На захист прав інвалідів прокурорами Закарпаття порушені 4 кримінальні справи

У прокуратурі Закарпатської області відбулося розширене засідання колегії, темою якого було додержання законодавства спрямованого на соціальний захист та реабілітацію інвалідів.

На захист прав інвалідів прокурорами Закарпаття порушені 4 кримінальні справи

Обговоривши інформацію заступника прокурора області Івана Русина, пояснення керуючої обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів Анни Бондар, заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА Володимира Микульця, звіти прокурорів Рахівського району, В”ячеслава Конара, Тячівського – Владислава Братюка, колегія констатує, що органи виконавчої влади, місцевого самоврядування здійснили  реалізацію розроблених програм надання соціальної допомоги інвалідам та забезпечення безперешкодного доступу громадян з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів житлового та громадського призначення.
На реалізацію цих програм в області виділено та використано понад 6 млн. грн., в тому числі по програмі „Турбота” лише у 2007 році використано 2 339 700 грн. На поточний рік для здійснення заходів соціального захисту інвалідів, яких в області нараховується понад 58 тис., виділено з державного бюджету та інших джерел 6,4 млн. грн..
В області із майже 3900 будівель і споруд громадського користування забезпечено безперешкодний доступ менше ніж до 1900 об’єктів (48 %). Робота по забезпеченню такого доступу до інших будівель продовжується, в тому числі при проектуванні нових будівель цього призначення.
Незважаючи на заходи, вжиті органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, управліннями праці та соціального захисту населення, суттєво покращити ситуацію щодо неухильного виконання вимог Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, іншого законодавства, спрямованого на соціальний захист та реабілітацію інвалідів, не вдалося.
Тому у процесі здійснення нагляду за дотриманням зазначеного законодавства прокурори на місцях протягом 2007-2008 років вжили ряд заходів до усунення порушень Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, іншого законодавства, спрямованого на соціальний захист та реабілітацію інвалідів.
За виявленими фактами порушення цього законодавства прокурори порушили 4 кримінальні справи, дві з яких розслідуванням закінчені та направлені на розгляд судів. Також опротестовані 6 незаконних правових актів, для усунення причин порушень органам виконавчої влади, місцевого самоврядування та керівним посадовим особам внесено 96 подань і приписів, за документами реагування до відповідальності притягнуто 46 порушників закону.
Порушення законодавства про соціальний захист інвалідів виявляли прокурори м. Мукачево, Мукачівського, Виноградівського та ряду інших районів.
Крім того, за фактами неналежного виконання органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, дитячими закладами та лікувальними установами законодавства, спрямованого на захист прав дітей – інвалідів, до дисциплінарної та адміністративної відповідальності притягнуто 18 посадових осіб, дітям інвалідам виплачена одноразова  допомога та державна соціальна допомога  в сумі більше 5,6 тис.грн., поновлені права 1 055 дітей-інвалідів, до Фонду соціального захисту інвалідів сплачені штрафні санкції на суму 30,3 тис.грн.
Проведеними за дорученням прокуратури перевірками контрольно-ревізійною службою виявлені випадки безпідставної оплати органами праці та соціального захисту населення фактичної кількості та вартості наданих пільг інвалідам та іншим категоріям громадян при їх перевезенні автомобільним та залізничним транспортом.
Ці порушення мали місце здебільшого внаслідок відсутності належного контролю з боку управлінь праці за  використанням коштів, які спрямовуються на оплату вартості перевезення громадян-пільговиків різними видами транспорту.
За фактами незаконного використання бюджетних коштів на перевезення пільгових категорій громадян в поточному році прокурорами порушені 4 кримінальні справи, в тому числі Великоберезнянського району – дві, Воловецького та Ужгородським міжрайонним – по одному.
Прокурори Свалявського, Іршавського та інших районів реагували на факти порушень закону щодо виділення інвалідам, дітям-інвалідам та іншим пільговим категоріям громадян санаторно-курортних путівок, матеріальної допомоги тощо.
Незважаючи на те, що частка інвалідів в загальній структурі населення області постійно зростає та становить понад 56 тис.осіб, не повною мірою забезпечуються державні соціальні, економічні, правові гарантії у сфері соціального захисту інвалідів, у тому числі оздоровлення, забезпечення їх колясками та милицями, телефонним зв’язком.
Наприклад, лише прокурор м. Мукачево реагував на факти порушення прав інвалідів щодо забезпечення їх телефонним зв’язком, хоч на обліку для позачергового встановлення телефонів перебуває близько ста інвалідів.
Закриваючи засідання колегії, в.о. прокурора області Анатолій Петруня  звернув увагу всіх підпорядкованих прокурорів на необхідність підвищення ефективності нагляду за додержанням вказаного законодавства та активного застосування цивільно-правових заходів  за фактами порушень.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
24 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

Юрій 2018-07-01 / 19:19:48
Працював в ПАТ"Закарпатвтормет"В Березны 2018р.прийшов новий директор,та розігнав всіх працівників,в тому числі і інвалідів,застосовуючи погрози та підробляючи документи.І нема на нього ніякоЇ управи,так.як він місцевий депутат.

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 5
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 13
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини