Ужгородська філія видавництва знання: Чи можливі сьогодні великі тиражі ...і навіть гонорари?

Книговидання - справа копітка, виснажлива і часом безнадійна.Видавництвам доводиться часто «перебігати» з одного боку вулиці на інший. То догоджати автору, то власному смакові, А як бути видавцям, які тільки-но започаткували справу? Видавництво «Знання» для нашого краю нове. Хоча парадокс у тому, що це одне з найстаріших видавництв України. Влітку минулого року видавництво відкрило в Ужгороді свою філію. У головного редактора Галини Миколаївни Курій на столі перша ластівка — навчальний посібник за авторством декана економічного факультету Закарпатського державного університету, доктора економічних наук, завідувача кафедри економічної теорії і менеджменту Олександра Самійловича Передрія «Міжнародні економічні відносини». Працювали над нею з осені.

— Пані Галино, видавництво «Знання» в основному готує підручники та посібники для вищої школи. У чому його переваги?

— Головна перевага - рівнева. Видатися у «Знанні» престижно, це означає автоматичне визнання цінності й непересічності підготовленої науковцем праці. Це по-перше. По-друге, наше видавництво працює так, як працювали видавництва у старі добрі часи. Тобто, бере на себе всі витрати по виданню книги, її продажу і навіть платить авторам солідні гонорари. Та й наші тиражі не можна порівняти з тиражами регіональних видавництв.

— Але ж раніше всі точні науки викладалися російською. Цей багаж залишився в підсвідомості багатьох, відчужував від рідної мови...

— До російської термінології звикли як викладачі, так і студенти. А саме підручник, саме те, якою мовою і як він написаний, - один із важливих чинників збереження мови. Якщо на лекціях студент чутиме гарну, живу українську мову, якщо українською прочитає підручник, він вже не говоритиме російською і поза стінами навчального закладу. Бо це буде здаватися неприродним. Але для того, щоб сталося саме так, мова підручників має бути бездоганною. І разом з тим - цікавою, насиченою.

— Хоч цікаво, бездоганне мова - це актуально для всіх видавництв.

— В Україні все ще триває дуже погана тенденція - видавати все, що приносить автор. Дуже неприємне враження справляють неграмотні тексти. Видавництва плутають поняття «новаторське» і «просто невправне». Часто під гаслом «молоде, обдароване» виходять не найкращі тексти. Це погана послуга видавництв цим самим «молодим і обдарованим». Адже якщо з цього юного таланту колись вийдуть люди, він буде соромитися перших своїх книжок.


— А як шукаєте авторів?

— Та ми не маємо відбою від охочих. Хоч автор підручника, як ви самі розумієте, мусить мати звання не нижче кандидата наук. Підручник має бути прорецензований трьома науковцями. Якщо автор - доктор наук, рекомендувати книгу повинні два доктори наук. А от подальшу долю рукопису визначає вчена рада у Києві. Адже графоманів вистачає як в літературі, так і в науці. Тому тільки впевнений у собі науковець не боїться вийти на український ринок.

Звичайно, рівень підручника чи посібника повинен бути високим. Бо наукові книги рецензуються ще більш прискіпливо, ніж художні. Та й ми зацікавлені, щоб книга, яку підготували, добре продавалася. Тому для нас актуальні тільки ті тексти, які потрібні вищій школі.


— Ви кажете щоб книга продавалася. І це при зруйнованій мережі книговидання?

— Книгорозповсюдженням займається ціла команда представників нашого видавництва, які працюють вже майже в кожній області України. Так само ретельно проводиться маркетинг.

Були часи, коли не вистачало навчальної літератури з аудиту. Зараз, до прикладу, великий попит на підручники та посібники з економіки та права, мовознавства. І, звичайно, правознавство, інформатика - це ті напрями, які розвиваються, де весь час відбуваються зміни. Але у нас, в нашій філії, можна не тільки видати книги, а й замовити їх для придбання. Адже раніше фахівці часто їздили за ними на книжкові форуми у Львів, Київ. Минулого року наше видавництво було презентоване на «Ужгородському книжковому Миколаї».

— Як, до речі, виникла ідея саме ужгородської філії «Знання»?


— У нас студентське місто, маємо інститути та університети. Але йдеться не тільки про наш край, а про цілий регіон - Франківщину, Буковину. Ужгородська філія виникла, аби полегшити регіональним науковцям доступ до видання своїх праць. Адже найближча, львівська, філія, що працює четвертий рік, до речі, вже теж перевантажена. «Знання» - одне з найстаріших українських видавництв і одне з найбільших. Причому воно постійно, навіть у часи економічних негараздів, працювало без зривів. Тому досвід у видавництва величезний. Про рівень свідчить і той факт, що жоден підручник чи посібник у нас не виходить без грифів Міністерства освіти і науки України.

— А що на підході за першою ластівкою?

— Ось-ось мають вийти в світ підручник «Політологія» М.Вегеша, Ю.Остапця та авторського колективу, навчальні посібники «Сучасна українська літературна мова» Наталії Венжинович та «Судові правоохоронні та правозахисні органи України» О. Семерака. Готується до видання навчально-методичний посібник з вищої математики «Математичне програмування та елементи варіаційного числення» авторів Ф.Ващука, О.Лавера, Н.Шумило. Всі названі автори - науковці наших закарпатських вищих учбових закладів.

— Пані Галино, але і у вас неабиякий редакторський багаж. Яка різниця між попереднім досвідом роботи і тим, який започатковуєте зараз?

— Ми все тут, на Гойди, 8, починали з нуля. Як у побутовому плані, так і в виробничому. Фахівцям довелося освоювати нові комп'ютерні програми, з якими працює видавництво «Знання», нові підходи та прийоми праці. На щастя, ми з цим успішно впоралися. Адже у нашій філії працюють такі досвідчені спеціалісти, як Микола Дем'ян та Марина Шкі-ря, що мають великий досвід видавничої роботи. А Микола Дем'ян ще й знаний не лише в нашому краї, але й за його межами, книжковий дизайнер. Тож розробляє й обкладинки для наших підручників.

А загалом, якщо видавництво відчуває себе потужним, впевненим у своїх можливостях, зовсім інші стосунки і в колективі - людяні, довірливі. Наші працівники відчувають себе матеріально захищеними.

Розпитувала Мар'яна Нейметі, "Новини Закарпаття"
16 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини