Ліка Роман: "Себе потрібно берегти до шлюбу"

Вже добігають кінця повноваження нині чинної Міс Україна- 2007 Ліки Роман. За рік багато що змінилося. І вже сьогодні їй належить передати свою корону новій обраниці. Нагадаємо, що Ліка Роман взяла участь в конкурсі "Міс Світу", де зробила заяву про те, що вона незаймана. У конкурсній промові закликала всю молодь планети наслідувати її приклад.

Ліка Роман: "Себе потрібно берегти до шлюбу"

- За рік у вас не з'явилося відчуття "забутості"?
- Моя перемога в конкурсі "Міс Україна" - величезна можливість щось робити, більше, ніж я могла зробити до перемоги. І, в принципі, титул - це не просто нагорода, не честь - це величезна відповідальність. Не те, що перемога забувається. Перемога - добре. Але просто необхідно розвиватися і рухатися далі.
Актуальною темою для молоді є позашлюбні відносини. Я спілкувалася з багатьма дівчатками, навіть була на лекціях у США. Таке живе спілкування набагато ефективніше, ніж просто "класичні" державні програми. Адже ефективно ставити в приклад зірку, щоб молодь брала приклад безпосередньо з "живої" людини.
В Україні зараз не особливо охоче визнають, що проблема СНІДу існує, але вона є. Тому я і розповідаю про переваги, чому себе потрібно берегти до шлюбу.
Існує величезний рух "Срібної каблучки". Це коли молодь одягає на ліву руку каблучку, на знак того, що вони зберігатимуть себе до шлюбу. В Україні цей рух вже нараховує тридцять тисяч осіб (рух "Срібна каблучка" пропагує сексуальну стриманість до шлюбу - ред.)
Також у мене є такий проект, як "ВИП" - "Великие, интересные, полезные". Ми хочемо бути успішними. І, звичайно, велике значення мають ЗМІ, тому що телевізор дивляться в найменших селах. У багатьох селищах я ніколи в житті не побуваю, але через ЗМІ я зможу донести до молоді своє бачення і ставлення до багатьох проблем. Я знаю, там є молодь, яка потребує допомоги, має потребу, у, свого роду, навчанні та підтримці. Люди зможуть знайти для себе відповідь на деякі питання, я хочу бути в цьому упевнена. ("ВИП" бореться проти вживання алкоголю, сигарет і наркотиків, культивує здоровий спосіб життя і моральні цінності - ред.).
- Цільова аудиторія?
- 15-30 років. Цю ділянку ми захопимо на 100 %. Крім того, я планую запустити на телебаченні свій проект, який з цим журналом матиме багато чого спільного. Ці проекти ніби доповнюватимуть один одного. Один без одого неможливий.
І ми зараз працюємо з нашою командою, щоб була можливість здійснення програми, трансляції на рейтинговому каналі, через який доноситимуться всілякі цікаві факти і наше бачення проблеми.
- У чиїх проектах Ви брали участь?
- Мене постійно запрошують бути ведучою, але я маю дуже багато контрактів, для мене величезним пріоритетом є те, що я говорю, яка це програма, що вона доносить. І, на жаль, більшість програм направлені на скандали, або навіть на непристойні речі, я не хочу в цьому брати участь. Це суперечить моїм принципам, ось тому я відмовилася брати участь у багатьох фільмах. Адже там присутні всякі сцени, і це не секрет, не нововведення - такі речі мені просто не прийнятні.
- Якщо ви так ламаєте стереотипи, чому тоді не зламали стереотип моделі?
- До перемоги в конкурсі я відмовилася від трьох контрактів, щоб поїхати за кордон. Перед тим, як стати успішною моделлю, треба пройти певний шлях. Це не виключає зйомку в нижній білизні. Щоб диктувати умови, треба до цього "дорости", іншими словами "заробити" це право. Саме тому, дівчатка проходять певний період в становленні їх як моделей, і це ламає їх ізсередини, ламає їх як особистість.
Навіть якщо в контракті будуть прописані всі нюанси, за всім не устежиш. Це ж може бути і прозорий одяг, який ніби й ховає тіло, але насправді...
Ось тому я і відмовилася від цієї професії. Коли я йшла на конкурс, я, звичайно, брала до уваги те, які там будуть купальники. На конкурсі вони були прикриті, зі спідничкою, тому я відчувала себе комфортно.
Звичайно, я не могла диктувати умови. Але якби якісь моменти мені були неприйнятні, я би пішла з конкурсу, нехай навіть мені залишався один крок до перемоги.
У мене були деякі конфлікти на фотосесіях, і вже, будучи Міс, я могла диктувати умови - що я одягну, а що не одягну. Але моделі зробити це складно. Зараз я відкриваю модельне агентство, яке називатиметься "Ліка Роман". І я маю намір відстоювати принципи дівчат. Також хочу, щоб вони були професіоналами. Адже вони повинні бути гідні себе. Вони повинні зрозуміти, що вони не просто ляльки, з якими пограли, використали й покинули. Хочеться навчити їх цінувати внутрішню красу, ставити на перше місце інтелект, розум, щоб вони розвивалися як особистості. І також мені хочеться навчити їх захищатися від "каверз" у різних контрактах.
- Які стосунки з друзями, які були у вас до отримання титулу?
- Звичайно, залишилися старі друзі, тому що для них це був черговий етап перевірки. Друзі перевіряються як бідою, так і успіхом. Все залежить від того, як вони реагують.
- Несподівані повороти були?
- В принципі, так. Я бачила неадекватну реакцію. Але я даю людям шанс виправитися після помилки. Всі ми помиляємося. Навіть справжні друзі помиляються. Але, якщо люди міняються і усвідомлюють це, тоді все добре.
- Спецзавдання від подруг: якими дієтами користуєтеся?
- Що стосується мене, то я не дотримуюся дієт, мабуть, тому, що це моя конституція тіла. А мабуть, поки не дотримуюся, з віком може все змінитися. Дівчатам пораджу з-за столу вставати з легким відчуттям голоду. Я встаю з-за столу з таким відчуттям, що я можу прямо зараз пуститися в біг, і мені не буде важко. Це важливо.
- "Блакитна мрія". У пошуках?
- Хочу життя прожити не даремно. Прагну прожити глобально. Чому мати Тереза відома? Вона просто робила добро. І вона, зокрема, і є для мене прикладом. Я хотіла б стати однією з людей, які міняють хід історії, просто глобально міняють життя людей. І я до цього рухаюся.
- А старості не боїтеся?
- Мій пріоритет - не зовнішня краса, а внутрішня. А вона не старіє. Вона може лише примножуватися.
- Як диплом захистили?
- Ну, у мене є, здається, дві четвірки. (Ліка Роман вчиться на факультеті міжнародних відносин Славістичного університету - ред.) Дякую викладачеві. Він розповідав про історичні події через призму економічного розвитку в країні. Дуже цікавий ракурс. Для мене завжди було цікавим життя великих людей, я детально вивчала їх політичні портрети, мені подобалося аналізувати події і людей.
- Не бажаєте працювати за фахом?
- Я зараз не займаюся міжнародною діяльністю, швидше будую відносини в культурно-освітній сфері. Мене приймають в багатьох посольствах, я як Посол Доброї Волі, можна сказати. У цьому я бачу своє майбутнє. Можливо далі як держслужбовець, я братиму участь в національній експертній комісії з питань захисту суспільної моралі, тому зараз дуже важливо погоджувати всі сфери, в яких я працюю. (Ліка Роман стала членом експертної комісії з питань захисту суспільної моралі в Закарпатській, Черновецькій та Івано-франківській областях - ред.).
- Найуспішніші ваші проекти?
- Є багато відгуків... Взагалі, я заклала базу, яку збираюся далі напрацьовувати. Це будуть багато проектів проти СНІДу, і будьте впевнені, справа не закінчиться на "сухих" прочитаних лекціях. Я була в багатьох дитячих будинках Закарпаття, спілкувалася з керівниками дитячих будинків, про проблеми і вирішення, але вони ж більше знають, оскільки в цій сфері вже тривалий період. Навіть на 8 березня я була в дитячому будинку. Там зібралися багато дітей, в основному старшого віку. Що дивно було для мене, вони не розуміли своєї цінності як дівчат. До них це відчуття не прищеплене, на жаль. Адже вони за сигарету готові мати стосунки з хлопцем. Багато хто приходив і питав дуже особисті питання. Зараз дуже хочу відвідати жіночу колонію, мабуть, я стану там корисною.
Але об'єднати роботу держслужбовця та бізнес, м'яко кажучи, нереально... Тому для мене це є зупиняючим чинником, я не маю статусу держслужбовця... поки. Швидше за все, я хочу рухатися по рекламі. Модельне агентство - вже комерційна організація.
- Хто буде у складі членів жюрі на сьогоднішньому конкурсі?
- Я знаю, що буде присутня Міс Світу, а також президент конкурсу Джулія Морлі, щодо складу жюрі - признаюся чесно - не знаю.
- Охочих зробити зачіски у вас збільшилося?
- Ну, швидше зменшилося. Адже часу катастрофічно не вистачає, тому на жаль... Насправді, люди не наважуються просто підходити до мене. Хоча деяких своїх друзів я стрижу досі. Мені приємно це робити. У мене є знайомі музиканти, і я прямо-таки виступаю їх іміджмейкером.
- Ви "за кермом"?
- У мене немає машини, але дуже хочу. І щоб здати на права потрібно знову ж таки багато часу, а його не вистачає.
- Чи є у вас відчуття невиправданих очікувань від конкурсу?
- Можливо. Насправді я не думала зіткнутися з жорстким стереотипом з приводу Міс. Ось, ставши Міс, відразу ж закатала рукави. Ніхто не чекав цього, саме через те, що такий стереотип має місце, мене сприймали неадекватно.
- Корона - хочеться її вдягати і милуватися перед дзеркалом?
- Корона - в комітеті. Вона дуже вже дорога. Звичайно, я могла б носити її щодня. Та-ак А взагалі-то з короною ходити було би трішки пафосно.
- З рідними як часто бачитеся?
- Моя матуся часто приїжджає. Вона навіть зараз у Києві, вона буде присутня на сьогоднішньому конкурсі, коли я передаватиму корону.
Та і взагалі, Ліка Роман у першу чергу - проста людина, найзвичайнісінька дівчина, яка теж хоче тиші, трохи вільного часу і спокійного розміреного ранку.
- Іноді телефон розривається. А я просто не можу прокинутися. Люблю прокинутися і просто полежати, особливо коли сонечко заглядає у вікно. Часто хочеться просто побути самій.

Ірина Фомицька, INTV
23 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини