АЛІМЕНТарне питання

Чи помічаєте ви, читачу, зв’язок між сплатою аліментів і державною виконавчою службою? Правильно, пристави-виконавці в цьому не надто стараються.

АЛІМЕНТарне питання

На прес-конференції в «Голосі України» з міністром юстиції Миколою Оніщуком, на жаль, до цього АЛІМЕНТарного питання не дійшло. Відповідаючи на численні «Як?» і «Чому?» журналістів, він торкнувся проблем діяльності й можливих перетворень служби. А мене цікавила її «діяльність» у конкретній ситуації, викладеній читачкою із Трускавця Галиною Г-в.
За рішенням Ужгородського міського суду в 1990 році на утримання її дочки з Володимира Н-ка роками не стягувалися аліменти. Зрештою служба в Ужгороді відповіла Галині Степанівні: у нас немає виконавчого листа. Куди він подівся? Не царська це справа розбиратися зі зниклими документами, мабуть, вважають у закарпатській ДВС. Одинока мати, річний дохід якої становить лише 12 тисяч гривень (дочка — студентка вузу у Львові), знову звернулася, але вже до Трускавецького, за місцем проживання, міськсуду. Той 6.02.2007 р. вирішив: стягувати з Н-ка щомісяця по тисячі гривень до моменту закінчення навчання дочки, починаючи з 2006-го. Суму взяли не зі стелі: за даними податківців, успішний підприємець тільки за дев’ять місяців 2006 року заробив майже 155 тисяч гривень. Може, грошовий туз чимось розжалобив пристава, котрий не поспішає працювати в інтересах бідної студентки?
Її мати попросила начальника обласної держслужби «вжити всіх необхідних заходів». Одержала втішного листа від в. о. керівника Ю. Микора, який зобов’язав С. Хвасту, начальника ДВС Ужгорода, «об’єктивно і всебічно перевірити викладені у зверненні факти, встановити причини та умови, які сприяли порушенням, невідкладно вжити заходів до їх усунення». Ще обласний начальник зажадав від підлеглого надати інформацію до 2.02.07.
Не знаю, чи виконав Хваста доручення Микора, але у квітні 2007-го вже начальник відділу ДВС обласного головуправління юстиції відповіла на чергову скаргу Г-в: виконавчого листа зразка 1990-го немає, його дубліката також. А про рішення Трускавецького міськсуду від 6.02.07 — жодного слова. Лише у вересні минулого року об’явився С. Хваста, який «порадував» Галину Степанівну відмовою з формальних підстав у прийнятті документа й відкритті виконавчого провадження.
На сьогодні провадження відкрито, але грошей дочка від рідного татуся так і не одержує. «Чому не виконується рішення суду?» — запитав С. Хвасту наш власний кореспондент у Закарпатті на прохання редакції. Запитав в усній і письмовій формах. Відповідь начальника Ужгородського міськвідділу ДВС здивувала не тільки колегу Івана Гудзоватого.
Цитуємо дослівно: «Відповідно до ст. 11 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична особа або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ. Боржником є фізична або юридична особа, яка зобов’язана за рішенням вчинити певні дії (передати майно, виконати інші обов’язки, передбачені рішенням) або утриматися від їх вчинення.
Згідно із ст. 12 вказаного Закону сторони можуть реалізовувати свої права і обов’язки у виконавчому провадженні самостійно або через представників. Особиста участь громадянина у виконавчому провадженні не позбавляє його права мати представника, за винятком випадку, коли боржник зобов’язаний згідно з рішенням вчинити певні дії особисто.
Повноваження представника мають бути підтверджені довіреністю, виданою і оформленою відповідно до вимог закону.
Враховуючи викладене, у міського відділу ДВС Ужгородського міськрайонного управління юстиції відсутні правові підстави для надання інформації про хід виконання виконавчого провадження».
Нагадаю, ми цікавилися не ходом виконання, а причиною НЕвиконання судового вердикту. Невже пан Хваста і його колеги заблукали у двох статтях «свого» закону, проігнорувавши закони «Про засоби масової інформації (пресу) в Україні» та «Про інформацію»?
Сподіваюся, його виправлять у Мін’юсті, куди редакція звернулася з проханням розібратися в цій АЛІМЕНТарній проблемі. До слова, міністр Микола Оніщук на згаданій зустрічі в редакції висловився за створення недержавної виконавчої системи й посилення відповідальності за невиконання рішень суду...
А тим часом Галина Г-в може скористатися чинним законодавством, яке передбачає кримінальну відповідальність за ігнорування вердиктів черствим татусем і його покровителями. Оцінку їхній бездіяльності, сподіваюсь, дадуть правоохоронці.

Іван Ілляш, "Голос України", Київ—Ужгород—Київ
17 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини