десяти об'єктів зеленого туризму. Настійливі прохання адміністрації оздоровниці до сільради прийняти рішення про затвердження меж відводу наштовхуються на протидію солочинських обранців. Пані Туряниця радить пану Ганинцю домагатися погодження персонально з кожним забудовником. До речі, серед них чимало впливових осіб з Києва, Ужгорода, інших міст. Вони просто скупили у селян земельні ділянки під фешенебельні фазенди. Аналогічна ситуація склалася і в селі Голубиному, де схожих утисків зазнає профілакторій «Кришталеве джерело». Найближчим часом таку катавасію очікують в Неліпині та Сваляві.
Після багатьох звернень громадськості до Києва,   втручання  Генпрокуратури Свалявський районний суд заборонив подальшу забудову в Солочині як незаконну, обласний Апеляційний суд залишив це рішення в силі. Але будівництво все одно ведеться. Сільський голова навіть підготувала проект каналізування нової вулиці, який буде здійснюватися за гроші забудовників. Нечистоти можуть потрапити у самі вени «Лужанської» - такий вердикт винесли контролюючі органи, заборонивши реалізацію цього задуму. Пані Туряниця постійно киває в бік сусідньої Поляни: мовляв, чому там поблизу санаторію все майже забудовано, а нам не можна?
Начальник Головного управління економіки Закарпатської ОДА Віктор ПОГОРЄЛОВ називає ситуацію в Поляні Шанхаєм, натякаючи на хаотичність забудови. Голова села та головний лікар тутешнього санаторію «Сонячне Закарпаття» раді такому порівнянню з китайським мегаполісом, котрий швидко розвивається. Свій населений пункт найближчим часом бачать таким собі «карпатським Баден-Баденом». Три десятки готелів, кемпінгів споруджені на достатньо далекій від родовища мінводи «Поляна купіль», безпечній відстані і поки що йому не загрожують. Правда, подейкують, є у сільради плани виділити під будівництво ще кілька ділянок неподалік родовища. Хотів, було, про це та дещо інше розпитати голову села Поляна, але той, попередньо погодившись на інтерв'ю, згодом передумав спілкуватися з пресою і кудись чкурнув. Головний лікар санаторію «Сонячне Закарпаття» Іван НЕМЕШ зізнається: попервах був затятим противником такої масштабної забудови. Зате зараз картина його тішить: з'явилися пристойні, висококласні готелі, відпочивальникам є з чого вибирати, зростає конкуренція, кількість пропонованих послуг. Більшість лікувальних процедур - прерогатива санаторію. Але чимало їх уже мають сусідні пансіонати, де майже у кожному - фінська чи російська лазня, сауна. Запаси мінеральної води, за словами Івана Немеша, розраховані на 2 тисячі посадкових місць, тож у недалекому майбутньому санаторій має намір звести ще 5 корпусів на півтисячі місць.
Місцевість біля оздоровниці у Поляні віддали селянам під паї. А ті поспішили продати ділянки багатим забудовникам, які дуже скоро перевели їх із розряду сільгосппризначення в категорію несільськогосподарських. Виграли покупці. Продавці і держава програли. Житель села Микола Хмарський нарікає на власну поспішність: мовляв, він разом із сусідом продали 4 сотини за дві з половиною тисячі у.о., а нині сотина йде уже за 7 тисяч. Уже тепер у Поляні відчуваються проблеми з питною водою, постачанням газу, електрики, каналізуванням. Нещодавно довелося встановити додатковий потужний електротрансформатор. Ці проблеми будуть посилюватися, оскільки у курортної Свалявщини досі немає генплану розвитку ні району, ні конкретних населених пунктів. До речі, в селі Шаян Хустського району довкола знаменитого санаторію теж усе забудували будинками відпочинку, дачами. Та після цього, заднім числом, колективно вирішили виправляти ґандж. Підготували генплан розвитку, і всі разом створюють належну інфраструктуру. В Баден-Бадені, навіть у теперішньому Шанхаї таке неможливе, аби віз ставили попереду коня. На Свалявщині це звичне явище.
Будівельним   бумом  у Свалявському районі найбільше задоволені місцеві роботяги. В селах Солочин, Поляна, Голубине майже немає безробітних. Звідси люди перестали виїжджати на заробітки за кордон. Кажуть, на спорудженні чи обслуговуванні готелів «нових українців» можна заробити до ста і більше гривень на день. Є тут і не вельми афішований «російський слід». Один із жителів Поляни показує десницею на багатоповерхову коробку на березі річки: будова, начебто, належить самому Березовському. Інші називають це казкуванням. Щось збагнути розумом у цих місцях поки важко, адже багато ділянок під забудову оформлені на сильних світу цього з Києва, Ужгорода, Сваляви, Мукачева і навіть Москви - частіше на підставних осіб. Такі собі закулісні режисери темних махінацій.
Поки на Свалявщині мало хто задумується над повною беззахисністю  природних  родовищ  мінвод,   котрі годують усіх і без яких усі ці новобудови стануть мертвими. У підшивках газет радянської доби можна знайти безліч публікацій про тогочасний мало чи не «земний рай» жителів шахтарських містечок, яким копальні давали роботу, хліб і всі наявні на ту пору соціальні блага. От лишень як після кількох десятиліть нещадної експлуатації надра землі спустошилися, місцеві мешканці стали ізгоями. Нині на Донбасі є десятки колись процвітаючих міст, жителі яких вимушено полишають їх і ладні позбутися своїх помешкань всього за декілька сотень доларів. До речі, сьогодні 60% бюджету Свалявського району дають надходження від санаторіїв та розливників мінвод. У що перетвориться нинішній «курортний рай» для його аборигенів, коли з надр вичерпають такий прибутковий нині буркут?
P.S. Голова села Солонин М. Туряниця здійснила свою мрію: почала видаватися сільська газета «Солочинська новинка». У ній вона дає прочухана усім, хто не згідний з реформуванням курортного Солочина. На її думку, з'ява об'єктів зеленого туризму приведе до росту конкуренції, оздоровниця перестане бути монополістом, більше грошей отримуватиме сільрада. Газета виходить на гроші, котрі надходять у вигляді податків від санаторію.

Богдан Барбіл, кореспондент НТКУ на Закарпатті, ФЕСТ
23 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини