Новий сучасний пологовий будинок планують до кінця року здати в експлуатацію в Іршаві

У 1992 році поряд із головним корпусом Іршавської центральної районної лікарні на Закарпатті збудували величезне приміщення площею понад 3000 кв.м, в якому мало бути розташоване інфекційне відділення. Такий медзаклад подібного профілю не був і не є потрібним району.

Новий сучасний пологовий будинок планують до кінця року здати в експлуатацію в Іршаві

Взагалі за призначенням приміщення так і не використали — у 2003 році приблизно одну третю будівлі здали в експлуатацію як пологове відділення. Однак народжуваність на Закарпатті останнім часом постійно зростає, тому постало питання добудови пологового будинку.
Нинішній начальник відділу охорони здоров'я Іршавської райдержадміністрації Юрій Ломага каже, що доцільно було б звести до купи кілька медичних закладів, раціонально розмістити їх у комплексі: «Є доцільність у тому, щоб, крім пологового відділення, яке буде розширене, перенести туди відділення жіночої консультації і дитяче відділення. Ми зробимо перинатальний центр, де в комплексі буде акушерська, гінеко¬логічна, материнська і дитяча служби. Це можливо зробити, справа тільки за фінансуванням».
Попередня вартість добудови цього корпусу на сьогодні становить 5,2 млн. грн. З районного бюджету вже виділено 800 тис. грн., за які нині проводяться ремонтні роботи. Вивчати ситуацію до Іршави тільки за останні півроку двічі приїжджав голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші. Крім того, контролюють питання перший заступник губернатора Іван Балога, на¬чальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Михайло Турянчик, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я Василь Русин. В області, запевняє Юрій Ломага, розуміють важливість добудови пологового, тому іршавські медики сподівають¬ся на підтримку Ужгорода.
Наразі є всі підстави сподіватися, що довгобуд таки здадуть найближчим часом. Близько 2,5 мільйона гривень по¬обіцяли виділити з обласного бюджету. Попередньо заплановано, що це будуть кошти від продажу ужгородського готелю «Дружба». А решту — 2 мільйони гри¬вень — в Іршаві мають намір відшукати самостійно з бюджету розвитку району. За підтримки депутатського корпусу рай¬ради і керівництва райдержадміністрації планується виділити кошти ще цього року, аби не перетворювати перебудову в новий довгобуд.
«Домовленість із будівельниками є навіть така, а будівельна організація наша, іршавська, що вони зможуть зробити всі роботи одразу, не пере¬риватимуть процес, навіть якщо буде затримка з фінансуванням. — каже Юрій Ломага. — Але ясно, що надходження коштів має бути, хоча б перші 3 міль¬йони. Якщо гроші будуть, будівельники запевняють, що в цьому році зможуть виконати всі роботи».
Проектно-технічну документацію на перебудову корпусу виготовили ще в 2006 році. Планується не тільки заміна всіх вікон, систем каналізації, під'їзду, облагородження території, а й вну¬трішня перебудова, бо приміщення, як уже згадували, мало бути інфекційною лікарнею, тому більшість кімнат там — маленькі бокси, розраховані на одного хворого. До речі, торік на будівлі вже поміняли дах, оскільки старий, черепич¬ний, був у критичному стані й доходило до того, що затікали стіни.
Коли корпус перебудують, вирішиться й проблема з гінекологічним відділен¬ням. Воно розраховане на 30 ліжок, які мають вміститися у 4 палатах. А це ненормально, коли в одній палаті лежатиме до десяти жінок. Проект пе¬ребудови пологового розроблений так, що на третьому поверсі буде гінеколо¬гічне відділення, на другому — поло¬гове відділення, післяпологові палати, операційні зали і дитяче відділення, а на першому — відділення патології вагітних і жіноча консультація, яка нині розташована в центрі міста.
Як розповів головний медик району, рівень народжуваності на Іршавщині останнім часом зріс. А ще додалися по 200 — 300 жінок із району, котрі раніше щороку народжували в Ужгороді, Мукачеві чи Хусті.
«Ми нині йдемо в ногу з часом, — каже Юрій Ломага. — Кадрами забезпечені нормально, апаратурою також. Приємно, що репутація нашого пологового відділення і його персоналу серед жінок значно зросла. Тільки три лікарні в області — іршавська, ужгородська і хустська — мають сертифікат Міністерства охорони здоров'я «Лікарня доброзичлива до дитини». Це дуже ва¬гоме визнання роботи наших медиків». Звичайно, роботи в керівництва району попереду ще багато. Але з під¬тримкою і допомогою обласної влади реально добудувати один із найваж¬ливіших для району об'єктів; До речі, управління охорони здоров'я ОДА вже пообіцяло після здачі корпусу в експлу¬атацію допомогти придбати необхідне обладнання і апаратуру. Тож Юрій Ло¬мага сподівається, що до наступного року Іршавщина матиме новий сучасний пологовий будинок.

Ярослав Світлик, "НЗ"
17 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини