Якщо за енергоносії кортить платити без виставленого рахунку...

Здавалося б, треба всіма способами заохочувати клієнта сплачувати послуги вчасно й повним обсягом. Особливо коли йдеться про систематичні розрахунки за електро-, газо-, водопостачання та ін. Адже пенсіонерам, незаможним людям не завжди легко платити за отриманими квитанціями, зручніше – після одержання пенсії чи зарплати. Тим паче, що серед нас немало таких, хто вважає за найперший обов’язок повернення боргів і сплату спожитих послуги.

Довгі роки функціонувала система розрахунків за абонентськими книжками. Нерідко споживачі намагалися створити собі резерв для економії кош­тів на майбутнє, а тому оплачували за електроенергію чи газ авансом. Правда, тоді йшлося про справді копійчані суми.
Ситуація змінилася  на початку 90-их років, коли масове безробіття й галопові інфляційні процеси поставили одних у сутужні фінансові обставини, у багатьох породили бажання ухилятися  від оплати наданих послуг. Постачальники швидко зреагували, запровадивши контролерський облік і видачу розрахункових квитанцій. Довіра до споживача, отже, втратилася.
Минулого року припинили таку «довірчу» форму стосунків зі своїми споживачами й постачальники природного газу. Мовляв, немає надрукованих абонентських книжок, а за квитанціями легше провадити перерахунки й утримувати ситуацію під контролем. Та багатьом хочеться добровільно (у зручний час і доступних обсягах) сплачувати за енергоресурси й надані комунальні послуги. Чи можуть вони реалізувати таке прагнення?
На це запитання мешканців Великоберезнянщини, яких обслуговує Перечинська філія «Закарпатгазу», повідомили, що така можливість буде надана найближчим часом. Щоправда, лише тим споживачам, які справно розраховувалися протягом попереднього року за квитанціями. Для цього охочі отримати абонентську розрахункову книжку повинні звернутися до від­ділень «Закарпатгазу» із заявами, які відтак розглядатимуться для винесення вердикту щодо «порядності» клі­єнта. Уже замовлено друк 2000 книжок. Щоправда, добровільним плат­никам паралельно вручатимуться й квитанції з нарахуваннями. Мовляв, для самозвірки й уникнення непорозумінь.
Не заперечили форми розрахунків за абонентськими книжками й у місцевих районах електромереж. Але наголосили, що ламати добре налагоджену й ефективну систему своєчасної сплати за спожиту електроенергію  за контрольними рахунками, недоцільно. От­же, чи зможуть скористатися жителі району можливістю зручно й у бажаних обсягах (навіть більше від нарахованого за квитанцією) платити за цей вид енергії, точної відповіді не дали.
Складається враження, що надавачі послуг не надто переймаються ревністю своїх клієнтів, які прагнуть розраховуватися за спожите вчасно, а за обставин – навіть достроково. Хоча рахуватися з цим зобов’язує їх і доручення голови ОДА Олега Гаваші, до якого з такою заявою зверталися громадяни області.
Ганна Герич
 
 Коментар першого заступника голови ОДА Івана Балоги:

– Платити за електроенергію й спожитий газ закарпатці, як і населення всієї України, мають право зокрема  й за розрахунковими книжками. І з проханнями про це краяни неодноразово зверталися під час прийомів громадян в усіх районах і до голови облдержадміністрації, і до нас, заступників. Адже іноді люди вважають, що в квитанціях виставляють передоплату, що не все у них відповідає дійсності, багато нарікань, що «папірці» губляться.
Тож за дорученням голови ОДА Олега Гаваші його заступник Віктор Лукеча збирав з цього приводу всіх керівників міських, районних газових господарств та електромереж; було наголошено, що людям слід забезпечити можливість платити за бажанням – або за квитанціями, або за книжками. При цьому ми дійшли консенсусу, що при наявності книжок не заперечуватимемо, аби споживачам водночас надсилали й квитанції.
Записати  номер лічильника і його останні покази при видачі книжок повинні фахівці цих служб. Так само вони мають право на поточні, планові чи позапланові перевірки, але це не підстава не давати людям розраховуватися за допомогою книжок.
Інформацію про те, що отримати їх можна, написавши в довільній формі заяви в місцеві газові господарства чи до райелектромереж, було опубліковано в багатьох обласних і районних газетах.
Якщо будуть факти протидії людям в отриманні цих книжок, просимо звертатися – письмово на адресу облдержадміністрації або за телефоном довіри. І ми змусимо всі філії в усіх районах у повному обсязі виконати доручення голови облдержадміністрації.
Більшість закарпатців – сумлінні платники. Та якщо місцеві «князьки» хочуть влаштувати людям, так би мовити, якісь «кастинги», чи гідні вони платити за книжками, чи тільки за квитанціями, то обласна влада влаштує їм «кастинги»... на відповідність займаним посадам.

"Старий Замок "Паланок"
24 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини