Міжнародний "круглий стіл" з питань Європейської Політики Сусідства пройшов в Ужгороді

Минулого тижня Ужгород гостинно приймав учасників міжнародного «круглого столу» експертів «Транскордонне співробітництво в контексті Європейської Політики Сусідства: активізація участі громадського суспільства» ініційованого Регіональним філіалом Національного інституту стратегічних досліджень в м. Ужгороді, за підтримки Фонду ім.Фрідріха Еберта.

На обговорення учасників представницького форуму були винесені назрілі й актуальні питання в рамках практичної реалізації стратегічного курсу України на Європейську інтеграцію, про що присутніх інформувала директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва. Зокрема, вона акцентувала увагу присутніх на таких основних напрямах:
    - Нова «Європейська політика сусідства»: можливості для України;
    - Транскордонне співробітництво на нових східних кордонах ЄС: проблеми і перспективи;
    - Можливості використання нових фінансових інструментів ЄС;
    - Перспективи «Карпатського Єврорегіону».

    Велика увага була приділена ролі громадянського суспільства в активізації процесів транскордонного співробітництва і посиленні переговорного процесу з укладання посиленої Угоди між Україною та ЄС. Найперше, йдеться про налагодження змістовного діалогу між органами державної влади та місцевого самоврядування, з одного боку, експертами та організаціями громадянського суспільства – з іншого боку, зокрема:
    - політика залучення та інформування громадськості щодо транскордонного співробітництва з боку органів державної влади;
    - шляхи впливу громадськості на позицію влади в активізації процесів євроінтеграції України та транскордонного співробітництва;
    - публічне обговорення питань європейської політики сусідства, європейської інтеграції України та можливостей транскордонного співробітництва: роль ЗМІ.

    Вітаючи високоповажних зарубіжних гостей, усіх учасників науково-практичного форуму заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Брензович, під час відкриття пленарного засідання «круглого столу», зокрема, зазначив: «Гадаю, сьогоднішня неформальна зустріч науковців, практиків, представників органів влади та бізнесових кіл послужить новим, потужним імпульсом для розширення і поглиблення вже існуючих ділових партнерських взаємин між нашими прикордонними регіонами в умовах розширеного Євросоюзу, адже добросусідство, партнерство, мінімізація існуючих перешкод і бар’єрів у торгово-економічній та інших сферах через транскордонне співробітництво стає визначальним чинником загальноєвропейського процесу, здатне розв’язати чимало проблем, накопичених упродовж десятиліть.
    Визначення курсу на євроінтеграцію, як стратегічної мети нашої держави, передбачає, насамперед, створення оновленої концепції європейської інтеграції для якнайшвидшого входження України до євроструктур…
    Однією з активних і перспективних форм цього процесу, на мій погляд, зазначив Василь Брензович, - є співпраця на рівні регіонів та територіальних громад. А основним робочим інструментом такого багатогранного і багатовекторного міжрегіонального співробітництво – є наша спільна, перевірена часом, структура - «Карпатський Єврорегіон», - яка покликана сприяти вирішенню назрілих проблем сусідства.
    Відрадно, що розгляд «Перспектив «Карпатського Єврорегіону» включено до порядку денного конференції і стане предметом ґрунтовного обговорення.
    За час свого 15-ти річного існування «Карпатський Єврорегіон» об’єктивно визнаний повноправним суб’єктом європейської транскордонної політики і став справді дієвим партнером у багатогранній діяльності по розбудові і розвитку об’єднаної Європи.
    Тому до нього, закономірно, постійно зростає увага з боку Євросоюзу, Ради Європи та Європейської Комісії. Адже саме «Карпатський Єврорегіон» з часу свого заснування - 1993 рік, є незаперечним фактором стабільності та мирного співіснування усіх народів, етнічних груп та територіальних громад, які історично проживають на спільних кордонах і про здійснену роботу в цьому напрямку ми всі добре обізнані. А зроблено - чимало…
    У той же час стрімкі зміни на політичній карті Європи, розробка та створення нових підходів до формування громадянського суспільства, нові виклики часу передбачають і постановку нових масштабних завдань перед такою поважною міжнародною асоціацією, як «Карпатський Єврорегіон».
    До предметного і глибокого обговорення запропонованих питань активно долучилися представники Карпатського Єврорегіону ( українська, угорська, словацька Національні сторони), органів державної влади та місцевого самоврядування, депутати Закарпатської обласної ради, МЗС України, Генеральні консули України в м. Ніредьгаза та Пряшів, Генеральні консули Угорщини та Словаччини в м. Ужгороді, експерти України, Словаччини та Угорщини, регіональні експертні еліти, представники неурядових громадських організацій та ЗМІ.
    За результатами роботи міжнародного «круглого столу» передбачається вироблення практичних рекомендацій, в тому числі:
    - для Делегації України з укладення нового базового Договору між Україною та ЄС;
    - для Міжурядових українсько-словацької та українсько-угорської комісій з питань транскордонного співробітництва.
    Аналітичні матеріали міжнародного «круглого столу» будуть згодом представлені окремим виданням.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
15 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини