ОТРУТА

Однією з тем, які досьогодні є болісними і хвилюючими для суспільства, є тема досі офіційно не розкритого злочину – замаху на життя кандидата в Президенти Віктора Ющенка.

"Сірий кардинал" і "газова принцеса" - Віктор Медведчук і Юлія Тимошенко
"Сірий кардинал" і "газова принцеса" - Віктор Медведчук і Юлія Тимошенко

Генеральна прокуратура неодноразово заявляла, що до відтворення картини злочину лишилося буквально кілька кроків. І справді – хоча повної офіційної версії досі не оприлюднено, інтерв’ю учасників подій, натяки посадових осіб і інші матеріали, які подекуди з’являються в ЗМІ, дедалі більше складаються у єдину систему.
До нашої редакції уже не раз надходили листи з різними версіями того, що сталося пам’ятної осені 2004-го. Однак кожній з версій бракувало якоїсь логічної ланки. Нині ми отримали статтю, яка претендує на побудову з уламків інформації стрункої мозаїки, яка, здається, враховує усі інтереси і мотиви практично всіх дійових осіб того часу. Тому ми вирішили опублікувати цю версію із збереженням стилістики автора, надавши її на суд читачів.
Недарма народна мудрість свідчить, що усе таємне рано чи пізно стає відомим. Як би комусь не хотілося приховати минуле, воно пробиває собі дорогу до світла. І допомагає зрозуміти логіку подій і поведінки певних осіб, які без знання правди про минуле пояснити неможливо.
Нині із завзяттям, гідним кращого застосування, прем’єр-міністр і `принцеса Майдану` Юлія Тимошенко прикриває колишнього керівника Адміністрації Кучми Віктора Медведчука. Незважаючи навіть на критику з боку Президента України і партнерів по коаліції, вона тримає біля себе людей, які до останнього були і залишаються довіреними особами головного есдека. Невже справді лише їх досвід має прислужитися демократичній Україні, проти якої вони, до речі, так завзято боролися? І чи немає інших причин, які штовхають Юлію Тимошенко у полон до колишніх `антикризових менеджерів`?
Відповідь знаходиться у недалекому минулому – і, на превеликий жаль, події 2004 року наздоганяють сьогоднішніх політиків.
Нині поступово, крихта за крихтою ми відновлюємо картину злочину, який залишається одним із найгучніших замахів останнього часу. Мова йде про спробу вбивства в 2004 році кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. Сьогодні ми маємо майже повну картину, не вистачає лише декількох дрібних деталей, що не змінюють суті. І картина ця показує у вельми невигідному світлі і тих, кого відразу підозрювали у причетності до злочину – і тих, хто нині їх так гаряче захищає.
Якби план убивства Ющенка був реалізований, це, мабуть, був би найзухваліший випадок захоплення влади в історії країни. Однак, як завжди, вдача відвернулася від замовника вбивства, так званого «кризового менеджера», тоді глави Адміністрації Президента України Віктора Медведчука.
Вочевидь, детальний сценарій вбивства вже був розроблений до того часу, коли в інтерв’ю журналу «Кореспондент» Медведчук зухвало та безапеляційно заявляв, що Віктор Ющенко ніколи не буде Президентом України. Вочевидь, ця впевненість ґрунтувалася на знанні про те, що зазначений кандидат просто не доживе до самого голосування.
З виконавцями злочину теж не було проблем. Безпосередню доставку діоксину забезпечив Медведчук, а виконання замаху, очевидно, мав здійснити Володимир Сацюк, якому було надано відповідні можливості.
Єдиною «слабкою ланкою» стала організація зустрічі з необхідними людьми в необхідному місці. Була потрібна своя людина, яка була наближеною до кандидата в Президенти. Адже Віктор Ющенко дуже не хотів іти на зустріч, яка від початку видавалася підозрілою.
Відомо, що на зустріч Ющенка привіз Давід Жванія. Останній виртатив чимало зусиль і енергії, аби переконати тодішнього кандидата в Президенти. Про корені такої наполегливості можемо здогадатись, якщо згадаємо, на чому зростав бізнес Давида Жванії.
Людина, яка займалася продажем російських ТВЕЛів для українських реакторів на атомних станціях. Важко уявити, щоб цей напрямок роботи російські товариші довірили людині, яку не здатні повністю контролювати. В Росії Володимира Путіна таке було просто неможливим.
Важлива деталь: через півтори години після тієї смертельної вечері Володимир Сацюк прибув до свого боса – Віктора Медведчука – для того, щоб відзвітувати про вдалий початок операції.
Можна цілком логічно припустити, що головна підозра у організації вбивства впала би на Віктора Януковича і Леоніда Кучму. Зрештою, так і сталося після замаху. Це вкладалося у плани змовників. У разі, якщо Віктор Ющенко би помер, для заспокоєння світової спільноти можна було б піти навіть на арешт такого незручного кандидата, як `донецький`.
Оскільки усі силові органи на той час жорстко контролювалися саме Медведчуком, необхідних визнань довго чекати б не довелося. Кучма би просто мовчав, оскільки був би зацікавлений у переведенні стрілок на іншого невдаху. А можливо, Медведчук приніс би в жертву і його.
Безумовно, проблем уникнути не вдалося б. Але «кризовий менеджер» подбав і про це. Нестор Шуфрич йому гарантував, що вже є жорсткі домовленості з одним з лідерів опозиції – Юлією Тимошенко – про варіанти розвитку подій. Якби люди вийшли на вулиці, Тимошенко мала би очолити масові заворушення в Києві. Після того, як рахунок жертв пішов би на сотні, люди сприйняли б наведення порядку як належне (як це трапилося в 2001 році при `штурмі Банкової` 9 березня).
Якби до вуличних протестів не дійшло, Тимошенко залишалася єдиним кандидатом у лідери демократичного табору – і з нею можна було вести мову про розподіл влади.
У кожному разі, Віктор Медведчук опинився би регентом при повністю деморалізованому главі держави. А потім, після приблизно року необхідних PR-зусиль, за відсутності будь-якої серйозної протидії з боку частково деморалізованої, частково контрольованої через свого вірного Нестора Шуфрича опозиції та розгромленого донецького клану можна було подумати про легітимізацію свого стану. Хтозна, можливо після усіх подій та вірної поведінки самого Медведчука він вже не сприймався б як зосередження світового зла.
Однак сталося диво. Диво з тих, які змінюють хід історії. Віктор Ющенко вижив. На цей випадок плану не було. Була сила, воля та бажання переламати країну через коліно. І були свої люди в опозиції.
Все це працювало досить погано. Влада втрачала розум та почуття міри, а з ним й контроль над ситуацією. А потім був Майдан. Після того, як провалилися спроби примусити силовиків розігнати його із зброєю в руках, залишився останній шанс – спровокувати самих помаранчевих на напад.
Це майже вдалося. Юлія Тимошенко повела людей на кордони навколо Банкової, але людям стало розуму не йти до кінця. Чітко спрацював штаб Ющенка, попереджаючи провокації. Витримку виявили і міліціонери. В цілому, спецоперація призвела до повної поразки її авторів.
Безумовно, була ще спроба підірвати офіси на Боричевому Току. Згадайте, саме тоді Юлія Володимирівна скаржилася на погане самопочуття та майже не з’являлася на людях. У цих умовах ліквідація Віктора Ющенка майже автоматично робила б її президентом без усяких виборів, оскільки з тією владою вже ніхто не забажав би мати справу. Навіть Росія.
Безумовно, такого сценарію Медведчуку не могли дозволити решта, хто був навколо Кучми. Вони і не дозволили. Силові структури вчасно знайшли та знешкодили вибухівку.
Попри невдачу 2004 року, домовленості «кризового менеджера» прислужилися йому. Вочевидь, він має що сказати та має чим довести свої слова. Можна тільки уявити, якої вони ваги, якщо чинний прем‘єр готова повернути Віктора Медведчука у велику політику та відверто захищати його людей.
Все це досі отруює українську політику. І поки ми не поставимо всі крапки над «і» в тих подіях, вона так і залишатиметься отруєною.

Дмитро Артеньєв, "Реальна політика"
07 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Діоксин 2008-05-14 / 13:29:00
Урзус 14/05/2008 13:18. Ти прав, це не спроста. Річ у тім, що Ющенко з Балогою обіср....лись і тепер конвульсійно роблять будь-що, лиш би обгадити Юлю Тимошенко, думають сегенятка, що це їм допоможе.А вона, як танкер, йде в перед, хоть би що. У СП паніка, вчора Юля поставила Ющенка на місце і сьогодні він неборак не витримав і запросив її у свої апартаменти. Коли адміністрації буде формувати Кабмін (вважайте Тимошенко), ось тоді заспівають прихвосні Балоги,,,


Урзус 2008-05-14 / 13:18:00
Ого! А "випадкова" статейка, вивішена адмінами сайту нібито тільки тому, що нічого було розмістити, все ще тут. Дійсно, за тиждень більше нічого важливого в країні не відбулося, окрім цієї "дохлої качки", висосаної з пальця (чи з чогось іншого?)




Підтверджую слова "перехожого" про те, що була цінна вказівка "районкам" передрукувати це лайно. Бо таки передрукували...

Отже, як казав Вінні-Пух (з огляду на системність публікації -маловідомий сайт "Реальна політика" - далі "Мукачево.нет" - далі "Закарпаття-Онлайн" - далі газета "Старий Замок-Паланок" - далі районки райдержадміністрацій") - "Ето "ж-ж-ж" нэспроста!"

Oлeг 2008-05-13 / 20:14:00
Koмy пoтpiбнo бyло отруювaти Ющенко? Cмiшнo.Ющенко випадковa людинa на посаді Президента.Дбає тільки про себе і cвoїx дiтeй.

прохожий 2008-05-13 / 10:10:00
патриот чего? А кто установил факт что ющ отравлен? первый раз слышу и про какую борьбу ты пишеш? народ боролся, а, хочется очень некрасиво написать но воздержусь, фактически два человека воспользовались этой борьбой. ющ и балога. и ведут страну в пропасть. А вопрос демократии.....это не демократия. Это искуственно созданый хаос и тут возникает иллюзия демократии.Хаос потому что народ не верит государственным институтам. Они, сознательно розваливаются и дескридитируются. Но это тема для целого раздела этого сайта...

Patriot 2008-05-13 / 00:26:00
Jak zavzhdy stattja pro odne a komentari pro inshe. Te scho Juschenko otrujenyjce fakt. I fakt te scho vin postradav v politychnij borotjbi. Nihto ne zaperechytj scho z demokratijeju stalo krasche na Ukraini za roky jogo prezydenstva. V statti je informacija ne pidtverdzhena faktamy ale sjogodnishni podii chastkovo pidtverdzhujutj pravdyvistj pryvedenyh podij. Zvychajno scho v 2004 roci bulo duzhe bagato naobicjano. Je nevdachi ale uspihiv my ne zavzhdy hochemo bachyty. Tymoshenko porivnjano z Juschenko tiljky zdatna na rujnaciju. ale Ukraina vzhe projshla tu stadiju koly potribno bulo tiljky rujnuvaty. Jak by vybory buly zaraz ja by proglosuvav za Juschenko.

Кусi 2008-05-13 / 00:05:00
Отруення - байка. Балога теж в "долi" - цим i тримае "гаранта" за яйця.

orange 2008-05-12 / 19:56:00
Знайоме "ги-ги-ги". Як поживаєш, бютівський поет? Вісім місяців шизофренії розтяглися назавжди?)))

Кмить 2008-05-12 / 18:54:00
Один балоговець (orange, на форумі, а скільки паніки! Ги-ги-ги !

orange 2008-05-12 / 17:54:00
Один бютівець на форумі, а стільки смороду!

Кмить 2008-05-12 / 17:49:00
БЮТ не умеет управлять страной. Не погоджуюсь з тобою Istvan, БЮТ уміє ефективно управляти країною, але коли президент держави вставляє палки в колеса цьому управлінню, то звичайно в цих умовах важко працювати. Проте, після внесення змін в Конституцію, Ющенко буде займатись розведенням бджіл у Ботанічному саду, а тому справи підуть значно краще. Про Балогу не кажу, у нього ссправи будуть гіршими.

Istvan 2008-05-12 / 16:52:00
НС - это "ментовская" партия, которую население никогда не будет поддерживать, пока менты по-старому относятся к гражданам страны. НУ- провалилась. БЮТ не умеет управлять страной. Регионалы за Россию. Давайте, назначим короля...


Діоксин 2008-05-12 / 16:10:00
Почалось: Тимошенко заявляет, что Ющенко сдал интересы Украины. Мова йде про здачу шельф у Чорному морі компанії, яка має статутний фонд 12 тисяч баксів і зареєстрованої да двох малолеток. От таке буває !.

Діоксин 2008-05-12 / 15:43:00
"Народная самооборона" требует, чтобы Балога ушел в отставку с должности главы Секретариата Президента.

Об этом заявил лидер фракции Юрий Луценко, передает УНИАН.

Ну, ось, петля на шиї починає затягуватись. Скоро Балозі кранти, самий раз подумати про майбутне ?????*????

Кор 2008-05-11 / 23:04:00
Прошу вибачення за те, що втручаюсь у вашу мирну і коректну суперечку, але своїх п’ять копійок все ж таки вставлю, тому, що "Справедливість є...!" багато в чому права. "Що тобі особисто Ющенко зробив, що ти на нього стільки паскудства виливаєш?". Справа в тому і полягає, що Ющенко, як президент України за якого я голосував, обіцяв багато доброго зробити для мене, для моїх друзів і мільйонів українців - за це ми за нього голосували у 2004 році, мерзнули на Майдані, навіть помирали. Але дорвавшись до влади, він забув про 10-ть кроків на зустріч людям, про обіцянку "бандитам тюрми" і багато, багато іншого....

Президент держави на то і є президент ДЕРЖАВИ і він має дбати про громадян своєї держави, але він на це начхав і почав турбуватись не про свій народ, який його вибрав, а тільки про себе і благополуччя своєї родини та його любих друзів. Так, що ти друже orange не зовсім правий.

суфльор 2008-05-11 / 10:46:00
orange, ти не прав,а Справедливість є ...!


ВАЮ не виконав то що обіцяв і тому мені нічого не зробив корисного, а міг би !

orange 2008-05-10 / 23:01:00
Нє, ну ти, поет бютівський, реально йоКнутий. Що тобі особисто Ющенко зробив, що ти на нього стільки паскудства виливаєш?

Схаменися, піди висповідайся, і лихий тебе відпустить...

Справедливість є ...! 2008-05-10 / 20:43:00
Ющенко своєю суттю, своїми діями отруїв віру українців до влади, до справедливості, до моралі,....,

Протягом минулих 3-х років, народ переконався, що Ющенко є випадковою людиною на цій високій і почесній посаді нашої держави.Такого нікчемного презедента в Україні ще не було і дай бог, щоб більше не було в майбутньому.

прохожий 2008-05-10 / 12:10:00
оранжовый, ану подскажи что такого позитивного сделал отравленный в Украине за свое призикденство? Такого ющека как я надо было поискать, но.... президент у нас сичас балога, а выбирали му ющенку. Вот так.

Пудмочарський 2008-05-10 / 11:35:00
Яка муть.... Змішали всьо в оден ракаш.Як кажут:"чим май велика брехня,тим май скоро у ню повіруют"

Istvan 2008-05-10 / 10:48:00
"Помаранчевих" вже взагалі не існує... Є тільки куча дітей, які у пісочниці за лопаткою боряться.

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини