ДЕПОЗИТНИЙ БІЗНЕС

Влада Ужгорода знайшла собі нову «хлібну» тему.

ДЕПОЗИТНИЙ БІЗНЕС

На одній із прес-конференцій заступник мера Ужгорода В.Симулик заявив: «Намічається тенденція до формування фінансового залишку, і наприкінці 2007 року він уже становив 10 мільйонів гривень. Це наш міський депозит, і нині він заробляє нам від 70 до 100 тисяч гривень. І таким чином: три місяці  – котельню, три місяці – сто вікон, склопакетів. У нас вже з’явилися залишкові кошти».  Місяцем пізніше інший заступник мера Ужгорода В.Химинець в одній із газет сказав уже про 20 мільйонів на депозиті в банку і про 200 тисяч гривень щомісяця як відсотки з них. Мовляв, мудра і далекоглядна влада так чудово все придумала, заробляє кошти на нагальні потреби міста…
ТАКІ ВІДСОТКИ ЩЕ ТРЕБА ПОШУКАТИ
Нині банки пропонують від 15,5 до 17% на депозити у гривнях і ще для «заманухи» обіцяють подарунки. Зі слів обох заступників ужгородського мера видно, що гроші розмістили під відсоткову ставку щонайбільше 12% річних.
Обізнані люди скажуть, що для юридичних осіб банки пропонують зазвичай менші відсоткові ставки, ніж для фізичних. Однак обласна влада теж розмістила на депозит тимчасово вільні кошти, але під 15%. До речі, коли є кошти, тимчасово вільні від використання, наприклад, у міжсесійний період, чи кошти податку з власників транспортних засобів, котрі можна використовувати на ремонт доріг лише в період з 15 квітня, то такі ресурси справді раціонально розміщувати на депозитах, аби заробити додаткові кошти.
Нацбанк також рекомендує розміщувати кошти місцевих органів влади під відсоток, не нижчий за середній, що склався у регіоні в певний період. Проте такий показник подається за попередній місяць або й за той, що передував йому. Здебільшого на початку року банки пропонують низькі відсоткові ставки. Тому можна сказати, що, вкладаючи більше 10 млн. грн. на початку року під 12% річних, міська влада Ужгорода знайшла хороші умови для депозиту. Однак та ж обласна влада у січні розмістила тимчасово вільні гроші під рекомендовані Нацбанком 13,1%, а згодом розмі¬стила інші суми більш прибутково – аж до 15%. Не хочеться думати, що й тут міські можновладці зробили аферу – 12% офіційно, а решта – діляться за домовленістю…
НА ДЕПОЗИТІ – ГРОШІ, НЕЗАКОННО ЗНЯТІ З УЖГОРОДЦІВ
Заступник міського голови В.Химинець мабуть, усе-таки «легенько помилився» з 20 мільйонами гривень на депозиті. Чи, може, сказав щось зайве, бо офіційно на банківських рахунках лише 10 млн. грн. Зокрема: 1 млн. із загального фонду бюджету, 4 – з цільового, 4,5 – з бюджету розвитку і півмільйона гривень – зі спецфонду по транспорту. Дуже хочеться сподіватися, що останні вже цього тижня зняли з рахунку і почнуть використовувати на ремонт доріг — таке пряме призначення податків, які сплачують власники транспортних засобів.
Однак, на депозиті лежать і 4 млн. грн. коштів із цільового фонду бюджету міста. А зібрані вони за рішенням сесії міської ради №99 від 23 листопада 2006 року, згідно з яким слід: «при вирішенні питань про надання у приватну власність громадянам земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва (крім пільгових категорій громадян, визначених законодавством) передбачити обов’язковими наступні умови: передплати до бюджету розвитку міста коштів на розвиток інженерних мереж з розрахунку 25 грн. за 1 кв.м…; встановити, що 50% від одержаних коштів спрямовується на розвиток інфраструктури даного мікрорайону …».
Простіше кажучи, при виділенні землі під індивідуальне житлове будівництво, що повинно робитися безкоштовно, з людей брали гроші, нібито для благородної мети – облаштування інфраструктури. При цьому рішення сесії міськради №245 від 21 лютого минулого року, яке вносить зміни до попереднього,  обґрунтовується посиланням, у тому числі, на постанову Кабміну від 30.12.2000 №1930 «Про встановлення граничного розміру залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів». Однак, ця постанова говорить – не збирати з людей по 25 грн. за квадратний метр землі, а: «встановити, що граничний розмір залучення коштів замовників на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населених пунктів з урахуванням вартості робіт, передбачених вихідними даними на проектування, не може перевищувати 25% вартості будівництва об’єкта, незалежно від його функціонального призначення». Сподіваємося, в оновленої міської прокуратури дійдуть руки і до цих рішень міської ради…
«ФЕСТ» дуже просить усіх, хто заплатив по 25 грн. за метр землі – нібито на розвиток інфраструктури, споруджував власний дім і не платив при цьому за підведення води, електропостачання, газу, за труби і дроти, роботу майстрів – негайно зголоситися і розповісти про цей небачений досі «комунізм». Зрештою, напевно, мало хто знає, що платив, виявляється, не за землю, а за те, що туди підведуть усі комунікації…
ТАРИФИ  НА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ЗБІЛЬШИЛИ ВІДРАХУВАННЯ НА 777,6%
Згідно зі звітом про виконання бюджету міста Ужгорода за 2007 рік, затвердженим рішенням сесії, «фактичне виконання уточнених показників дохідної частини бюджету міста за 2007 рік склало 100,6% планового розрахунку, в тому числі: загального фонду бюджету (без врахування трансфертів) – 102,6% і спеціального фонду бюджету (без врахування трансфертів) – 124,1%» .
У цьому ж документі зазначено: «у звітному році відбулося збільшення, проти попереднього року, надходжень у бюджет міста податку на прибуток підприємств комунальної власності на 442,9 тис. грн. або 241,0 %... Збільшення надходжень податку на прибуток підприємств комунальної власності зумовлене збільшенням тарифів на комунальні послуги, а також погашенням заборгованості населення за спожиті комунальні послуги. Підвищення рентабельності тарифів на комунальні послуги значною мірою вплинуло на розмір відрахувань частки з чистих прибутків підприємств комунальної власності, які збільшились на 296,8 тис. грн. або 777,6% порівняно з попереднім роком». Знову ж, простішою мовою це означає, що всім нам розповідали про нещасні комунальні підприємства, які працювали собі у збиток, надаючи нам дешеві комунальні послуги. Відтак тарифи на них підвищили, за тепло, наприклад, аж до найбільших по всій державі. І виходить, що… підвищення тарифів призвело до зростання майже у 8 разів відрахувань з чистих прибутків комунальних підприємств! Тепер ужгородцям знову брешуть, що тарифи треба піднімати, бо комунальні фірми такі бідні, що ледве дихають…   
По всьому місту, особливо у центральній частині, активно розпродується нерухомість. Злі язики вперто говорять, що більшість привабливих об’єктів купуються на родину чи фірми самого мера. Одне з підтверджень таких розмов – порушення прокуратурою справи щодо недотримання законодавства при проведенні продажу з аукціону аптеки №1, яку викупила структура з «магічною» назвою «Сертадо», яка раніше називалася «Сільвер». Не хочеться думати, що банк, у якому розміщено депозит мерії, кредитує та обслуговує і комерційні структури на зразок «Сертадо»…
Міська влада Ужгорода, вочевидь, знайшла чергову «хлібну тему» і зробила собі «свіжий» бізнес на бюджетних грошах, тоді як городяни і далі ходять неосвітленими тротуарами, їздять розбитими, брудними вулицями, сидять у холодних квартирах, лише по кілька годин на добу мають доступ до холодної води, сплачуючи при цьому карколомні тарифи за комунальні послуги, які потім, як «залишкові, вільні» кошти осідають на банківських депозитах. Невже гроші в Ужгороді вже немає у що вкласти, окрім як на банківський депозит? Чи все тому, що в макроекономіці держави постає проблема ліквідності банків і керівництво окремо взятого маленького обласного центру вирішило допомогти одному з них?

Руслан Ковальчук, "ФЕСТ"
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

Старий 2008-04-18 / 22:50:00
І ви хочете сказати,що це не банда?Обідрали людей,які влізли в кредити,щоб сплатити Ратицин побор.Іх сотні,тисячи-і поклали іх гроші на депозит,замість того,щоб терміново зробити роботи в іх мікрорайонах.За цей час будівельні матеріали вдорожали на З0 відсотків,а вони хваляться,що поклали під 12%. Точно казнокради,кандидати корупційних наук та злочинних схем.Нехай хтось прорахуе Дохід від депозиту,та втрати у цей час бюджету за рахунок інфляціі на будматеріали в 30%.Наміренний злочин.

!!! 2008-04-18 / 17:13:00
Терміново не вкладеш оскіль є певін і досить тривалі процедури освоэння бюджетних коштів!!! Цікаво чому досі нікого не цікавило питання про їх розміщеня!!!??? Гроші тогож Мукачева чи обласного бюджету тихенько акумулювались в Балогівському ПІБ чи коньячному КООПінвесті під 10-12% може прокуратура теж поцікавиться!?

!!! 2008-04-18 / 12:02:00
Такие умники с мерии или хитрожопые аферисты или просто ДЕБИЛЫ!!! Все нормальные люди при такой бешеной инфляции и обесценивании денег стараются срочно вкладывать все свободные деньги в материалы и работы(котельні, вікна, склопакети). А эти придурки дают нажить денег банку Васи Прокопца за хороший откат в собственный карман! Так вот, это серьезная афера с бюджетными деньгами, нужно срочно чтоб прокурор открыл новую криминальную справу по факту нецелевого использования бюджетных денег в особо крупных размерах, и корупцию в мерии! От АФЕРИСТЫ еще и пиарят. Ужассс!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини