В Ужгороді засідала Громадська рада при ДПА у Закарпатській області

Чергове засідання Громадської ради при ДПА у Закарпатській області відбулося в Ужгороді у вівторок, 20 травня. На порядок денний було винесено питання про стан відшкодування податку на додану вартість, щодо прийняття рішень податковими органами про недоцільність судового оскарження як один із кроків назустріч платникам податків, проблемні питання оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності та шляхи їх вирішення тощо.

Засідання коротким вступним словом відкрив керівник Громадської ради Василь Рябич, ознайомивши членів ради з порядком денним. Далі Голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова зупинилася на аналізі стану відшкодування податку на додану вартість, результатах контрольно-перевірочної роботи щодо підтвердження заявленого до відшкодування ПДВ та упередження фактів безпідставних заявок на бюджетне відшкодування податку на додану вартість.
За словами голови облДПА, станом на 1 травня 2008 р. загальна сума невідшкодованого платникам ПДВ у порівнянні з 1 січня ц.р. зменшилася на 2,36млн.грн. та склала 102,7млн.грн. Протягом січня-квітня 2008 платниками області заявлено до відшкодування 102,2млн.грн. ПДВ, у т.ч. 98,2млн.грн. - на поточний рахунок.
Порівняно з відповідним періодом минулого року цьогорічні заявки зросли на 48,6%. Цей факт, підкреслила Т.Шаповалова, зумовлений у першу чергу зростанням у суб’єктів господарювання, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, обсягів імпортних та експортних операцій, припиненням застосування податкових векселів при розмитненні імпортних товарів, а також змінами законодавства з 1 січня 2008 року та відповідно форми декларації з ПДВ (заявлена сума відшкодування у квітні - 29154,5тис.грн.). Загалом за січень-квітень 2008 р. платникам відшкодовано 82127,2тис.грн. податку на додану вартість, що у 2,2 рази більше за відповідний період минулого року.
Голова облДПА Т.Шаповалова повідомила також, що протягом 4 місяців ц.р. податковими органами області упереджено безпідставні заявки на відшкодування ПДВ з бюджету на суму 22398,3тис.грн. Тобто податковими органами області упереджена кожна п’ята гривня, заявлена до відшкодування.
Оскільки з березня поточного року подається декларація з податку на додану вартість за новою формою (разом з декларацією з ПДВ усі платники подають обов’язковий додаток, в якому розшифровуються податкові зобов’язання та податковий кредит в розрізі контрагентів), податкові органи сподіваються, що з таким нововведенням поступово зруйнуються незаконні схеми за участю «фіктивних» підприємств, а перевірка заявлених до відшкодування сум ПДВ буде проводитися практично в автоматичному режимі (без зустрічних перевірок по ланцюгу до виробника, які відбуваються дотепер), що дозволить відшкодовувати ПДВ у встановлені строки.
Про недоцільність судового оскарження як один із кроків назустріч платникам податків розповів начальник юридичного управління ДПА у Закарпатській області Олександр Рогаль. Останній етап захисту своїх прав та інтересів, як платників податків, так і органів державної податкової служби, наголосив Олександр Олександрович, це звернення в суд. Як показує практика минулих років, усі судові справи, які вирішувались не на користь органів ДПС, оскаржувались до останньої судової інстанції – Верховного Суду України. Зараз з метою зменшення безпідставної судової тяганини, запроваджений новий підхід до програшних справ, який зводиться до детального аналізу кожної справи, що вирішена не на користь ОДПС. У разі виявлення обставин, що свідчать про безперспективність справи, яка була вирішена не на користь органів державної податкової служби, начальник ДПІ (МДПІ та ОДПІ) або голова ДПА особисто приймає рішення про недоцільність подальшого оскарження. Детальна процедура прийняття таких рішень передбачена відомчими документами, наказами ДПА України та ДПА у Закарпатській області.
При вирішенні питання недоцільності подальшого оскарження державною податковою службою враховується наявність негативного розгляду справ з аналогічних питань, схожих обставин та правової позиції суду, подібного тлумачення норм права та приписів вищими судовими інстанціями; відсутність достатньої доказової бази; наявність підстав для апеляційного чи касаційного оскарження, визначених процесуальними нормами; наявність формальних причин програшу і неможливість усунення недоліків. Таким чином державною податковою службою зроблено ще один крок назустріч платникам податків з метою недопущення податкового тиску шляхом «судових тяганин».
Голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова відзначила, що неоднозначне тлумачення норм законодавства при їх застосуванні та неналагоджена судова практика ускладнює органам ДПС прийняття таких рішень. Нормативно-правова база оподаткування в Україні є складною та нестабільною, а окремі законодавчі норми – недостатньо узгодженими, а інколи й суперечливими.
На проблемних питаннях оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності– оподаткування зупинився заступник голови ДПА у Закарпатській області – начальник УОФО Микола Бутенко. Він запропонував підтримати внесення змін до законодавства щодо визначення із застосуванням непрямих доходів об’єкту оподаткування (відповідність витрат доходам). Ця норма прописана в Законі України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” і працювала до 2004 року (відповідно до Постанови КМУ, яка втратила чинність). На сьогодні процедура застосування не визначена.
Членів Громадської ради також ознайомлено з основними етапами становлення і розвитку податкової служби напередодні святкування Дня працівників податкової служби, яке відзначатиметься 2 липня.
Члени Громадської ради жваво обговорювали порушені питання і прийняли відповідні рішення.

Сайт ДПА в Закарпатській області
22 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини