Влада Закарпаття переконана, що в області не має бути пункту утримання нелегальних мігрантів

Це ж треба вміти ось так, з ніг на голову, перевернути інформацію. Сергія Ратушняка можна, звичайно, зрозуміти: він шукає найменшу нагоду, аби тільки "вкусити" обласну владу, і для того послуговується відомим висловом: "Для досягнення бажаної мети всі засоби прийнятні".

Влада Закарпаття переконана, що в області не має бути пункту утримання нелегальних мігрантів

Правда, останній фортель Ратушняка, який озвучили його прес-служба та підпорядковані меру видання "РіО" і "Трибуна", дійсно здивував..
У четвер на сайті Ужгородської міської ради, а в суботу і в ратівських газетах з’явилася інформація про те, що нібито облдержадміністрація звернулась до мерії Ужгорода з терміновою вимогою надати копії рішень міськради про виділення земельної ділянки для облаштування в обласному центрі притулку для нелегальних мігрантів. Праведному гніву рупорів Ратушняка щодо "нахабства обласного чиновництва" не було меж. Зрозуміло, Сергій Миколайович – відомий "борець за справедливість всіх часів і народів" – знову "рішуче став на захист інтересів ужгородців". То що насправді відбувається в області навколо притулку для тимчасового тримання нелегальних мігрантів?
 На початку цього року обласна державна адміністрація звернулась з листом до Кабінету Міністрів України, в якому йшлося про негайне закриття місця тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, “Павшино”, що в Мукачівському районі. Місяць тому Кабмін черговий раз звернувся листом в облдержадміністрацію "розглянути питання щодо виділення території або наявних будівель для належного облаштування пункту розміщення нелегальних мігрантів".
Щоб аргументація вимоги про закриття "Павшина" була підкріплена ще й позицією всіх місцевих органів влади, облдержадміністрація і звернулась до голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів з листом (саме навколо нього Ратушняк і розпалив "сир-бор"), в якому чорним по білому написано: "надіслати… копії рішень районних та міських рад (при їх наявності) про МОЖЛИВІСТЬ або НЕМОЖЛИВІСТЬ виділення земельних ділянок (приміщень) для облаштування пункту тимчасового тримання незаконних мігрантів". На основі отриманих відповідей 17 травня було відправлено листа за підписом голови ОДА Олега Гаваші в Кабінет Міністрів України, Секретаріат Президента України, Міністерство внутрішніх справ України, Адміністрація Державної прикордонної служби України. Щоб не бути голослівним, нижче наводимо текст цього листа:
"Місце тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, МТТ “Павшино” створено без визначення його юридичного статусу, тобто за даними головного управління статистики у Закарпатській області зазначений об’єкт не зареєстрований в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.
Наявність у Закарпатській області, яка межує з чотирма державами Євросоюзу, сприяє активізації діяльності організованих злочинних угрупувань, які спеціалізуються на організації каналів нелегальної міграції. Значна частина незаконних мігрантів, які звільняються з МТТ “Павшино” (на термін розгляду документів щодо отримання статусу біженця) повторно намагаються незаконно перетнути державний кордон. Крім того, розміщення в області місця тимчасового тримання незаконних мігрантів викликає негативний резонанс серед місцевого населення у зв’язку з тим, що почастішали випадки захворювань на екзотичні, не притаманні для мешканців області, хвороби.
Разом з тим, Закарпатська область є туристично-рекреаційним та густонаселеним краєм, де на одного жителя припадає 0,16 га ріллі (0,7 в Україні), що є одним із найнижчих показників у державі, тому вільні земельні ділянки, які можна використати під будівництво таких пунктів, відсутні.
Обласна державна адміністрація погоджується з пропозицією Адміністрації Державної прикордонної служби України у частині припинення функціонування МТТ “Павшино”. Враховуючи, що зазначений об’єкт не відповідає жодним нормам утримання, межує з хімічним підприємством, що неприпустимо, вважаємо за доцільне прискорити введення в експлуатацію державних пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, розміщених у Волинській та Чернігівській областях, та передачі до них правопорушників.
Одночасно інформуємо, що рішенням обласної ради від 12 березня 2008 року №525 схвалено та надіслано до Кабінету Міністрів України звернення депутатів Закарпатської обласної ради про негайне закриття МТТ “Павшино”. Більшість районних та міських рад області підтримали рішення Закарпатської обласної ради.
Обласна державна адміністрація просить прискорити виведення з експлуатації МТТ “Павшино” та вважає за недоцільне утворення нового пункту тримання незаконних мігрантів на території області".
Як бачимо, в листі чітко висловлена позиція облдержадміністрації і коментарі тут, очевидно, зайві. Пропонуємо "РіО" і "Трибуні" надрукувати цю інформацію – вони ж називають себе незалежними і правдивими виданнями?!

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
17 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини