За 4 місяці на Закарпатті до бюджетів всіх рівнів додатково нараховано понад 11,4 млн.грн. податків і зборів

Сьогодні, 15 травня 2008 року, в ДПА у Закарпатській області відбулася прес-конференція, на якій йшлося про те, як податкові органи області здійснюють перевірки.

Як зазначив заступник голови облДПА Ілля Матьола, однією з функцій органів податкової служби є контроль за своєчасністю, достовірністю та повнотою нарахування і сплати податків та обов'язкових платежів. Останнім часом робота із здійснення контролю податковими органами Закарпатської області спрямована на зменшення загальної кількості планових перевірок, особливо малого та середнього бізнесу. Так, протягом 4 місяців 2008р. заплановано на 20% менше перевірок в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Удосконалено також порядок планування комплексних перевірок: до планових перевірок першочергово включаються суб’єкти господарювання, які декларують збитки або при значних валових доходах сплачують незначні суми податку на прибуток, та підприємства, які заявляють значні суми ПДВ до відшкодування.
Мовою цифр це виглядає так. За 4 місяці ц.р. підрозділами органів ДПС області, які здійснюють перевірки суб’єктів господарювання - як юридичних, так і фізичних осіб, до бюджетів всіх рівнів додатково нараховано понад 11,4млн.грн. податків і зборів.
За словами начальника управління податкового контролю юридичних осіб Віталія Кричка, у ході документальних перевірок ревізорами виявляються як помилки, які трапляються у кожній роботі, так і схеми мінімізації чи навіть ухилення від сплати податків. Серед виявлених схем мінімізації найхарактернішими є операції, здійснені з пов’язаними особами, за цінами, меншими за звичайні; реалізація товарів з мінімальною націнкою; використання невиробничих послуг (консультаційні та маркетингові, реклама, інформаційні, просування товарів на ринку), наданих, як правило фізичними особами - платниками єдиного податку та віднесення їх вартості до валових витрат.
Як стверджують податківці, їм відомі механізми схем ухилення від оподаткування, однак, на жаль, недосконале законодавство не дозволяє в повній мірі боротися з цим явищем. Ще одним напрямом діяльності органів ДПС є проведення перевірок з питань підтвердження відшкодування ПДВ. До прикладу, за 4 місяці ц.р. порушення податкового законодавства виявлено у 30% перевірених декларацій з ПДВ. У результаті упереджено безпідставно заявлений до відшкодування з бюджету ПДВ на суму 12 млн.грн. Тобто кожна п’ята гривня ПДВ, заявлена до відшкодування з бюджету, упереджена податківцями. При проведенні зустрічних перевірок достовірності заявлених до відшкодування сум ПДВ по ланцюгу постачання до виробника нерідко встановлюються випадки, коли суб’єкти господарювання Закарпатської області мали фінансово-господарські відносини з підприємствами, що мають ознаки «фіктивності».
Ілля Матьола висловив сподівання, що нововведення з березня ц.р. – обов’язковий додаток до податкової декларації з ПДВ, в якому розшифровуються податкові зобов’язання та податковий кредит в розрізі контрагентів, дозволить швидше підтверджувати заявлені до відшкодування суми ПДВ, а також відстежувати незаконно заявлені суми.
Податкові органи також проводять перевірки щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового обігу, суб’єктів підприємницької діяльності, які здійснюють діяльність у сфері оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями і тютюновими виробами, роздрібну торгівлю нафтопродуктами, суб’єктів господарювання у сфері грального бізнесу. Найтиповішим порушенням у цій сфері є непроведення готівкових операцій через РРО, що призводить до заниження виручки та як наслідок бази оподаткування.
З основними напрямками діяльності підрозділів оподаткування фізичних осіб журналістів ознайомив заступник голови облДПА – начальник управління оподаткування фізичних осіб Микола Бутенко. Він наголосив, що однією з функцій таких підрозділів є здійснення перевірок юридичних осіб з питань повноти оподаткування доходів фізичних осіб та перевірок суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб. При цьому відзначив, що перевірками охоплюється близько одного відсотка підприємців, але кожна перевірка є результативною.
Не менш важливим напрямом роботи підрозділів оподаткування фізичних осіб є боротьба з таким явищем, як зарплата в “конвертах”. Станом на 1 травня було виявлено 1318 найманих осіб без відповідної реєстрації, з яких залучено до оподаткування 1255 громадян. Працівники ДПА постійно звертають увагу і наголошують: людина, яка отримує заробітну плату у “конверті”, позбавлена соціальних гарантій. Спокусившись на певний період великими доходами і погодившись на “неформальні” трудові відносини, необхідно пам’ятати, що людина автоматичного позбавляє себе конституційних гарантій. Крім того, нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, соціального захисту, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.
Як відзначив Микола Бутенко, необхідним є внесення змін до законодавства щодо оподаткування доходів фізичних осіб, виходячи з понесених ними витрат (на нерухомість, автомобілі тощо). Саме так відбувається у розвинених країнах світу. На завершення прес-конференції податківці розповіли, як вони планують покращувати свою контрольно-перевірочну роботу. Насамперед, ідеться про подальше вдосконалення та автоматизацію процесу відбору платників податків до перевірок, а також зменшення кількості перевірок сумлінних платників податків. Працюватимуть і над поглибленням аналізу фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання, їх економічних показників; виявленням і руйнуванням схем мінімізації та ухилення від оподаткування. А оскільки важливим є не стільки виявлення порушень, як їх упередження, з метою профілактики порушень податкового законодавства акцент і далі ставитиметься на масово-роз’яснювальну роботу серед платників податків.
Податківці також відповіли на запитання журналістів.

Сайт ДПА в Закарпатській області
15 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини