Закарпатський Держгірпромнагляд: Дві історії одного відрядження

...Попри парадні реляції - хай і в окремих галузях - сучасної хвойди-статистики наш час чомусь вперто асоціюється з регресом. Реалії ( можливо, як переконує уряд й створені штучно, кризи на ринках пального та товарів, галопуюча інфляція), звісна річ, переконливіші за найпрофесійніші спроби видавати бажане за дійсне. А ще – життя у провінції: бачиш, які структури процвітають, а які відмирають, знаєш, чому це відбуваються, аналізуєш, що за “сили” за цим стоять знизу і догори. Та як би хотілася, щоб всупереч невтішним реаліям роботодавці навіть східцями, що ведуть донизу, вперто дерлися вгору. Дві історії одного відрядження – про тих, хто намагається, і тих, хто навіть не пробує це робити...

Закарпатський Держгірпромнагляд: Дві історії одного відрядження

Чому обурилися ливарниці?
...До закарпатського Виноградова покликала трагедія. На тамтешньому ВАТ, що спеціалізується з виготовлення пластмасової сантехніки, ливарниці 54-річній Катерині Теняк  відірвало кілька пальців правої кисті. Створена Територіальним управлінням Держгірпромнагляду по Закарпатській області комісія з’ясовує причини та обставини нещасного випадку з важкими наслідками, шукає винних у тому, що сталося. Місії не з приємних додає непривабливих фарб загальний стан виробництва.  Куди не кинеш оком – запустіння: приміщення-велет з протікаючим дахом, яке давно “благає” ремонту;  на “живу” змонтована по цехах і території  електропроводка, саморобні “переноски” – ризик - загроза №1; безладне накопичення станків, що давно віджили себе ( дивовижа: знайшли - знав би виробник - навіть працюючий італійський початку 70-их минулого століття!)... Одне слово: переступив прохідну і... на 40 років в минуле з врахуванням часової амортизації – шубовсь!
А минуле було “резонансним” в усіх розуміннях.
 - Виноградівський завод сантехнічних виробів, - згадує нинішній  голова правління ВАТ Микола Білецький, - знали на теренах колишнього Союзу  аж до далекосхідних рубежів.  І працювало тут тоді не 60, як нині, а й до 1000 працівників. Для перенаселеного регіону “з ухилом в агро” робочі місця у промисловості – рятівна соломинка. Бодай один член сім’ї працює на заводі - живі гроші на найнеобхідніше в хаті є,  і вже можна не тинятися світом по заробітках.
Усе поламала, на думку Миколи Васильовича, недолуга сертифікатна приватизація. Її результат: у колективу – нічого, у держави - кілька відсотків, у двох утримувачів великих пакетів акцій - відповідно 52 та 30 %%. На жаль, останні, хоч по ласому шматку пирога й ухопили, та що з ним робити – не відають.
- Отак і тупцюємо на місці, - констатує голова правління. – Точніше занепадаємо, бо утримання гігантоманських основних фондів з’їдає прибутки. Хоча сама продукція наша ще користується попитом, виробляємо зливних бачків та інших сантехнічних виробів на 7 мільйонів  гривень....
- Невже ніхто на вас не злакомився? – дивуюся.
-  Був тут один сербський підприємець, - пригадує Микола Васильович. - Пропонував ринок, інвестиції,  технології сучасного заводу з виробництва труб. Не домовились. А якби склалося  - можна лишень уявити, як би стояли зараз!
...Непривабливі реалії –холодні, напівтемні цехи, замордовані життям та роботою на двох станках відраз здебільшого жіночі обличчя – не дають ширяти у мріях, повертають на грішну землю. Головний  державний інспектор з охорони праці Михайло Чиріпка, котрий очолює комісію з розслідування, допитується:
-  Як сталося, що потерпіла опинилася за “чужим” станком?
-   Там її син Омелян працював,  відлучився на склад за сировиною, - оповідає начальник  пластмасового цеху Михайло Керечанин. – Пані Катерина помітила, що деталь застопорило, й вирішила її вивільнити. Блокуючий пристрій, аби станок  продовжував працювати на автопілоті, не даючи зупинкою знати, що біля нього немає працівника,  хтось нейтралізував звичайним папірцем. От руку жінці й понівечило...
 У членів комісії безліч запитань: від – хто  і як повинен контролювати роботу ливарників та коли і які інструктажі з охорони праці проходила потерпіла? -  до – чому реконструкція адміністративної будівлі ведеться без розробленої проектно-технічної документації, що пройшла належну експертизу на відповідність вимогам з охорони праці, та  чому не демонтована пошкоджена кутова залізобетонна опора , яка створює загрозу здоров’ю, ба, навіть життю працівників? Далі – гірше: з’ясовується, що видані інспектором -наглядовцем  Юрієм Шпряхою  ще у  липні приписи на підприємстві ніхто й не збирався виконувати. А там, зокрема,  увага на експлуатації різних верстатів з порушеннями ще й як акцентувалася!
 Масла у вогонь підлив  і ще один нюанс. Маючи в активі здебільшого жіночий трудовий ресурс у кількості 60 осіб, на підприємстві, мабуть, вирішили поставити, як не блюзнірськи це звучить, його травмування на потік: нещасні випадки на кшталт нинішнього тут стаються вже не вперше. Попередній, що трапився у липні 2003 року з 52-річною ливарницею Марією Мочарко,  примудрилися навіть не пов’язати з виробництвом. Тож роботодавцеві  з огляду на безкарність цей випадок не став наукою, а потерпіла, залишившись інвалідом на решту життя, не отримала ніяких соціальних виплат. У підсумку працеохоронці вжили до роботодавця жорстких санкцій:  завод зупинено, а на голову правління ВАТ “Виноградівський завод пластмасових сантехвиробів” Миколу Білецького накладено максимальне адміністративне стягнення. Реакція  на такий крок працівниць, щиро кажучи, здивувала:  боячись втратити заробіток, жінки... обурилися...
Істина -  в вині і в... модернізації
Володимир Іванович Маргітич - голова правління ЗАТ СП “Котнар” – зустрічає нас на порозі новобудови, яку з дороги, що веде до Берегова, видно далеко. Аж світиться радістю:  господареві   приємна екскурсія, від якої у гостей  перехоплює подих. Тут є на що подивитися:  найсучасніше виноробне обладнання, що забезпечує передові технології.
- Чотири преси щогодини вичавлюють 50 тон винограду, причому так, що вижимка виходить сухою, -  знайомить зі стартом процесу Володимир Іванович. – Далі кілька десятків габаритних  металічних ємностей, в яких готується виноматеріал, спиртосховище, лабораторія,  італійська лінія розливу готової продукції.  ЇЇ потужність – 35 мільйонів пляшок на рік, тоді як дві старі давали лише 15.  Предмет особливої гордості –  спільні з місцевим консервним заводом очисні споруди,  споруджені за останнім словом науки полтавською фірмою “Екологія”. Сучасні водозабори, котельня...
- Таке враження, що люди тут не потрібні... – констатую здивовано.
- Я з вами не погоджуся, - заперечує господар. – Наш “золотий” фонд – ітеерівці та лабораторні працівники – безцінний скарб.  Від усіх цих осучаснень  вони тільки виграють.  Про підвищення їхньої кваліфікації дбаємо повсякчас. Ось і нещодавно провели для них  дводенний семінар, на якому разом з угорськими спеціалістами вчили робити  ароматичну дегустацію виноматеріалу. Сертифікат після такого навчання дає право на доплату до основного заробітку, але й ставить вимогу – рік не звільнятися з виробництва. Не постраждають і сумлінні робітники, що пройшли з нами як з підприємством десятирічний шлях.  Адже як би ми не автоматизувались, життя підкидає  нові проблеми. До прикладу, з акцизними марками. Розраховували на один процес, а зараз маємо інший, що вимагає на дільниці наклеювання до десятка пар робочих рук щозміни.  Та й виноробство – це не тільки пляшка та її вміст, в якому звикли шукати істину..
- І справді, а де запасаєтесь виноматеріалом?
- З цим проблем наразі не маємо: отримуємо його з усіх закарпатських винзаводів, які мають труднощі з придбанням ліцензії. Це і “Леанка”, й “Бобовищанський”, й інші. Уклали угоди з підприємствами Одеси, Миколаєва та Криму. До 4 тисяч тон винограду завозимо з Угорщини.
- А своя лоза?
- Це святе для виробників, що прийшли на виноробний ринок всерйоз і надовго. Починали ми з  нуля, сьогодні маємо 160 гектарів виноградних плантацій європейських сортів. Восени їх буде 200.  Це – зона нашої особливої уваги. Краще було б, аби ми самі вирішували, що садити. Місцеві господарі  знають, який сорт на якому пагорбі дасть найбільшу віддачу. Є в нас господар, котрий навіть на пересичену вологою площу, що навпроти нового заводу, сорт підібрав – “черсегі” називається. З вітчизняними ж науковцями, які  чомусь дають нам рекомендації, як зоні Полісся, сперечаємось часто. У нас же умови зовсім інші, і добра для тих земель лоза у нас не дає очікуваних результатів. А держава відшкодовує витрати тільки за рекомендовані  нашим інститутом насадження. Тому  трапляються казуси. Щоб уникнути їх, два роки тому уклали угоду з австрійсько-угорською фірмою, яка існує на ринку з початку минулого століття. Вони дали нам пропозиції,  висадили і до першого врожаю вестимуть лозу, даючи при цьому 97% гарантії на неї. Техніку свою привезли, ми вже її купили і з її допомогою засаджуємо.
- До речі, смертельний  нещасний випадок із трактористом “Котнара” Михайлом Керечанином початку літа 2005 року, не на новопридбаній техніці стався?
- Якраз на Т-150 в агрегаті з розкидувачем  добрив ПРТ-10. Але причина тієї трагедії була навіть не в нашій старій техніці, а в діях тракториста, котрий, сягнувши схилу в 21 градус, використав, окрім основної гальмівної системи, також і ручну. Висновки з цієї НП ми зробили кардинальні: осучаснюємо машинний парк, контролюємо  стан виходу на роботу, навчання та інструктажі працівників.  Бо зрозуміли: найцінніше наше багатство – здоров’я і життя людей...

... Мине місяць-другий – і на “вулицю” ЗАТ СП “Котнар” прийде таке довгоочікуване свято: з конвеєра найсучаснішого виноробного підприємства в регіоні зійде перша пляшка п’янкого сонячного трунку. Хай дарує він насолоду своїм шанувальникам!

17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини