Ужгородська соціальна аптека №130 чекає на добру волю міських депутатів

Міська влада на чолі з мером Ратушняком хотіла забрати приміщення аптеки № 130, яка постачає малозабезпеченим ужгородцям різні ліки за помірними цінами.

Ужгородська соціальна аптека №130 чекає на добру волю міських депутатів

Народній аптеці №130 слід продовжити договір оренди. До цього почала схилятися навіть Ужгородська міська влада на чолі з Сергієм Ратушняком після масових протестів соціально незахищеного населення. Адже і насправді пора вже пригальмувати наступ на права простого люду після припинення договору оренди з аптекою № 1 на Корзо, що наказала довго жити.
Добра воля міських депутатів мала би спрацювати на користь народу, бо аптека № 130 постачає малозабезпеченим людям різні ліки за цінами не такими високими, як в інших аптеках комерційного гатунку, де на перший план ставиться меркантильний фактор. 17 березня цього року завершився договір оренди приміщення. Але, на щастя, міська влада вже не зовсім упевнена, що договір оренди треба припиняти.
— Після 17 березня я побувала на засіданні бюджетної комісії Ужгородської міської ради, — повідомила для засобів масової інформації України і закордоння завідуюча аптекою № 130 Єлизавета Бисага. — Там якраз розглядалося питання про звернення нашого колективу і територіальної громади Ужгорода до міських депутатів. На цій комісії нам дали обіцянку, що питання винесуть на сесію. Тобто розглянуть нашу тему в тому варіанті, який бажаний нам і ужгородцям. А ми всі просили про надання нам статусу юридичної особи та продовження оренди приміщення на вулиці Перемоги (Капушанській), 25. Отже, поки що ми чекаємо на добру волю депутатів міста над Ужем. Минуло вже достатньо часу, і нас ще не виганяють на вулицю. Це вже радує і вселяє надію на ліпше вирішення назрілих проблем. У розмовах депутати нас підтримують і обіцяють максимально посприяти, щоб аптека залишилася за цією адресою — зручною і апробованою часом. Відреагувала на проблему і наша обласна адміністрація. Скажімо, я знаю, що перший заступник голови обласної державної адміністрації Іван Балога звертався з листом до міських депутатів. Він у своєму листі просив продовжити нам оренду.
Але начальник міського управління майном Віктор Мартин, як сповістила газета «Паланок» в одному з своїх останніх чисел, «каже, що продовження оренди приміщення не буде. Він стверджує, що відбудеться аукціон, у якому має право взяти участь і сама аптека. «Згідно із законодавством, усі об'єкти комунальної власності повинні здаватися в оренду тільки через конкурс. Договори оренди, які були укладені до 1 січня 2007 року, повинні бути переглянуті, заявив пан Мартин під час прес-конференції. — На сьогодні договір оренди з цим комунальним підприємством закінчився. Ми попередили, що він не буде продовжений, і зараз вирішено виставити це приміщення на конкурс на право оренди».
Трохи дивно, звичайно, що чиновники дуже сильно тримаються за кожну букву законодавства, коли треба наступити на права трудящих. Є, зрештою, просто здоровий глузд, є і реальні права ужгородців як громадян України, де влада-немовбито збирається побудувати правову державу. І на це треба, напевно, зважати панові Мартину та іншим буквоїдам.
Наразі колектив народної аптеки № 130 покладає основну надію на те, що міська рада Ужгорода таки відступиться від амбіцій і все-таки в діях своїх залишиться з простим народом. Адже виборці саме на це й сподівалися, коли вибирали своїх речників-депутатів. А не на те, що вони будуть через інтереси певних кіл наступати на права людей, котрі проживають у обласному центрі.
Ще раз нагадаємо міським депутатам, що в народній аптеці № 130 обслуговуються соціально незахищені верстви населення Ужгорода та всієї області — пенсіонери, одинокі пристарілі люди, інваліди та ветерани Великої Вітчизняної війни, учасники бойових дій, ліквідатори аварії на ЧАЕС, інваліди різних категорій захворювання та понад двадцять лікувальних установ Ужгорода та Ужгородщини. До того ж аптека відпускає психотропні засоби, транквілізатори та наркотики для всіх онкологічних хворих Ужгорода та району. Це — єдина аптека в місті, яка виготовляє ліки за індивідуальними рецептами. Вона забезпечує і екстемлоральни-ми, цебто виготовленими в аптеці, лікарськими формами вісімнадцять відділень обласної лікарні, Ужгородську районну лікарню, дитячу міську лікарню, обласний центр нейрохірургії, обласну стоматологічну поліклініку залізничну лікарню, госпіталь інвалідів війни, Чопський будинок ветеранів залізничного транспорту, фельдшерсько-акушерські пункти Ужгородщини. На подібні види послуг не має ліцензії жодна з аптек Ужгорода.
Тому треба добре подумати перед тим, як виганяти цю аптеку з приміщення, яке працювало на простих людей уже тридцять років.

Василь Зубач, "Правозахист"
23 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини