На Великодні свята в Ужгороді буде пасок багато

У неділю в усіх православних та греко-католицьких храмах і церквах нашого краю урочисто відбулося освячення вербових гілок. За усталеною традицією східного обряду віруючі легко вдаряли ними один одного: "Верба б'є, не я б'ю. Віднині за тиждень буде Великдень!".

На Великодні свята в Ужгороді буде пасок багато

Саме наближення цього найсвітлішого празника Христового Воскресіння і клопотів, пов'язаних із приготуванням до нього, й привело нас на одне з найбільших підприємств хлібопекарської галузі області — ВАТ «Ужгородхліб», яке випускає понад 200 найменувань різноманітних хлібобулочних і кондитерських виробів тільки з натуральної сировини за класичними технологіями.
А нині, напередодні свят, тут опрацьовуються всі варіанти для того, аби мешканці міста були традиційно забезпечені смачними та запашними пасками. Для цього організовують додаткових людей для безперебійної роботи у передсвяткові дні, завозять на підприємство із запасів Держрезерву й аграрного фонду дешевше борошно, накопичують іншу сировину — дріжджі, яйця, олію, цукор, маргарин. У середу з Рахова вже приїдуть на підприємство заби^-рати 500 попередньо замовлених пасок здобних, приготування яких є дуже трудомістким. А з четверга паски вагою по 150,300 і 600 грамів уже почнуть надходити і в супермаркети, інші торгові точки Ужгорода. Вони в широкому асортименті реалізовуватимуться, як і в попередні роки.також у їхній фірмовій точці «Наталка» по вул. Руській і безпосередньо в магазині підприємства в мікрорайоні Боздош.  Окрім пасок, там можна буде для освячення придбати й маловагові торти різних видів. І все це буде виготовлене без жодних хімічних добавок, розпушувачів, барвників тощо. У п'ятницю автомашина ВАТ «Ужгородхліб», як завжди, відправиться і в напрямку Му-качево—Берегово—Виноградів—Хустіз смачною продукцією до свят, бо й там, як знають із попередніх років, також із нетерпінням на неї чекають її поціновувачі.
До речі, це підприємство єдине в хлібопекарській галузі краю має власну добре оснащену контрольно-виробничу лабораторію, яка атестована за всіма вимогами Держспоживстандарту України. її фахівці, як нам пояснила завідуюча цією лабораторією Марія Айзенбарг, ретельно відслідковують весь виробничий ланцюг — від перевірки якості закупленої екологічно чистої сировини до суворого контролю на кожному етапі виробничо-технічного процесу і кінцевого контролю якості готової продукції на виході.
Щодо цін на паски. Хоч значно подорожчав природний газ, істотно зросла ціна електроенергії, борошна, цукру, олії, іншої сировини, але, як за нинішніми мірками, відпускні ціни ласок будуть прийнятними і доступними для покупців. Так, 600-грамові пасочки коштуватимуть у межах 5—6 гривень, а менші — дешевше.
Та попри наближення свята у голови правління ВАТ, заслуженого працівника промисловості України Анатолія Токар-чука і його заступника із виробництва та реалізації продукції Надії Креховецької настрій нині не найкращий. їхнє підприємство сьогодні опинилося буквально на межі виживання через нерівні економічні умови конкуренції з численними приватними пекарнями, що знаходяться на єдиному податку. А ВАТ «Ужгородхліб», пояснили Анатолій Павлович і Надія Миронівна, за минулий рік сплатило до всіх рівнів бюджету й цільових державних фондів 3,6 мільйона гривень. 50% ціни нашої продукції, на відміну від приватників, наголосив А.Токарчук, «сидить» у податках, але при цьому вона все одно залишається найдешевшою в регіоні.
— Розумію те, що сьогодні необхідно максимально наповнювати казну, в тому числі й за рахунок виробника, — каже керівник «Ужгородхліба», т— бо бюджетні гроші потрібні на пенсії людям похилого віку й на соціальну сферу, зарплати вчителям, медикам і т.д. Але, на жаль, ті, хто на єдиному податку випускає ідентичну продукцію, сплачують до бюджету порівняно з нами суми не того порядку, і ми вже опинились на межі збитковості. Цього не було б, якщо держава змогла б нам залишити ті обігові кошти, що вимиваються до бюджету, на декларовану підтримку вітчизняного товаровиробника. Та незважаючи на таку несправедливість і те, що в минулому році від нас забрали 3 стаціонарні магазини в центральній частині міста, наш колектив тримається на плаву, хоча й не без проблем сьогодні зводить кінці з кінцями.
— Хто і які магазини забрав від «Ужгородхліба»? — уточнюю у його керівництва.
—  Ті, кому сильно муляло очі. Адже управління майном міста Ужгорода із посиланням на зміну обставин в односторонньому порядку розірвало з нашим ВАТ договори на оренду магазинів на площі Ш.Петефі й біля торгового центру «Осетія», термін дії яких офіційно спливає аж у 2012 році й ми вже хоснували ці приміщення понад 20 літ...
Анатолій Павлович упевнений, що час усе розставить на свої місця. А наоста-нок, користуючись нагодою, А.Токарчук попросив завчасно через улюблену газету «Новини Закарпаття» від імені колективу, який очолює, щиросердечно привітати ужгородців та їхніх гостей, а заодно й усіх краян зі світлим Христовим Воскресінням і побажати їм міцного здоров'я, добра, оптимізму, благополуччя, веселих і радісних свят.

Богдан Дубовий, "Новини Закарпаття"
22 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини